Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Szakaszvezetők lettek a nővérek

Megtisztelő, egyben ritka pillanat került a hagyományőrző győri lovas nemzetőr díszszakasz történelmébe. Vígh Zitát és Vígh Esztert szakaszvezetővé léptették elő.
Megtisztelő, egyben ritka pillanat került a hagyományőrző győri lovas nemzetőr díszszakasz történelmébe. Két fiatal hagyományőrző huszárt, Vígh Zitát és Vígh Esztert töretlen, évtizedes munkájuk elismeréseként szakaszvezetővé léptették elő a napokban Pápán.

Hét huszáregyesület alakult 1992-ben az országban, hetedikként a pápai, amelynek részeként 2000-ben életre hívták a győri lovas nemzetőr hagyományőrző díszszakaszt. Az egyenruhát az alapító tagok mellett a Veres Péter Mezőgazdasági Szakközép- és Szakiskola, Kollégium lótenyésztő és hivatásos belovagló szakos növendékei ölthetik magukra, akik követendő magatartásukkal, példás tanulmányi előmenetelükkel és lovastudásukkal rászolgálnak.

Vígh Zita és Vígh Eszter testvérek, a győri nemzetőrdíszszakasz alapító tagjai, tapasztalt lovasok. A két fiatal huszárt a katonai hagyományok őrzéséért öt évvel ezelőtt érdeméremmel tüntették ki és tizedessé léptették elő, a napokban pedig – példás hagyományőrző munkájuk megbecsüléseként – szakaszvezetők lettek. A pápai huszáregyesület közgyűlésén, az ünnepélyes bejelentésen édesapjuk, Vígh Attila hagyományőrző zászlós, a díszszakasz alapítója, parancsnoka is jelen volt, akit ez alkalommal a pápaiak elnökségük tagjává választottak. E pillanat méltán kerül a család és a díszszakasz legkedvesebb emlékei közé, arra ugyanis nemigen volt eddig példa, hogy női katonai hagyományőrzőket szakaszvezetővé léptettek volna elő.

S ha már a díszszakasznál tartunk: tavasszal arról számoltunk be, hogy Quick Stepp, a tizenhárom éves, angloarab fajtájú, sötétpej kanca egészségét tavaly év végén rejtélyes kór kezdte ki. Légzését az orrüregében diónyivá növekedett daganat akadályozta. Diákok, jó szándékú állatkedvelők és lovasemberek gyűjtöttek pénzt a gyógyításra és a szállításra. A ló hat napot töltött az üllői állatkórházban, egészen múlt hétig mindenki abban reménykedett, hogy felépülhet műtét nélkül. Sajnos azonban a legutóbbi röntgen megerősítette, hogy a daganat nem szívódott fel teljesen, sőt, továbbterjedt. Az orvosok kockázatosnak találták a műtétet, ezért a további, helyi gyógyszeres kezelés mellett döntöttek.

Az iskola vezetése és lovasai mindent megtesznek azért, hogy 2007-ben a március 15-i díszszemlén és a május 19-i, tizedik alkalommal rendezendő Vadvirág-kupán Quicki újra egészségesen szerepelhessen társaival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A drog ellen más utakon

Hiába szerveznek az iskolák drogprevenciós előadásokat, klubokat a szülőknek, érdeklődés hiányában… Tovább olvasom