Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Számtanlecke a kisiskolák létéért

Megye - Évről évre egyre kevesebb a gyerek, ennélfogva a fenntartóknak az eddiginél is átgondoltabb döntéseket kell hozniuk azért, hogy településük iskolája megmaradjon. Jó és rossz példákkal is szolgáltak a résztvevők azon a közoktatási tanácskozáson, amelynek központi kérdése a finanszírozásra és a sikeres pályázatírásra fókuszált.
A kisiskolákat is érintő települési társulások alaposan átalakították a közoktatás eddigi térképét: a finanszírozás és a pályázatírás legaktuálisabb kérdéseit – a Közoktatási Szakértők Nyugat-dunántúli Regionális Egyesületének szervezésében – előadás-sorozat keretében vették nagyító alá pedagógusok, szakértők és fenntartók a győri Pálffy Miklós Középiskolában. A tanácskozásra a régió közoktatási szakértőit, az intézmények fenntartóit és az igazgatókat várták a győri Pálffy-középiskola aulájában. Peresztegi Gergely kistérségi szakértő a közoktatás finanszírozásának változásait és súlypontjait elemezte, ám emellett a kistérségi társulás iskolákat érintő előnyeiről is beszélt. A lényeg: a kistérségi oktatási feladatok támogatására a tavalyi közel 20 milliárdos kerettel szemben idén 28,1 milliárd forint jut a büdzséből, s csak összehasonlításul: ez az összeg 2006-ban 15,4 milliárd forint volt.

A felzárkóztatás kis csoportokban történő tanulást jelent – a győri Kossuth-iskolában az alsó és felső tagozatban is ilyen módszerrel történik a felzárkóztatás. Fotó: Krizsán Csaba
A felzárkóztatás kis csoportokban történő tanulást jelent – a győri Kossuth-iskolában az alsó és felső tagozatban is ilyen módszerrel történik a felzárkóztatás. Fotó: Krizsán Csaba

– A korábbi ösztönző rendszerek megmaradtak, ugyanakkor a társulási formák szorgalmazása is megfigyelhető – fogalmazott a szakértő. – Az intézmény tagiskolává alakulása egyben azt is jelenti, hogy a nevelők „áttanítanak" a szomszédos település iskoláiba, így a munkaerő megtartása mellett a minőségi oktatás is helyi ügy marad. A jó döntések meghozatala során ez is fontos szempont.

Az alapítványi iskolákat tekintve a szakértő elmondta, sok önkormányzat saját magát is becsapja akkor, amikor a település döntéshozói azt gondolják, az eddigi költségek harmada is elég iskolájuk biztonságos, ugyanakkor színvonalas működtetésére. Anyagi kondíciók híján ellehetetlenülhet egy-egy intézmény, ami év közben tanárt, fenntartót, szülőt és diákot egyaránt megoldhatatlannak tűnő helyzet elé állít. Így járt nyáron például a Kincsesház Alapítvány is, amelynek léte a nyári szünetben bizonytalanná vált, de az sem elfogadható, ha az alapítványi iskola munkatársait – szünetre – egyszerűen munkanélküli-segélyre „küldik".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókat nyert a nyeretlenekkel

Bőny - Varga Kálmánnénak a Skorpió a csillagjegye, s ez hozta meg a szerencséjét. Az Astro sorsjegy… Tovább olvasom