Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szállítás helyett üresen álló vagonok a szellemvasúton

A másfél évig üresen álló gönyűi kikötő sínpályái megteltek vasúti kocsikkal: szépséghiba, hogy szállításra továbbra sem használják a megyeszékhely felé vezető sínpárt.

Gönyűn most csupán a MÁV-Cargo üresen álló vagonjait tárolják: a bérleti díj legalább némi bevételt jelent addig, míg üzemeltetője lesz e szakasznak.

Hiába épült meg: másfél éve – engedélyek és üzemeltető híján – csupán szellemvasút a Győrt a gönyűi kikötővel összekötő vasúti pályaszakasz – számoltunk be néhány hónapja az elképesztő helyzetről. Ezen állapotok okán a hajóval érkező árut Gönyűn szállító járművekre pakolják, néhány kilométert megtéve közúton Győrbe hozzák, s ott vagonokba rakják. Időközben aztán az ötvágányú vasúti átadó-átvevő állomás megtelt vagonokkal: szépséghiba, hogy üresen jönnek, üresen mennek.

˝Ezeket a vagonokat sajnos csak tárolják itt˝ – mondta Pintér Ákos, a Győr–Gönyű Kikötő Zrt. vezérigazgatója. ˝A MÁV-Cargo félreállított vasúti kocsijairól van szó, melyek üresen állnak a kikötőben. Erről egyébként a vízügyi igazgatóság egyezett meg a vasúttársasággal. A vasúti szállítás ügyében sajnos nem tudok előrelépésről: a jelenlegi helyzet szerint a díjak rendkívül magasak, így a vonal átminősítéséig s a pályázat kiírásáig nem lehet üzemeltetni ezt a szakaszt˝ – mondta.

Egyedi engedélyeztetések alapján alkalmanként találnak megoldást a vasúti rakodásra, szállításra, ez azonban nehézkes és meglehetősen költségigényes. Decemberben is végeztek próbarakodást, ám ezek csak kivételes esetek.

Vagonok a vágányokon – Szállítás híján a pályaszakaszt csak a kocsik tárolására tudták bérbe adni. Fotó: Bertleff András
Vagonok a vágányokon – Szállítás híján a pályaszakaszt csak a kocsik tárolására tudták bérbe adni. Fotó: Bertleff András


Az itteni vasúti infrastruktúra iparvágányként épült, ám szükséges lenne a térségi vasúti pályahálózat részévé átminősíteni. Ezáltal fix díja lenne, gazdaságosabbá válna, s mindenki számára biztosított lenne a hozzáférés. Ráadásul most üzemeltetője sincs, hónapok óta várnak a pályázati kiírásra. Ami tény: a vízügyi igazgatóság tavaly ősszel küldte meg a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek véglegesítésre a kiírandó pályázati anyagot. Ezt megelőzően egyeztettek a szaktárcával és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, majd 2009 decemberében a vagyonkezelővel is történtek megbeszélések e témában.

Janák Emil vízügyi igazgató elmondta: minden felmerült kérdésre választ adtak, ám a vagyonkezelőtől továbbra sem kaptak zöld utat, így nem lehetett kiírni az üzemeltetői pályázatot. ˝Valóban üres vagonokat tárolnak jelenleg Gönyűn. Bérbe tudtuk adni ezt a részt a vasúti kocsik elhelyezésére, hisz az áruforgalom továbbra sem indult meg. Ebben a helyzetben a bérleti díj némi bevételi forrást jelent˝ – mondta.

Olvasóink írták

 • 13. Dodo57 2010. március 07. 15:56
  „Ha nincs engedély a pálya használatára, hogyan kerültek oda a vagonok, hajóval?”
 • 12. nasi12 2010. március 07. 10:59
  „Szerintem ez csak álca!
  Azért tárolják ott a kocsikat, mert így nem tudják felszedni a megélheti okok miatt gyűjtögetők a síneket.”
 • 11. Diák 2010. március 06. 19:05
  „Vonaton dübörög a magyar puma. Ez az igazi HUNGARICUM ! Kina a mosoly országa. Magyarország? Kész röhely.”
 • 10. westwarrior 2010. március 06. 17:27
  „Biztos,hogy üresek! Ezek azok a teherkocsik amiket a répaszezon alatt "kölcsönadott" a MÁV-CARGO a Rail Cargo Austrianak! Ott a szezon végén feljavították őket majd immár átfestve mint a RCA tulajdona kerültek vissza tárolásra! Azért itt tárolják őket mert kb. 1/4-be kerül mintha MÁV állomáson állnának!”
 • 9. bonita2 2010. március 06. 17:09
  „POT Cargo?:))”
 • 8. miracle 2010. március 06. 16:49
  „Ott kezdődik, hogy nincs is MÁV Cargo...”
 • 7. hordópali 2010. március 06. 15:56
  „Hú!
  Spanyolviasz!
  Több, mint egy éve ez a helyzet!
  Gratula!”
 • 6. Mankapunka 2010. március 06. 15:53
  „Tiszta biznisz,akkor nem feltűnő,ha mindenki szeme előtt csinálod.”
 • 5. bonita2 2010. március 06. 13:41
  „#4. Nem is rossz az otlet:))”
 • 4. Mankapunka 2010. március 06. 13:25
  „Nem,tele vannak kokainnal,és teherautóval hordjuk be a városba,az elosztóba,onnan tertjük az országot!!!!!”
 • 3. bonita2 2010. március 06. 12:50
  „Biztos, hogy uresen allnak....?”
 • 2. Tabornok 2010. március 06. 12:40
  „Új tulajdonosa van a Cargonak. Majd beindítja.
  Pató Pál országaban, ej ráérünk arra még!”
 • 1. Orfeusz 2010. március 06. 12:15
  „A rendőrség is oda nézhatne, hátha valamiféle lenyúlás előkészítése folyik a la MÁV.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt a környezetért: erdőpedagógia

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-kara sikerrel pályázott az NFÜ által koordinált Új… Tovább olvasom