Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Szakképzés nagyobb gyakorlattal

Az új duális szakképzési modell kormányzati koncepcióját mutatta be és az Audi győri beruházásához kapcsolódó humánerőforrás-igény biztosítására vonatkozó elképzeléseket ismertette Kara Ákos, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága alelnöke Győrben, a Nyugat-dunántúli Információtechnológiai és Oktatási Klaszter munkaszervezetének szakmai fórumán tegnap.

– Alapvetően megváltozik a szakképzés rendszere Magyarországon. Ennek lényege, hogy képzésük során több gyakorlatot végezzenek a fiatalok. Annak a törvényi és intézményi hátterét teremti meg a kormány, hogy egyre több fiatal tartsa vonzónak és válassza a szakiskolát, a szakképzést. A cégek pedig megfelelő képzettségű fiatalt vagy felnőttet találjanak, akik szakmával rendelkeznek. Ennek legfontosabb eleme, hogy minél több üzemi körülmények között lévő gyakorlóhely legyen. Ezt a rendszert próbáljuk létrehozni – mondta többek között Kara Ákos.

Az előadást követő szakmai beszélgetés után a Széchenyi István Egyetemen működő szuperszámítógépekről és ezek vállalati alkalmazási lehetőségeiről dr. Horváth Zoltán főiskolai tanár, tanszékvezető tartott interaktív bemutatót.

A programhoz szorosan kapcsolódott az ugyancsak a Széchenyi István Egyetemen párhuzamosan rendezett program, amely a „15 éves jubileumát ünneplő Practing gyakorlatorientált mérnökképzés" ünnepi konzorciumi ülése. Az egyetem rektora, dr. Szekeres Tamás köszöntője után a másfél évtized eseményeit, eredményeit dr. Kardos Károly rektorhelyettes, a Practing Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatta be.

A gyakorlatorientált mérnökképzés célja az iparban gyakorlati jártassággal is rendelkező mérnökök felkészítése. A gyakorlati félévre az oktatás a mérnökhallgatókat a korszerű ipari háttér bemutatásával, az önálló munka ösztönzésével, a produktív műszaki készségek fejlesztésével készíti elő. A győri mérnökképzési program a brüsszeli EU-központ éves értékelései szerint az elmúlt időszakban az ipar és a felsőoktatás kapcsolatainak kiteljesítésében a „legeredményesebb, legattraktívabb" minősítést kapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téliabroncs-hiány több okból Győrben

A gumigyárak válság utáni újraélesztése, fogyasztói megszokások, a kínai felvevőpiac, s kaucsukhiány – néhány a gépjárművek téligumiabroncs-hiánya okai közül. Tovább olvasom