Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Szakemberhiány: Elcsábítják a szakácsokat

Megyei körkép - Megyénk számos étterme egyre nehezebben talál szakácsokat, a szakemberek ugyanis tömegesen mennek külföldre dolgozni. Újabb és újabb országok várják őket tárt karokkal.

Az egyik, vendéglátásra specializálódott fejvadász cég szerint annyi a szakácsoknak kínált külföldi munkalehetőség, hogy nem tudnak elég embert küldeni. Az évek óta kedvenc célpontok, Ausztria és Németország mellett, Írország és Spanyolország is szívesen látja a hazai munkaerőt, s újabban a gasztronómia fellegvárának számító Franciaország is fogad magyar szakembereket. A különbség szembetűnő a hazai viszonyokhoz képest.

Egy fejvadász cégnél jelentkeztem, s nem akartam elhinni, hogy már az első héten négy ajánlatot kaptam, Ciprusról, Írországból és Spanyolországból. Végül az utóbbi mellett döntöttem, egy felkapott marbellai étteremben helyezkedtem el – meséli Kárpát Zsolt, a győri Happy Italia étterem szakácsa, aki kisfia születése miatt tért haza öt hónap után. Pedig megtalálta a számítását: nemcsak a megbecsülése más kint a szakácsoknak – mint mondja, itthon inkább szakmunkásokként, míg kint szakemberekként kezelik őket –, de a fizetés is „európai".

Kétezer eurót, azaz átszámítva közel félmillió forintot vitt haza havonta, ami európai viszonylatban átlagosnak számít.

Pető István, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke szerint szinte bármelyik „célországban" háromszorosát lehet keresni az itthoni fizetéseknek: míg nálunk egy szakács 100–120 ezer forintot visz haza – az elismert szakemberek bére mozog 160–180 ezer körül –, kint 1300–1500 euró (325–375 ezer forint) az alsó határ. Ha hozzávesszük, hogy sok helyen szállást és természetesen étkezést is biztosítanak a messziről jött munkaerőnek, nem csoda, hogy a lehetőség sokakat csábít.

Szabó László, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség régióvezetőjének három étterméből az utóbbi időben öten váltottak a külföldi munkáért, egy szakácsa pedig most készül ki Spanyolországba. Ez most az egyik legkedveltebb célpont, de sokan utaznak Angliába is, igaz, ott a költségek is sokkal nagyobbak, mint mondjuk a szomszédos Ausztriában, ahonnan akár naponta haza lehet járni.

– Bevallom, azért is veszem örömmel, ha valamelyik kollégám bejelenti, hogy gyermeke születik, mert így nagy rá az esély, hogy itthon marad... – mondja Szabó László, aki szerint a helyzet csak rosszabb lesz.
– Jövőre fogjuk csak igazán érezni a vendéglátásban a megszorítások hatását, pedig már most is egyre kevesebb a vendég. A céges rendezvények például harminc százalékkal estek vissza és mind kevesebb pénzből kell kihozni őket.

A legtöbb külföldre távozó szakács fiatal, aki egzisztenciáját szeretné megalapozni a kinti munkával – ami annak ellenére sikerül, hogy idegenben egy ottani, „bennszülött" szakácsnak a magyarok bérének a másfélszeresét fizetik ki –, de tény, hogy az elismert szakembereket is sokan csábítják. A nemzetközi versenyeredmények például belépőt jelentenek a színvonalas éttermek jó posztjaira, az óceánjáró luxushajókon akár az egymillió forintot is megkeresheti az ember. Így aztán nincs mit csodálkozni azon, hogy itthon séfre is szinte vadászni kell, s a vendéglősök mindent megtesznek, hogy megtartsák a jó szakácsokat; ha már a megérdemelt fizetést nem tudják kigazdálkodni, például versenyekre vagy tanulmányutakra  küldik őket.

Pető István szerint annál is inkább kincs a jó szakács, hogy hiába oktatják a szakmát egyre több helyen, felhígult az utánpótlás.
– Kevés a rátermett tanuló. Míg régen a fiatalok 25–30 százaléka maradt csak a szakmában, ma előfordul, hogy ez az arány alig tíz százalék. Talán többet, jobbat várnak, hiszen ez egy „strapás" szakma: állandó idegi feszültséget, kemény fizikai munkát is választ, aki mellette dönt.

Nem mind arany...
Természetesen külföldön sincs kolbászból a kerítés, ahogy itthon, kint is vannak jó és rosszabb munkaadók és munkahelyek. Szabó László több keserű tapasztalatról hallott, például olyan esetekről, amikor Ausztriában dolgozó magyar szakácsoknak nem fizették ki a betegségük idejére járó táppénzt, vagy hogy egy turistákra alapozó étteremben a rossz időjárás miatt közölték a szakáccsal, aznap nem tartanak igényt a munkájára, s természetesen fizetést sem kap... Kárpát Zsolt mindenkinek azt tanácsolja, kapcsolatok vagy hivatalos közvetítő nélkül ne induljon útnak, s készüljön fel arra is, a jó pénzért kőkeményen meg kell dolgozni: a magyaroktól (is) maximális erőbedobást és profi hozzáállást várnak.
Olvasóink írták

  • 1. Aimer 2010. szeptember 28. 13:43
    „Én most kezdek el egy szakács okj.tanfolyamot Vas megyében.
    Remélem ha már elvégeztem eltudok helyezkedni a szakmában,tudom nem lesz könnyű.
    Ráadásul Én is hasonló korú vagyok mint az előttem szóló,ezért se lesz könnyű elhelyezkednem a szakmában itthon.Vesznek fel kezdő szakácsokat,csak minimálbérért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatott öngyilkosság

Győr - A kórház és a rendőrség is felelős azért, hogy egy, a megyei kórházban ápolt beteg haláláról… Tovább olvasom