Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Szárítópermet a kertekre

Győr - A közeli napraforgótáblára repülőgépből kipermetezett vegyszerből a Banai út környéki kiskertekre is jutott. A tulajdonosok nemcsak a kár miatt bosszankodnak, hanem esetleges mérgezéstől is tartanak.
Barna pöttyös almák, körték, barackok, a fákon-bokrokon elszáradt levelek fogadták a napokban a Banai úti „birtokra" látogató kerttulajdonosokat. Elmondásuk szerint először nem tudták mire vélni a látványt. Némelyikük valamiféle titokzatos növénybetegségre, mások rossz tréfára – valaki bosszúból lepermetezte a területet – gondoltak. Rövid „nyomozás" után kiderült, mi is történt valójában.

Több mint ötvenhektáros napraforgótáblát permetezett augusztus 26-án – egy győrszentiváni cég megrendelésére – a Kobo-Coop 96 Kft. repülőgépe. Egy kedvezőtlen légáramlat miatt a közeli hétvégi kertekre is sodródott a Reglone nevű állományszárító vegyszerből. Ez a hívatlan „vendég" okozta a kárt.

– Az elmúlt héten több mint negyven érintett kerttulajdonos keresett meg bennünket panaszával – nyilatkozta érdeklődésünkre Erdélyi Károly, a győri Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának körzeti felügyelője. – Elmondtam nekik, hogy huszonegy nap a vegyszer élelmezési várakozási ideje – szeptember tizenhatodikán jár le – és nem felszívódó, vagyis csak az általuk említett „barna pöttyök" formájában van jelen. Természetesen ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket nem szabad fogyasztani. Megnyugtattam őket – miután a régióbeli növényvédelmi kollégákkal konzultáltam –, hogy tudomásunk szerint a szer egészségkárosodást eddig még nem okozott. Ki is mentem a területre, közel húsz telket megnéztem és jól látható helyekre figyelmeztető hirdetményt tettem ki a vegyszerre vonatkozó információkkal.

Erdélyi Károly megemlítette, hogy felkereste a permetezést végző céget is. A repülőnaplóban az ilyenkor szükséges térképeken mindent rendben talált. Véleménye szerint a váratlan légáramlatot pedig előre nem lehetett kiszámítani.

Lapunk is megkérdezte a Kobo-Coop 96 Kft. illetékesét, aki a történtekről hasonlóképpen nyilatkozott. Ahogy fogalmazta: az akkor és ott hirtelen kialakult légáramlat „meglebegtette", felemelte és a hétvégi kertekre sodorta a permetet.

Információnk szerint a megrendelő győrszentiváni cég megfelelő biztosítással rendelkezik, így valószínű, hogy már a jövő héten a biztosító szakemberei felkeresik azokat a kiskerttulajdonosokat, akik a növény- és talajvédelmi igazgatóságnál bejelentést tettek, felmérik a kárt, amelyet később megtérítenek az érintetteknek.

A károsultak jelentkezhetnek

Aki eddig még nem tette meg, a növény- és talajvédelmi igazgatóságnál bejelentheti a kertjét ért kárt a 96/529-330-as telefon- vagy a 20/411-0462-es mobilszámon.

Olvasóink írták

 • 2. p.j. 2008. szeptember 23. 20:15
  „Az édesapám építkezik azon a részen,ahol ez történt.Soha nem mossa meg a gyümölcseit,mivel nem permetezte azokat....Mondta,Ő evett is belőle rendesen,mivel nem tudott a permetezésről.
  A "JÓL" látható helyre való kifüggesztés pedig a buszmegálló volt,de azt meg elkerüli sebesen,mivel autóval jár!!Kérdezem,mi lesz egészségileg a következménye?
  Jó lenne valami tájékoztatás a vegyszer mellékhatásai stb-ről.
  Érdekes,ez a fórum nem sok embert izgat.mert nem gyilkolás és bűncselekmény ....de hosszútávon nem okoz-e valami komoly betegséget?!”
 • 1. Busa Antal 2008. szeptember 04. 19:13
  „Engem igazán az zavar, hogy "elsodródásról" beszélnek.
  Ez nem igaz!
  Amikor a kertek fölé ért már folyt belőle a vegyszer.
  Lehet, hogy rosz volt a gép?
  A kerttulajdonosokat a bejárati ajtóra függesztett felhívással kellett volna tájékoztatni!
  És azonnal!
  Én és családom evett a vegyszeres körtéből almából és szőlőből- természetesen mosás után de nem vagyunk túlságosan nyugodtak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven éves a Győri Vérellátó

Győr - A multicégek betelepülésével sem csökkent jelentősen a véradók száma Győr-Moson-Sopron… Tovább olvasom