Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Számvetés, üzenet önmagukról

Számvetés címmel kétteremnyi alkotással mutatkoztak be a győri Forrás Waldorf Iskola diákjai a Xántus-múzeumban. A tárlatot a közösség sajátos üzenetének szánták.
Tucatnyi waldorfos diák, néhány szülő, egy idén végzett, nehéz sorsú fiatalember és egy művész-tanár alkotásai szerepeltek azon a kiállításon, amelyet nemrégiben rendeztek a győri Xántus-múzeumban.

– A tárlat célja nemcsak a bemutatkozás, hanem a megerősítés is, hiszen iskolánkba számos nehéz sorsú gyerek jár, akik mögül sokszor hiányzik a szülői háttér, árván vagy félárván, nevelőintézetben kénytelenek élni – hangsúlyozta Kurcsis László grafikus, aki a kiállítás kétteremnyi anyagát összeválogatta és maga is szerepelt egy alkotással. – Ezek a gyerekek az alkotáson keresztül megismerik, kifejezik önmagukat és egyúttal üzennek a világnak, a társadalomnak, hogy a nehézségeik ellenére sem vesznek el.


Közülük való Molnár Gábor is, akinek sorsáról, életéről korábban már írtunk lapunkban (Felállni, akár száz pofon után is! – Kisalföld, 2012. augusztus 14., 4. oldal). A 22 éves fiatalember – ahogy mestere, Kurcsis László fogalmazott – megjárta az intézetben, apa és anya nélkül nevelkedő gyerekek hullámvölgyekkel és -hegyekkel nehezített kálváriáját.

– A sötét oldalt is megjárta, ennek ellenére próbált a saját lábára állni. Ugyan néhány évet elveszített, de idén leérettségizett, majd munkát keresett magának. A Waldorf-iskola szellemiségét mutatja, hogy életkezdéséhez diákjaink egy része még a zsebpénzét is felajánlotta – említette a művész-tanár. – Gábor állomásait tükrözik a rajzai, azokat a mély gyökereket, azt az erős indíttatást, cigány származását, színeit, vonalait, amelyek életéről, próbáiról, kínjairól tanúskodnak. Még nem művész, de jó úton halad. Remélem, hogy a keserű évek után révbe érhet, megnyugodhat és érdekes színfoltja lehet a győri művészvilágnak.


Kurcsis László grafikus szerint a vele egy tárlaton bemutatkozó tanítványa, Molnár Gábor rajzai a „keserű évek" állomásait tükrözik. Fotók: Mészáros Mátyás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az F.B.I. Győrben járt: nézze meg videón, hogyan kell bringával átugrani embereket!

Kíváncsi arra, hogyan kell átugrani bringával nyolc-tíz embert? Tudja, hogy mi az a parkour? Az F.B.I. Street Generations tagjai most mindent megmutatnak! Tovább olvasom