Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Szakmát tanulnak a roma munkanélküliek

A franciaországi kitelepítések híre, hogy Svédországban és egyebütt is hasonló intézkedéseket terveznek, megkerülhetetlenné teszik azt a tényt, hogy tenni kell a roma lakosság lemaradt rétegeinek integrálódásáért. Ennek hathatós serkentésére írtak ki pályázatokat.

Dr. Rácz Sándor, a TESZ (Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége) megyei szervezetének elnöke arról számolt be, hogy megyénkben sikerrel pályáztak ezekre a feladatokra és már be is indítottak két, a felzárkóztatást célul tűző programot. Mindkét esetben a TESZ megyei szervezete és a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület közösen pályázott és együtt valósítják meg a 20 hónapon át tartó programot.

Mindennek eredményeként Győr környékéről 60 hátrányos helyzetű, 18 és 50 év közötti roma lakos előtt nyílik meg a lehetőség a kirekesztődés megszüntetésére, önálló jövedelemszerzésre. Olyan hátrányos helyzetű férfiakkal és nőkkel indítják ezt a programot, akik munkatapasztalattal nem rendelkeznek vagy legalább 5 éve munkanélküliek és alacsony iskolai végzettségűek. Ezért első lépésként a hiányos ismereteik pótlására (írás, olvasás, számtan) szerveznek oktatást, majd ezt követően OKJ-s képzésben részesítik őket, amelynek során a nők egészségügyi, mégpedig segéd-egészségőri képzésben vesznek részt, a férfiak pedig nehézgépkezelőkké válhatnak. Hogy megkönnyítsék számukra a későbbi elhelyezkedést, álláskeresési technikákat tanulhatnak és egyénre szabott álláskeresési tanácsadáson vehetnek részt. Ráadásként a bevont célcsoport B kategóriás gépkocsi-vezetői jogosítványt is szerezhet a program során.

A másik felzárkóztatást és integrációt követő, frissen beindított pályázati program nagyobb földrajzi léptékkel rendelkezik. Ennek címe: ˝Cigány szervezetek fejlesztése és hálózatba szervezése a Dunántúl kistérségeiben˝. A kitűzött cél a hátrányos helyzetű roma csoportok integrációjának elősegítése és az érdekeiket képviselő civil szervezetek megerősítése, hálózatba szervezése.

Minkét projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Olvasóink írták

 • 10. CsabaKiraly 2011. március 26. 03:52
  „Volt regen egy slager ami igy kezdodott: Betoro a mestersegem nincsen abban semmi szegyen, nem az egbol varom a kajat... Errol van szo? :-)”
 • 9. PaPa 2011. február 26. 11:51
  „A MAGYAR is jelentkezhet ezekre az ingyen tanfolyamokra?
  "Minkét projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg."
  Ez megint papíron lefolytatott pénzszerzés egykét FIDESZ-es cigánynak mert ezt megint a magyar politikus horda adja nekik a MAGYAR meg boldoguljon úgy ahogy tud.”
 • 8. zakarias3 2011. január 05. 20:40
  „Nem megy az üzlet a nehézgépkezelő iskoláknak.”
 • 7. annobon 2010. december 31. 11:21
  „Szépművészeti Múzeumba teremőr...”
 • 6. piroskaésabarkasz 2010. december 30. 19:30
  „Ajánlott szakmák:biztonságiőr,aranyműves,szociális munkás,pénztáros,raktáros,stb.”
 • 5. gbig80 2010. december 30. 10:59
  „Egy kultúrálatlan, tanulatlan, értékrenddel nem rendelkező etnikumnak hiába is próbálnak tanítani szakmát, mivel még az alapokat se tanulták meg.A tisztelet, a becsület, és a magaviselet mint fogalom is ismeretlen számukra... még hogy szakmát... na meg ha mégis megtanulnák, két hét koránkelés után zokognának hogy a hivatalban mennyivel egyszerűbb sorban állni a hőn áhitott és őt megillető segélyért... S ez sajna nem előítélet, persze akinek nem inge, ne vegye magára, de a többi csak öltözködjön bátran!”
 • 4. blaze 2010. december 29. 13:22
  „Ez érdekes. Nem kap munkát, mert cigány. De ha van szakmája, akkor már nem számít hogy cigány? Akkor hol az előítélet?”
 • 3. fortuna54 2010. december 29. 13:21
  „Idáig csak a lakatos szakmához értettek,minden zárat kitudtak nyitni. Most meg a nehéz gépek kezelését tanulják? Nem jobb lenne elöször a lapát,és söprü kezelését megtanulni?”
 • 2. Lone_wolf.. 2010. december 29. 11:30
  „" hiányos ismereteik pótlására (írás, olvasás, számtan) " 18 és 50 év között XDXDXD”
 • 1. mr_akkush 2010. december 29. 11:05
  „Vicc”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri programkavalkád a megyében

Lekésett a helyfoglalásról egy ünnepélyes étteremben? Ne aggódjon; több ezer emberrel köszöntheti… Tovább olvasom