Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Számokban mért nyomorúság

Győr - Várható, hogy a nyár leteltével 20–30 hajléktalan vár ismét bebocsátást a már így is telt házas győri Segítőházba. S ha már a száraz statisztikánál tartunk: évente 30–40 győri válik hajléktalanná.

Hetente körülbelül 4–5 hajléktalan kér bebocsátást a város Segítőházába, van, akit sikerül elhelyezni, van, akit nem, de értelemszerű, hogy ez a gond az ősz eljövetelével válik igazán nagy problémává. Sütő Csaba, a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat intézményvezetője elmondta: 270 fedél nélkül élőt tud elhelyezni a város, 150-et az átmeneti szálláson, 30-at az éjjeli menedékhelyen, 50-et a rehabilitációs, 40-et pedig a szociális otthonban.

A túljelentkezés azonban így is elkerülhetetlen: míg 270-en bent vannak, 220 ismert és regisztrált hajléktalan az utcán keres magának menedéket.
Sütő Csaba szerint önmagában az, hogy 1 férőhelyre 2 ember jut, elszomorító ugyan, de relatíve nem lesújtó adat, ha azt nézzük, hogy a fővárosban 3–4, a tiszántúli megyékben pedig 6–7 hajléktalanból akad egyetlen bejutó.

Az utcán tengődő 220 győriből 60-an juthatnak be a téli krízisszállóba, így kézenfekvő lenne, hogy ez a szám 160-ra csökkenjen, ám ez mégsem egészen így működik, mivel hamarosan újabb két-három tucat szegény sorsú győri kerül az utcára. Ők azok, akik nyáron idénymunka fejében vagy cselédként, esetleg puszta szívességi alapon élhettek valahol, s nem utolsósorban: akiknek ideig-óráig a börtön adott biztos fedelet. A büntetés lejár, vagy nem lesz több leszedni való gyümölcs a kertekben, és 20–30, már jól ismert hajléktalan kopogtat Likócson. Mindemellett egy másik tendenciával is számolni kell: sajnos évente 30–40 új név is bekerül ebbe a hálóba: mélyre süllyedt egzisztenciák, pszichés bajok és drámaira sikeredett válások áldozatai válnak a Segítőház lakójává vagy várnak a szociális munkások által osztott teára. A derékhadat a negyvenes korosztály képezi, ezért különösen elszomorító egy másik adat: a győri hajléktalanok közül évente 20-an halnak meg.
Emlékük már nem mérhető számokban, kivéve azt a 20 darab meleg és puha ágyat.

Laczó Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai: Együtt a térért

Győr - A Magyar Szocialista Párt győri szervezetének szerdai sajtótájékoztatóján Gergely Zoltán… Tovább olvasom