Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Szakmát és barátságot alakítanak határtalanul

A „Határtalanul!” program keretében idén 400 általános és középiskola 15 ezer tanulója – köztük megyeiek – látogathat el magyarlakta országokba, hogy a szakmai együttműködés mellett személyes kapcsolat alakulhasson ki a diákok között.
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2010-ben hirdette meg – törvényi háttérrel – a Határtalanul! programot és az ehhez kapcsolódó pályázatot. A projekt céljáról Kara Ákos országgyűlési képviselőt – aki parlamenti felszólalásával maga is támogatta a kezdeményezést – kérdeztük.

– Fontos, hogy az anyaországban és a határon túli területeken élő fiatalok között tartalmas és erős kapcsolat, szakmai és személyes kötelék alakuljon ki. A Határtalanul! program újabb lehetőség a nemzeti összetartozás, a nemzettudat ápolására.

Kara Ákos beszámolt arról is, hogy idén a pályázati pénzből várhatóan 400 általános és középiskola 15 ezer tanulója látogathat el Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia és Horvátország magyarlakta területeire. A győri iskolák közül a Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság kárpátaljai, a Hild-szakközépiskola és a Krúdy-gimnázium erdélyi, a Speciális Szakiskola és a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola felvidéki kapcsolatával vehet részt a programban.

A Hild-iskola diákjai például a székelyföldi Atyhán végeznek népi építészeti felméréseket partnerükkel, a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola tanulóival. Józsa Tamás, a Hild igazgatója szerint a közös munka színvonalát jelzi, hogy a szentendrei skanzen szakemberei segítenek, az összegyűlt dokumentációt is az ő közreműködésükkel összegzik hamarosan a részt vevő diákok.

A pálffysok a révkomáromi (Komárno) Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskolával közösen munkálkodnak a projektben. Miként azt Grábits Mária programvezető tanártól megtudtuk, ők Pálffy Miklós nyomában címmel szerveztek dunántúli kirándulásokat annak a 12-12 diáknak, akik májusban közös diákvállalkozást alapítanak. A tanárnő szerint jó megtapasztalni a résztvevők lelkesedését.

A Pálffy-iskolások révkomáromi társaikkal együtt vettek részt azon a kiránduláson, amelyet Pálffy Miklós nyomában címmel szerveztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közvélemény-kutatás a csatornázásról Nagyszentjánoson és Gönyűn

Felvonultak a munkagépek, elkezdődött az árkok kimélyítése, a csatornahálózat kialakítása… Tovább olvasom