Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szaporodtak a bejelentések az adóhivatalnál

Győr-Moson-Sopron - Az APEH regionális igazgatóságához érkezett közérdekű bejelentések 60 százalékának feladója névtelen, de 30 százaléka alapos. Emiatt bukott meg például az is, aki több mint 400 millió forint személyi jövedelemadót próbált eltitkolni...
Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságától kapott tájékoztatás szerint az adóhivatalhoz 2007-ben összesen 1004 közérdekű bejelentés érkezett, az idei első félévben 752. Ez a tavalyi első félévhez képest 42 százalékkal több, az előző teljes év 75 százaléka. A régió három megyéje közül Győr-Moson-Sopronban volt a legtöbb (343) bejelentés.


A rosszindulat ritkább

Legnagyobb arányban, 80 százalékban postai úton, írásos formában érkeznek a közérdekű bejelentések az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságához, a fennmaradó 20 százalékban telefonon (15 százalék), személyesen (4 százalék) és minimális mértékben e-mailben (kevesebb mint 1 százalék) tesznek bejelentést. Az adóhatósághoz érkezett közérdekű bejelentések sok esetben valóban közérdekű célt szolgáltak, mivel feltételezett törvénysértésekre hívták fel a figyelmet. Csak kisebb arányban lehetett a szövegből arra következtetni, hogy rosszindulat motiválta a bejelentést. Volt, aki ezt nem is titkolta, mikor így írt: „Tisztában vagyok vele, hogy levelem egy tipikus `mószerolós` bejelentés – de annak is szántam."


Ha sérülnek az érdekek

Az APEH tapasztalatai szerint a személyes érdeksérelmet is megfogalmazó beadványok nem feltétlenül rosszindulaton, irigységen alapultak, vegyesen tartalmaztak közérdekű célú bejelentéseket. Volt, hogy a bejelentő nem kapott számlát és emiatt nem tudta garanciális jogait érvényesíteni, vagy nem kapott munkáltatói igazolást, így nem tudta adóbevallását elkészíteni. Előfordult viszont olyan is, hogy folyamatban lévő bírósági eljárás során próbálkozott az APEH irányából nyomást gyakorolni az ellenérdekelt félre.

A tavalyi évre jellemző volt, hogy a média hatására megszaporodtak azon bejelentések, amelyek tipikusan a kis közösségekben (falvakban, kisvárosokban) feltűnő vagyonosodásra hívták fel a figyelmet. Sok esetben azonban ezek nem tartalmaztak konkrétumokat. A bejelentők általában nem rendelkeztek a bejelentettekre vonatkozó konkrét adatokkal, jellemzően inkább az irritáló külső jegyek (nagy értékű ingatlanok, személygépkocsik, nyaralások, arany ékszerek) vezették őket.


A többség névtelen

A közérdekű bejelentéseket nagyobb arányban (mintegy 60 százalékban) névtelenül teszik meg. Jellemzően arra hívták, hívják fel a hatóság figyelmét, hogy az illető „nem fizet adót", és ennek következtében „feltűnő mértékben vagyonosodik". Gyakori eset, hogy nem tesz eleget számla-, nyugtaadási kötelezettségének, illetve magát a bejelentőt vagy más személyeket bejelentés nélkül foglalkoztat és nem fizet utánuk járulékot. Utóbbiakat bejelentők általában nem titkolják el nevüket.
Nem meghatározó számban, eseti jelleggel fordulnak elő (átlagosan havonta legfeljebb öt) a következő kifogásolt magatartások: engedély nélküli tevékenység, bérbeadásból származó jövedelem eltitkolása, fiktív számla, társasházak szabálytalan pénzügyi gazdálkodása.
A 2007. évi adatok szerint a legnagyobb találati arány (vagyis amikor a jelzés igaznak bizonyult) a tevékenységüket adóhatósági bejelentés, engedély nélkül végzők, számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, a bevételek eltitkolása, a foglalkoztatás szabálytalanságai miatti bejelentéseknél tapasztalható. A kivizsgált bejelentések harmada bizonyult alaposnak, tizede részben alaposnak. Többségük megalapozatlan volt.

Az idei első félévben a kivizsgálás még tart. Az eddig feldolgozott adatok azt tanúsítják, hogy a kivizsgált bejelentésekből 101 volt alaptalan és 24 alapos.

Egy névtelen, közérdekű bejelentésre még tavaly kezdődött, de ebben a félévben lezárult, aprólékos vizsgálat alapján a nyugati régió egyik adózójánál 411,5 millió forint személyi jövedelemadó-hiányt állapított meg az igazgatóság az eltitkolt jövedelem után. A névtelen bejelentésre indított vizsgálat következtében büntetőfeljelentés is történt.

Olvasóink írták

 • 17. igazság 2008. szeptember 01. 06:41
  „A melos nem tud adotcsalni,mert ha 1 ftal többet keres akkor már a nagyobbik adosávban esik,nyugdijasok elmennek dolgozni hogy a rezsit kitudják fizetni,hozzávágják a keresetet a nyugdijhoz és máris fizethetünk,vannak becsületes vállalkozok,de vannak olyanok akik becsapják az államot,gyerekeik,nevére irtanak mindent ,hogy ne tudják elvenni tőlük,de azért furcsa,hogy egy 17 éves gyereknek 6 millos kocsira telik,miből?mert azért egy órát nem dologzott meg,APEHnek ez nem tünik fel,hogy milyen ingatlanok vannak a gyerekek nevén,miből van a minimálbéres vállalkozoknak 4 kocsi,uszomedencés háza,meg egzotikus nyaralásra pénze?egyszerü ember nem irgységből teszi,csak fáj hogy egyesek mit meg tehetnek,aki meg dolgozik nem jut az 5-ről a 6ra,ez nem irigység,csak nyitott szemmel járnak az emberek,Én sohanem voltam besugo de nem is lennék,de irritálja az igazságérzetem ez a nagy igazságtalanság ami ebben az országban megy”
 • 16. LEHELKE 2008. augusztus 28. 19:13
  „MAGYARORSZAGON MAR A TOROK HODOLTSAG IDEJEN ES A 400 EVES MAGYAR GYULOLO HABSBURGOKOK CSAK SZIPOLYOZTAK A MAGYAR NEMZETET ! A BUDOS OSZTRAK ES TOROK KIRABOLTA ORSZAGUNKAT ES NEMZETUNKET ! EZUTAN JOTT A MOCSKOS OROSZ MEGSZALLAS , A BUDOS KOMUNISTA URALOM, AKIK MEGINT SZIPOLYOZTAK BENUNKET ! MOST A HAZAARULO PARAZITA ISRA"HELL" ZSIDOK SZIPOLYOZNAK KI BENUNKET A VEGTELENSEGEIG !!!!! CSODA HOGY AKI TUD EGY KICSIT FELRE TESZ MAGANAK ! MIERT KELL A MAGYARNAK IDEGENEKET ELTARTANIA !!!! EBREDJ MAGYAR !!! HA AZ SZDSZ-MSZP-FIDESZ LOPHAT,KIARULTA A MAGYAR NEMZET , AHAZANKAT AKKOR MIERT FIZESSUNK ADOT !!!????? A KURMANY NEM A MAGYAR NEMZETET SZOLGALJA !!! ES IGAZAT ADOK AZOKNAK AKIK NEM AKARNAK ADOT FIZETNI !!! ADDIG AMIG A KURMANY NEM A MAGYAR NEP ERDEKEIT TARTJA SZEM ELOTT, ADDIG A MAGYAR NEMZET SE LEGYEN VELE KORREKT !!!!!! AKI PEDI SPION A MAGYAR ELLEN AZ SZEGYELJE MAGAT !!! PROBALJUNK MAR OSSZETARTANI A MAGYAR NEMZET , A HAZA ERDEKEBAN !! ES TAKARITSUK KI AZ OSSZES PARTOT A PARLAMENTBOL ! VISSZA A MAGYAR KIRALYSAGOT MAGYAR SZARMAZASU KIRALLYAL ! A PAPOKAT VISSZA AZ ELEMI ISKOLAKBA, PALOSOKAT VISSZA ! AZ OSSZES MAGYAR HAGYOMANYT VISSZA ES MAGYAR ARUT A BOLTOKBA. NEM KELL KULFOLDI ARU !!! MAGYAR TERMELEST ! APARAZITAKKAL KIFELE ! A MAGYARGYULOL HABSBURG OTTO MIERT EL BUDAPESTEN !! TAKARODJON VISSZA AUSZTRIABA !!! AZSIDOK ISRAELBA ! MINDEN IDEGENEL KIFELE A MAGYAR FOLDROL !!!”
 • 15. tutira 2008. augusztus 23. 17:21
  „névtelen bejelentok????????????miért?félnek de jelentgetni azt tudnak.irigy szarok...gondolom nektek nincs vallalkozásotok.szar a fejetekre.”
 • 14. Nazire 2008. augusztus 23. 13:32
  „gejza, gejza!
  Talán feljelentettek adócsalásért???
  Ha ennyire fel vagy háborodva, annak oka van:)))
  Tanácsolom légy jóba a szomszédaiddal, ne ilyen trágár módon beszélj velük, mert lehet előbb-utóbb kisebb házba kell költöznöd. Vagy ami még rosszabb a zsebedben nem lesz érdemes te magadnak sem kotorásznod.”
 • 13. csacsogó 2008. augusztus 22. 17:44
  „Azt is meg kell nézni, hogy a lakóközösségek képviselői, és az , önkormányzatok, hivatalai is honnan szerik be a számlákat havoonta költségeik elszámolására rendszeresen, valamint honnan tudnak zsebből fizetni a házak takarítását elvégzőknek!
  Fekete pénz csak úgy van, ha számlát is feketén beszereznek! Ezek nem készpénzes számlák minden esetben, hanem havi fizetési határidősek!”
 • 12. gejza 2008. augusztus 21. 19:52
  „ritjk sok tróger csibész van aki ahelyett hogy dolgozna, feljelentget meg más zsebében kotorászik... ilyen egy nép a magyar ... ekkora töménységben mar .... minden feljelentettnek üzenem, hogy tegyen feljelentést az "ismeretlen, adózóbarát" f...kalap ellen "NAGY NYILVÁNOSSÁG ELŐTT, NAGY VAGYONI HÁTRÁNYT OKOZÓ ALJAS INDOKBÓL ELKÖVETET RÁGALMAZÁSÉRT" .... a rendőrségnek pedig kötelessége bemutatni a sértett számára a feljelentést .... ha meg megvan ez a k..g akkor törjétek el kezét lábát”
 • 11. közös képviselőt ellenörző számvizsgáló bizottsaág 2008. augusztus 21. 17:16
  „A társasházak közös képviselőit senki sem ellenőrzi, se az önkormányzat se az adóhatóság. Az egyik soproni közös képviselő 2007 évi elszámolásán néhány sorban a következőket olvasom:
  Nyitó pénztárkészlet 792.790.-Ft
  192.790.-Ft
  Lekötött betét: 600.000.-Ft
  Bevétel összesen: 1.066.180.-Ft
  Tételesen közös költség befizetése 657.821.-FT
  Kamat 10.229.-Ft
  Társaház hulladék befizetése 398.130.-Ft
  Kiadások összesen 910.967.-Ft
  Tételesen: Hulladék elszállitása: 465 895.-Ft
  Bankköltség 68.697.-Ft
  Távhő.119.919.-Ft
  EON: 7.510.-Ft
  Társaház kezelés: 189.000.-Ft(2006-2007. év)
  Egyéb költség: 60.674.-Ft
  Záró pénztárkészlet 947.994
  Bank üzemeltetési számla: 302 791.-Ft
  Bank felújítási számla: 8.954.-Ft
  Pénztár 36.249-Ft,
  lekötött betét 600 000.-fT.
  2008.01.01
  közös képviselő
  Ezt így nem szabad csinálni. Ki ellenőrzi?”
 • 10. L.kiss 2008. augusztus 21. 14:48
  „Ha eljutunk egyszer oda, hogy a hivatali munkatársakat nem veszi meg X és Y vállalkozás, akkor talán több eredményt is elérhetne az APEH is.
  Van a megyében -Győrben olyan vállalkozás, amelyik rajt van a leggazdagabbak listáján, de az adósok listájára nem kerülhet fel, mert védi(k) a hivatal(ok) meghatározó vezetői!
  Csak annyit súgásul, hogy a hulladék hasznosításban és telek spekulációban "dolgoznak" ill. verik át ügyfeleiket és a pénz legalizálására - a pénzmosásra - egy sportegyesületet is bevontak.
  Aki ellenük fellépne, annak "utánanyúlnak".
  Ő utánuk ki és mikor fog utánanyúlni?
  Hát itt tartunk, s ezért vannak a névtelen bejelentések is.”
 • 9. Nazire 2008. augusztus 21. 11:10
  „Feljelentés/bejelentés nélkül is ellenőrizhetne az APEH hatékonyabban, mindjárt nem lenne "üres " az államkassza. Csak a kacsalábon forgó villák tulajdonosainak adómorálját vizsgálná, elég lenne.

  Ha már adómorál: a parlamentben ülő képviselőknél kellene kezdeni!!! De hát maguknak nem fogják megszavazni a számlás elszámolást. Viszont virágkorát éli a népszavazás, amit nem tartok rossz megoldásnak, főleg ebben az esetben. Múlt héten meg is jelentek ez ügyben nálunk az aláírásgyüjtők, örömmel vettem megkeresésüket.”
 • 8. Zsuzka 2008. augusztus 21. 09:21
  „Én is kifogtam egy "jó" vállalkozót. A garázs tetőfedése olyan jól sikerült, hogy folyik be az eső több helyen. Először igérgetés volt, hogy mikor jön, most már fel sem veszi a telefont. Már én is fontolgatom, hogy APEH-nek írok...”
 • 7. /joco1 2008. augusztus 20. 15:52
  „Vanda:kit és hol torolt meg az APEH? Tudod, te azt "vallasz" be amit gondolsz ill. amit Neked "könyvelöd" javasol.Mig egy "bér"-ből élö minden "jövedelme után "szigoruan adozik.Mig a kisvállalkozok nem minden jövedelem után.Tudod csak a médiákban megjelent arányokat illene figyelembe venned. 10-böl 6 vállalkozo nem ad számlát.”
 • 6. Hókuszpóka 2008. augusztus 20. 13:08
  „Akinek nem inge, nem veszi magára...
  Nem is a becsületes vállalkozókról van szó.”
 • 5. Vanda 2008. augusztus 20. 11:19
  „Kedves joco1!
  Éppen most írtam, hogy nem tud az egyszerű kisvállalkozó adót csalni, mert szigorúan megtorolja az APEH. Mit olvastál te?
  És megkérdezném tőled, te vállalkozó vagy? Különben meg mindenki magából indul ki, amikor feltételezget!”
 • 4. /joco1 2008. augusztus 20. 06:36
  „"Vanda": akkor Ti is "megélhetési" adocsalok vagytok?. Tudod nehéz "megmagyarázni" ilyen jellegü ténykedéseteket olyanoknak akik -kevés-fizetésük minden fillérje után "adoznak", ráadásul semmit nem tudnak "leirni" adojukból. Névtelen bejelentök:- a magyar már csak ilyen. (”
 • 3. Baligász 2008. augusztus 19. 22:22
  „Ma Magyarországon minden vállalkozás, amelyik pontosan be akarná fizetni mindazt, amit kell, azonnal csődbe megy.
  Aki nem hiszi, próbálja meg.”
 • 2. Vanda 2008. augusztus 19. 21:04
  „Kedves Nicolas!
  Ugye te nem vállalkozó vagy? Vagyis fogalmad sincs, hogy a tisztességes vállalkozókat mennyi teherrel súlytották az utóbbi években! És itt most nem csak anyagi terhekre gondolok, hanem szinte teljesíthetetlen szabályokra, és értelmetlen szigorításokra!
  Én már voltam munkavállaló és vállalkozó is, és amíg nem próbáltad ki te is a vállalkozói életet, addig csak ne álltalánosíts! Nem minden vállalkozó adócsaló! A kis halakat szigorúan büntetik, s meg sem merik megpróbálni az adócsalást! Tudod, csak nagyban érdemes lopni! És nézd meg a nagy cégek élén kik ülnek!”
 • 1. Nicolas 2008. augusztus 19. 19:17
  „Nem támogatom a spicliskedést különösebben, DE amit a mai magyar vállalkozók megengednek maguknak, az naggyon durva...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Királyi kincsek a víz alatt

Dunakanyar - A Mária királyné 1526-ban Dunában elsüllyedt kincses hajói utáni kutatás keretében… Tovább olvasom