Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Szakmai karriert ért a gyakorlat

Szalay Lajos az Audi Hungaria Motor Kft.-nél a négyhengeres Otto-motorgyártás szegmensének alapmotor vezetője, aki első fecskeként vett részt a gyakorlati programban.

– Egyike voltam annak a négy fiatalnak, aki a pilot projekt során vágott bele az ismeretlenbe. A többiek nevében is mondhatom, hogy elsősorban a kíváncsiság hajtott bennünket, no meg az a tény, hogy az utolsó félévünket ezáltal tartalmasabbá tudtuk tenni. Persze, nagyon fontos volt a tapasztalatszerzés, no és a munkahelykeresés szempontjából is jól jöhetett a gyakorlati félév. S hogy ez mennyire beigazolódott, jól jelzi: a gyakorlati időszak lejárta után egy héttel már munkatársa voltam az Audinak.

Mivel a közlekedésmérnöki szakon logisztika szakirányban tanult, célszerű volt, hogy a négykarikás cégnél a logisztika területére kerüljön. Így is történt, s a munkaadói vele kapcsolatban szinte mindennel meg is voltak elégedve, csupán a szükséges német nyelvtudását hiányolták. Ezért az első szerződése kilenc hónapra szólt. Az „áldott állapotnyi” idő alatt meg kellett tanulnia németül, melyhez az Audi minden segítséget megadott. - Ha annak idején nem megyek el a Practing gyakorlati félévre, s anélkül jelentkezem az Audi Hungariához, megfelelő német nyelvtudás nélkül simán kirostálnak. Így azonban bizonyíthattam,hogy szakmailag jó vagyok és szorgalmas, s mindössze egyetlen téren voltam hiányosságaim, amit viszont akartam és tudtam is pótolni. A munkámat tehát egyértelműen a Practingnak köszönhetem. S hogy még mit? Így lett kerek egész a szakmai tudásom. Az egyetemen tanult elmélet a vállalatnál állt össze használható gyakorlati tudássá. Sok újat tanultunk, de az is igaz, hogy sok tudást vittünk magunkkal. A három hónap felkészített bennünket a munka világára, miközben megtudhattunk, amit adni tudunk azért mit kapunk cserébe.

Lajos tizenegy esztendőn át dolgozott a logisztika szakterületén. 2008-ban váltott – a termelésben kapott vezetői feladatot. – Ha valaki hosszabb ideig ugyanazon területen tevékenykedik, afféle üzemi vakságot kap. Közösen döntöttünk tehát arról, hogy bő egy évtized után az Audin belül megérett az idő számomra is a váltásra. Így kerültem a motorgyártás egyik szakterületére, melyet nagyon megkedveltem, bár a korábbihoz képest ez egy teljesen más világ, amely rengeteg új kihívással és sok-sok új tapasztalattal kecsegtet – folytatta a motorszerelde vezetője, aki nem csupán beszél a Practing hasznáról. – Engem ez a program indított el a szakmai karrier felé, s ezt bizony igyekszem meghálálni. Ha gyakornokokra van szükségünk, tudom hova kell fordulnom. Még 2002-ben történt, hogy a logisztikai tervezés felépítéséhez gyorsan szükség volt legalább tíz új munkatársra. A Practing révén verbuváltuk össze a csapatot, amely azóta is a logisztikai tervezés alapját jelenti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 év Praktikus a practing

A Széchenyi István Főiskola Közlekedési és Gépészmérnöki Fakultása 1996 őszétől kezdődően az Európai… Tovább olvasom