Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Szakmunkások kerestetnek

Győr-Moson-Sopron - A szakképzés népszerűsítése – amelyben Győr ma úttörőnek számít – volt a célja a szerdai díjátadással zárult vetélkedőnek. A Győri Ipartestület által koordinált kezdeményezést az önkormányzat felkarolta: célja, hogy a nyolcadikosok és szülőik ne ódzkodjanak mindenáron a szakmunkásképzéstől.
Az Ipartestületek Megyei Szövetségének képviseletében a győri szervezet levelet írt a megyei általános iskoláknak, s kérte a vezetők segítségét a nyolcadikosok pályaorientációjának kialakításához. Így az első „kenyérkereset", amellyel az élet a munkásembert jutalmazza, esetükben a díjazás reménye volt. Ugyanis csak azok vehettek részt az ipartestület honlapján megtalálható tesztek kitöltésében és a kvízjátékban, akik a szakmunkáspályát választják. A vetélkedő során az ipar és a kézművesség történetével kapcsolatos kérdésekre kellett felelni. Hancz István, a Győri Ipartestület ügyvezetője elmondta: a megye 39 intézményének 458 fiatalja válaszolt, első motivációként ők meg is kapják postán a testület könyvét, hogy képet kaphassanak a „tisztes ipar" múltjában rejlő kultúrtörténeti értékekről. Ezenkívül ők már új kérdéseket is kaptak, s a helyesen válaszolók között sorsolás útján 5000 forintos ajándékutalványokat osztottak szét – erre került sor a szerdai ünnepségen. Nem is beszélve a győri önkormányzat fődíjáról, a két kerékpárról, amit a Kodály Zoltán-iskola diákja, Szabó Éva és a Váci Mihály-iskolát képviselő Böhm Kitti nyert el.

Az önkormányzat több 9.-est támogatott az ösztöndíjon felül, képünkön: Varga Éva, Kemény Alexandra, Borbély Barbara, Akaró Alexandra, Bagi Kitti és Hegyesi Kinga. Fotó: Szük Ödön
Az önkormányzat több 9.-est támogatott az ösztöndíjon felül, képünkön: Varga Éva, Kemény Alexandra, Borbély Barbara, Akaró Alexandra, Bagi Kitti és Hegyesi Kinga. Fotó: Szük Ödön

Az önkormányzat külön is jutalmazta tegnap a hiányszakmákra előkészítő 9. osztály néhány tanulóját. A jó tanulmányi eredmény alapján kiválasztott 17 diáknak Ottófi Rudolf alpolgármester adta át a város ösztöndíjon felüli juttatását jelképező utalványt. A szakmunkásképzés támogatására felajánlott pénzt már természetesen megkapták a fiatalok, akik jelenleg kevesedmagukkal letéteményesei a tisztes ipar hagyományainak.

Hancz István és az alpolgármester mellett Károlyi Gyula, a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke volt szerdán a főszónok. Mind a hárman arra élezték ki köszöntőbeszédüket, hogy véget kell érjen az a tizenöt-húsz éves gondolkodásmód, ami szerint nincs élet diploma nélkül. Hancz István kiemelte: aki szakmunkásként ma az építőiparban, a járműiparban, a vendéglátásban akar elhelyezkedni, annak lesz állása, mindenképpen nagyobb eséllyel, mint egy pályakezdő diplomásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendszárnyakon Cs. Németh Margittal

Győr - Alig negyvenévesen, többféle betegség miatt lett rokkantnyugdíjas, hatalmas akaraterejével,… Tovább olvasom