Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Szaporodnak az `útonállók´ a győri belvárosban

A Dunakapu tér átalakításával várhatóan bővül a belváros történelmi magját védő süllyedő oszloprendszer. Az autósforgalmat harmadik éve szabályozza szigorúbb behajtási rend, a 2012-re érvényes engedélyek már csak pár hétig használhatók.

Kevesebb mint negyedannyi jogosult, szűkebb időintervallumban és a korábbi 30 helyett 45 percig használhatja a zárt közterületet – adtuk hírül 2010 novemberében, a francia gyártmányú, süllyedő oszlopokkal, kamerákkal és központi távfelügyelettel bővített rendszer indulásakor, amiről azóta kiderült: beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Csendesebb, tisztább lett a győri belváros.

A Bécsi kapu téri, Rákóczi, Kisfaludy és Czuczor Gergely utcai oszlopok alkotta hálózat olajozottan működik, utóbbi kettő ad csak néha okot a garanciális javításra, az érzékelés beállításával akadnak problémák – tudtuk meg Máthé-Tóth Pétertől, a Győri Útkezelő Szervezet sajtószóvivőjétől, aki kérdésünkre azt is elmondta: a diszpécserszolgálattal kapcsolatos panaszok száma is csökkent.

Eleinte sok volt a gond, a segítség "nem beszélt" idegen nyelven, illetve ha az egyik vezérlőoszlopnál megrekedt autóssal volt elfoglalva, a másiknál akár 10 percen át is várakozni kellett, de 2012-ben már "felhasználóbarát" lett a 24 órás távfelügyeleti rendszer.

a
Egy korábbi baleset miatt kerültek tükrök a legforgalmasabb, Bécsi kapu téri belépési pontra. A járművezetők ezek segítségével követhetik az autó orrát és az oszlop helyzetét. Így még véletlenül sem járhatnak úgy, ahogy az a turista, aki figyelmen kívül hagyva az oszlop felemelkedését jelző piros fényjelzést, azt hitte, már nincs akadály előtte és nekihajtott. Fotó: Bertleff András

Ami a jövőt illeti, kiderült: bővül az oszloprendszer, az átalakítás befejeztével a Dunakapu tér peremére kerülnek majd újabb "útonállók". A káptalandombi oszlop integrálása egyelőre várat magára, amíg ki nem cserélik az elektronikus rendszerét, önálló marad.

2010 előtt közel 1800-an rendelkeztek egy évre érvényes behajtási engedéllyel a belváros forgalom elől elzárt területére, a szigorítás után 950 körül voltak, s közülük is mindössze 392-en rendelkeztek azzal a csipkártyával, amellyel a kiemelt zóna oszlopát vagy oszlopait lehetett nyitni.

Tavaly 1341 engedélyt állított ki a város, ebből 300 volt ideiglenes, azaz jellemzően egy-egy rendezvényhez kapcsolódó áruszállításra szólt. Beléptetőkártyából 759 van érvényben, ebből mintegy 700 állandó (lakossági, garázs, panzió/hotel, üzlet/étterem, áruterítő).

Máthé-Tóth Péter elmondta: a jogosultak köre, a behajtási idők a vállalkozókkal, lakókkal egyeztetve, az évek során elnyerte végleges rendjét. Már csak elvétve, egy-egy a városba ideiglenesen érkező akad fenn a zóna határán, ha nem veszi komolyan a szabályokat és átlépi az engedélyezett időt...

Érdemes mielőbb igényelni. Nagyobb ügyfélforgalom várható az útkezelőknél, mert a tavalyi engedélyeken kívül a három évre érvényes lakossági behajtási engedélyek – mintegy 400 darab – is lejártak az év végén.

Az elmúlt év végén lejárt engedélyek február 15-ig használhatók még jogszerűen, így aki szeretné időben megkapni igényelt engedélyét, keresse fel minél hamarabb az útkezelő szervezetet.

Konkoly Tamást a 96/516-186-os telefonszámon, illetve személyesen ügyfélfogadási időben lehet felkeresni (hétfőn 8.30–15 óra, szerdán 12.30–15 óra, csütörtökön 8–17.30 óra között) a Kálvária u. 4–10. alatti székhelyen.

Az engedélykérelmeket a www.utkezelogyor.hu címen le lehet tölteni. Érvényes engedély hiányában a hatóságok február 16-tól szankcionálhatják az autósokat.

Olvasóink írták

  • 1. Mankapunka 2013. január 07. 11:17
    „Régen itt ami a képen is van,kisautókkal simán el lehetett vágtatni az oszlop mellett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most már tényleg odaér a mentő

Biztosra mondhatjuk, hogy lesz mentőállomása Veszprémvarsánynak: kormányzati döntés született erről,… Tovább olvasom