Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Száraz a szökőkút a folyók városában

Győr - Kisgyerekek fogócskáznak a győr-belvárosi Bisinger parkban. Hol kergessék egymást, ha nem ott? Övék a park, és persze a felnőtteké...
Ahol éppen most kergetőzni látjuk a gyerekeket, azt drága pénzért, súlyos milliókért nem ebből a célból készítették, nem erre szánták. Valamikor a sétány dísze volt. A szökőkút azon kevesek egyike a folyók városában, amely tíz éve van szárazon, legalább tíz éve nem működik.

Amióta felállították egyébként a Bisinger parkban a Noé bárkáját formázó játék várat, óvodára való apróság nyüzsög ott egyszerre délutánonként. Futkározik, csúszik le a hajóról, kapaszkodik fel kötélhágcsóin, mérleghintázik, hintázik. A megyeszékhely más kerületeiből is odakerekeznek a szülők a kicsikkel. A park öreg, nagy lombú fái mintha a sétány egésze fölé árnyékot borítanának. Öröm leülni, megpihenni a parkban, hallgatni közelről, távolról az önfeledten játszó gyerekek zsibongását.

Csak tetézné az élményt a Kerényi Jenő szobrászművész alkotta négyalakos szökőkút, ha szökőkút lenne, szökőkútként működne. Azonban tíz éve nincs benne víz: ahogy korábbi kezelőjétől, a kommunális szolgáltató vállalat illetékesétől arról értesültünk, elszökik belőle a víz, mozaikcsempéit újra kellene szigetelni. A vizet csobogtató szivattyúk is tönkrementek. Mintegy harmincötmillióba kerülne ma már, hogy használható állapotba hozzák a Bisinger szökőkútját.

A gyerekek találékonysága felfedezte a medencét fogócskázóhelynek. Kedves ez is, így is, ám ha arra gondolunk, enyhet adó szökőkútként is működhetne, elszomorító, hogy milyen régen áll szárazon – a folyók városában, ezrek és ezrek szeme előtt...

Lelkesítő arról hallani, olvasni, milyen szép tervek formálódnak a barokk Széchenyi tér átalakítására. Az oda szánt egymilliárdhoz mérten elhanyagolhatóan csekély, amennyivel rendeltetésszerű, használható állapotba hozhatnák a Bisinger szökőkútját. Ez lenne, lehetne a folyók városának második(!) működő szökőkútja. Ma ugyanis csupán egyetlen van, a városházával szembeni téren.

Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eperjes Károly teltházas előadása

Győr - Telt ház fogadta a minap este Eperjes Károlyt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri… Tovább olvasom