Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Szándék van, pénz nincs

Erről rendezett a Kisalföld kerekasztal-beszélgetést, amelynek résztvevői voltak: Balogh József, Győr polgármestere, dr. Somogyi Tivadar, a körzet önkormányzati képviselője, Németh Iván győri főépítész és Czigány Tamás, a tér rekonstrukciós terveinek kidolgozója. A beszélgetést Koloszár Tamás vezette.

– Mi arról a véleményük, hogy ez a tér jobb sorsra lenne érdemes? Ha körülnézünk Európában, a városok főterei élettel teliek, teraszok vannak éttermekkel, kávézókkal, zenével, portréfestőkkel, programokkal, árusokkal.

Balogh József: – A tér nagyon szép, ezt nem lehet vitatni. Nem akarok kötözködni, de öt nem barokk épület is van. A minősítéssel nem egészen értek egyet, vannak éttermek és vannak programok is. Rockfesztivál, barokk esküvő és mások. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a rendezvények megtartásához műemléki hozzájárulás is szükséges. Azt persze nem vitatom, a teret jobban is ki lehetne használni, ezt segíthetné, ha a tér rekonstrukciójára sort tudnánk keríteni.

Életet a térre

Dr. Somogyi Tivadar: – A győri Széchenyi tér sajnos a városi rekonstrukcióban eléggé hátracsúszott, de időben lépnénk, ha a tér felújítását a város elvégezné. Számomra nem kétséges, hogy ez Közép-Európa legszebb barokk tere és a legszebb győri tér. Felújítva Európa egyik legszebb tere lehetne, ezért azon vagyok, hogy a felújítás minél előbb kezdődjön meg.

Németh Iván: – A változás látszik a téren levő épületekben, s mindenki azt szeretné, hogy ez a térre is kiterjedjen. Talán ennél is fontosabb, hogy mennyi élet van a téren. Vannak kezdeményezések, de az érdeklődők még nem estek át azon a ponton, hogy megvalósítanák a kezdeményezéseiket. A Lloydban egy évvel ezelőtt jelentkezett egy vállalkozó, hogy visszaállítaná a kávéházat, ami nagyon jó lenne. De biztatjuk a környező vendéglőket is, hogy lépjenek ki a térre, s ezzel az út forgalmát sem zavarnák.

Czigány Tamás: – Építészként és győri polgárként is azt szeretném, ha a tér megújulna. Elkészítettük a polgármesteri hivatal megbízásából a terveket Páll Anikóval. Mielőtt nekiláttunk a munkának, tanulmányoztuk a korábbi idők fotóit, s ez a tér mindig élettel teli volt. Részben azért, mivel árnyas fák voltak, amelyek alatt nyáron is lehetett üldögélni. A tér rekonstrukciója részben megkezdődött a világítás korszerűsítésével és a fák ültetésével. Remélem, hogy a tér megkapja a megfelelő díszburkolatot is.

Kitiltott járművek

– Ha emlékezetem nem csal, az volt a terv, hogy a Baross út és a Virágpiac felújítása után a Széchenyi tér következik. Ebből azonban csak annyi valósult meg, hogy kitiltották az autókat, bár még így is sok a kocsi a téren.

Balogh József: – Az autóforgalmat 1989-ben tiltottuk ki a Reflex egyesület kezdeményezésére. Teljesen kitiltani nem lehet, mivel vannak szállítási forgalmat igénylő cégek. Az más kérdés, hogy sűrűbb ellenőrzéssel kiszűrhetők az engedély nélkül behajtók. Ami pedig a sorrendet illeti: én 1998-ban nem ígértem, hanem kérdeztem a polgárokat, hogy felújítsuk-e a Széchenyi teret. Negyven észrevételt kaptam, s fele azt mondta, hogy a peremkerületekben járda sincs és közlekedni is alig lehet, így nagy kontraszt lenne elindítani egy 500–600 milliós felújítási programot a főtérre. Ezért azt tanácsolták, hogy a peremkerületekre fordítsunk többet, s utána kerítsünk sort a Széchenyi tér felújítására. Végül is kompromisszumos megoldás született. Kétezerben a Czuczor- és a Jedlik-szobor környékét újítottuk fel hatvanmillió forintért, most pedig negyvenmillió forintért a tér világítását. Szerettünk volna gázlámpákat, de ez nem jött össze. További hatszázmillió forint hiányzik. Valamivel több az idei út- és hídfelújítási keret, de ezt a Széchenyi térre költeni nem volna célszerű. Folyamatos és szakaszos felújítással azonban elképzelhetőnek tartom a tér felújításának folytatását. Kerestünk szponzorokat is, de nem hozta meg a kívánt eredményt.

– Fontosak a peremkerületekben élők is, de ennyire szűk látókörűek nem lehetünk, hogy elhanyagoljuk a történelmi belvárost, ami a turisták és a helybeliek számára ugyanolyan fontos.

Alma és körte

Dr. Somogyi Tivadar: – Polgármester úr azt mondta, kérdésére ötven-
ötven százalékban megoszlottak a válaszok. Nekem még senki nem mondta, hogy ne újítsuk fel a teret. Továbbra is egyértelműen a tér felújítása mellett vagyok, mert a szakaszos felújítás igen jó érzést keltett az emberekben. Ugyanakkor nagy örömmel hallom a polgármester úrtól, hogy támogatja a tér felújítását. Egy hónappal ezelőtt még, amikor tárgyaltunk a város négyéves gazdasági tervéről, abban még nem volt szó a Széchenyi térről. Az én javaslatom után a polgármester úr ezt elfogadta, s személy szerint ennek nagyon örülök. Még inkább annak, hogy a polgármester úr elmozdult, s most már legalább a szakaszos felújítást el tudja képzelni. Még egy dologra szeretnék reagálni: peremkerület és belváros, ne keverjük össze az almát a körtével, mindegyik gyümölcs. Nem vitatom a peremkerületek jogos igényeit, de azért a belváros nemcsak közlekedési célokat szolgál, hanem szépészeti, turisztikai, idegenforgalmi célokat is. Ugyanakkor át kellene gondolni a tér üzleteinek funkcióját. Vannak itt nem ide való boltok. Elsősorban idegenforgalmi célokat szolgáló üzletek kellenének a térre, éttermek, kávéházak, népművészeti boltok, ha komolyan akarjuk azt, hogy a turisták megálljanak Győrben.

Balogh József: – Nagy kontraszt nincs köztünk. Egy szakaszos felújítást el tudok képzelni, határidőt azonban nem mondok. Keresni kell a támogatókat.

– Az a politika dolga, hogy eldöntse, mikor kezdődik a felújítás és mennyiért, az azonban szakmai kérdés, hogy milyen legyen a tér?

Németh Iván: – Készen vannak a tervek, s ennek egy része valósult meg a bencések előtt. E szerint folytatódna a rekonstrukció, nemes kőburkolatot kapna a tér, a közlekedési útvonalakat a teret körülvevő utcákban meg kell tartani. A fák nagyon fontosak, s ebben nagy viták voltak a műemléki hatósággal, egyenként kellett a fák elhelyezéséről tárgyalni. Újra érdemes lenne beszélni a piacról, idehelyezése életet hozna a térre. És persze utcabútorok kellenek, ahová le lehet ülni.

Optimista változat

– A tervező szabadon álmodott vagy figyelembe vette a gazdasági lehetőségeket?

Czigány Tamás: – Természetesen figyelembe vettük, a megbízó megfogalmazta a kereteket, így a tervező nem engedhette el magát. Ennek ellenére jó terv született, amelyet meg lehet tekinteni a városháza folyosóin, ki van függesztve. Annyit mondanék még, hogy a Széchenyi tér szegélyek nélküli lenne, faltól falig, a rendezvényekre pedig elektromos és vízcsatlakozási pontokat jelöltünk ki, amelyek kihúzhatók a burkolatból.

– Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Széchenyi tér százötven méterre található a Rábától és a Mosoni-Dunától. Összekapcsolható-e a tér felújítása a vízivárosi jelleg erősítésével, vagy számolgatni kell megint, hogy hajózható lesz-e a Mosoni-Duna, lesz-e hajókikötő, érkezhetnek-e vízen a turisták?

Balogh József: – Ez egy komplex, egységes tervként kezelendő. A vízállapotok javítására annyit sikerült elérni az idei költségvetésben Stipkovits Pál mosonmagyaróvári polgármesterrel együtt, hogy a gönyűi, úgynevezett torkolati mű stabilizálná Győr és környéke vízszintjét. Ennek tervezési munkái az idén elkezdődnek. Érdeklődés van Győrben kishajókikötő megépítésére, tanulmánytervek már vannak.

– Végezetül két időpontot várnánk önöktől. Egy optimista és egy pesszimista verzió szerint mikor folytathatjuk ezt a beszélgetést a felújított győri Széchenyi téren?

Balogh József: – Jóslás szintjén: három és nyolc év között.

Dr. Somogyi Tivadar: – Örök optimista vagyok, három, maximum négy év. Pesszimista verzió nincs, nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen szép teret csak nyolc év múlva újítsunk fel.

Németh Iván: – A kis lépések folytatódni fognak. Optimista verzió szerint ebben a ciklusban elkészül még.

Czigány Tamás: – A rekonstrukció nem rajtam múlik, a tervek készen vannak. Előbb-utóbb biztosan sor kerül rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kígyósimogatás, ragadozóetetés

Az arák költöznek, a sasfiókák tollasodnak, a kiscsimpánz elmúlt egy hónapos – a győri… Tovább olvasom