Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Szakács Imre kereken tíz éve lett országgyűlési képviselő

Győr - Szakács Imre kereken tíz éve Győr 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője. Volt államtitkár egy cikluson keresztül, majd ellenzéki honatya; kétszer beszélt Gyurcsány Ferenccel – többek között ezekről a találkozókról, s persze a tíz évről nyilatkozik a Kisalföldnek adott interjújában.
– Tíz éve, amikor még csak parlamenti képviselőjelölt volt, hogyan képzelte, miből áll egy honatya munkája?

– Nem tudhattam, milyen megpróbáltatásokkal jár... Arra emlékszem, hogy a választások második fordulója előtt a Parlament közelében jártam, s arra gondoltam, vajon bekerülök-e oda, ahol a nemzet sorsát előrevivő politikusok sora megfordult előttem? Azt el kell ismernem, 1998-ban számomra is meglepetés volt, hogy egyéni választókerületben nyertem.

– És most mit gondol ugyanerről a szakmáról?

– Most már tudom a lehetőségeket és a korlátokat. Ellenzékben egy országgyűlési képviselő – azon kívül, hogy bizonyos dolgokra felhívja a figyelmet – nagyon ritka, hogy valamit el tud érni.

– Másképp is megkérdezem: tíz éve nagyobbat köszöntek egy parlamenti képviselőnek az utcán?

– Ez inkább az ismertségtől függ: Győrben most talán többen köszönnek rám, mint 1998-ban.

– A szakma presztízsére céloztam ezzel, hiszen mást sem hallani – még a T. Ház elnökétől is –, mint hogy az egyre inkább csökken. Mit gondol, ezért vagy a szélesedő politikai szakadék miatt gondolnak – mondjuk úgy – kevésbé jó szívvel a jobb-/baloldali politikusokra az emberek?

– A politika általános megítélése lett egyre rosszabb az évek során. Nem tagadhatom, hogy az elmúlt egy-másfél évben nemegyszer én magam is kínosan éreztem magam a parlamentben. Mert olyan nincs, hogy egy törvényt elfogadunk, majd fél éven belül ugyanarról homlokegyenest másképp szavazunk. Tudjuk pedig, hogy ez történt például az egészségbiztosítási törvény kapcsán – nyilván persze nem az ellenzék miatt. Azt is el kell ismerni azért, hogy minden pártnak voltak kínos ügyei; a felszínre került megvesztegetések után pedig természetes, hogy az emberek azt gondolják: a politikusok a közpénzek közelében könnyen elcsábulnak...

– Ha már itt tartunk: a tíz év alatt próbálták megvesztegetni önt?
– Igen.

– Milyen minőségében?

– Nem országgyűlési képviselőként.

– És?

– Az éreztem, porig aláztak azzal, hogy valaki azt gondolta: velem ezt meg lehet csinálni.

– Vegyük sorba a ciklusokat: 1998-ban a csúcson kezdte, akkor lett képviselő, majd nagyon rövid időn belül politikai államtitkár is.

– Nagyon megtisztelő volt, amikor felkértek az újonnan alakuló sportminisztérium államtitkári tisztségére...

– Tényleg, hogyan történt? Egyszer csak csörgött a telefon, s valaki beleszólt, „Szervusz, Viktor vagyok..."?

– Először Deutsch Tamás keresett, elmondta, hogyan épülne fel a minisztérium, s rám gondolt a politikai államtitkári szerepben.

– Hány másodpercig gondolkodott?

– Három napig. Az nem volt kérdés, hogy ilyen felkérés nem túl sűrűn adódik egy ember életében, de nemcsak az én életemről volt szó, hanem a családoméról is. Budapestre kellett költöznünk, feleségemnek munkahelyet, lányomnak iskolát keresni... De persze nem utasíthattam vissza, s nem is bántam meg.

Fotó: H. Baranyai Edina
Fotó: H. Baranyai Edina

– Aztán jött 2002: volt elég idő átgondolni a történteket. Ön szerint miért nem maradhatott hatalmon Orbán Viktor és a Fidesz?

– Erről azt vallom: az alapvetően tisztességes szándékú ember mindig hátrányban van a tisztességtelen szándékú ellenféllel szemben. Azok a módszerek, amelyekkel riválisaink az embereket riogatták – a huszonhárommillió román munkavállalóval, Kövér László köteles beszédével... stb. –, tény, hogy célt értek. Utólag pedig hiába mondhatjuk, hogy nem voltak igazak, az emberek elhitték.

– Semmi önkritika? A Fidesz nem hibázott semmiben?

– De. Nyilván az a négy év sem volt mindenben tökéletes, de szerintem az olvasó már össze tudja vetni, hogy 1998 és 2002 között hogyan élt, milyen volt az ország állapota, s milyen most.

– Még ne ugorjunk ekkorát, hisz előbb jött 2002–2004: a Medgyessy-érából, amikor már ellenzékben volt, mi a legjobb története?

– Nehéz ciklus volt... Akkor azok voltak – lehettek – a sikertörténetek, amikor a régión belüli (és a régiók közötti) versengésbe végre kellő súllyal beleszólhatott Győr-Moson-Sopron megye is. Ehhez persze az kellett, hogy a megye szocialista képviselőivel összefogjunk. Erre pedig volt példa: a Széchenyi István Egyetem megalakulását közösen vittük végig – ez siker volt, bár az Orbán-éra alatt...

– Gyurcsány Ferenccel mikor találkozott először?

– Először akkor, amikor az ifjúsági és sportbizottság előtt miniszterjelöltként megjelent.

– Előtte nem is?

– Nem. Amikor már miniszter volt, eljött hozzám mint Győr-Moson-Sopron megyei MSZP-elnök. Én a Fidesz megyei elnöke voltam (most is az – a szerk.), itt ültünk a győri megyeháza elnöki tárgyalójában...

– ...és milyen benyomása volt róla?

– A bizottsági meghallgatáson erős, karizmatikus kisugárzása volt Gyurcsány Ferencnek. Ugyanakkor már ott kiderült, hogy bizonyos dolgokban felszínes, de ezt ellensúlyozni képes a jó kommunikációval. Az irodámban pártelnökként viszont azt tapasztalhattam meg általa, milyen az, amikor a velem szemben ülő ember tudja, hogy tudom, nem mond igazat, mégis a szemembe meri mondani.

– Mivel kapcsolatban?

– A sportminisztériummal. Tudta, hogy ott voltam politikai államtitkár, mégis olyan tényt hozott szóba, amiről tudnia kellett, hogy nem igaz, s azt is, hogy én ezzel tisztában vagyok.

– És mit választolt neki?

– Udvarias ember vagyok, különösebben nem reagáltam rá.

– Ennek ismeretében is kérdezem: amikor „Győr megyei" miniszterelnöke lett Magyarországnak, nem gondolta, hogy jó lenne vele jóban lenni, s akkor ebből a megye is kamatozhat?

– A parlamentben soha nem támadtam, nem szólaltam fel ellene. Egy miniszterelnöknél támadási felület lehet, ha a szűkebb pátriáját kiemelten támogatja; de azért valljuk be, ha most fel kellene sorolnom, mi az, amit a megye kizárólag Gyurcsány Ferencnek köszönhet, nem nagyon jutna eszembe semmi. Az sokkal inkább, hogy mit köszönhet Balogh Józsefnek, Stipkovits Pálnak... (Ők is szocialista politikusok – a szerk.)

– A parlamenti folyosón azért nyilván összefutottak.

– Persze, köszöntünk egymásnak, de nem álltunk le beszélgetni, ha ezt kérdezné. A második találkozónk után többet nem is keresett engem.

– Az előbbit azért forszíroztam, mert a tíz évből ez idáig hatot a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöki székében is eltöltött. Nem tudom udvariasabban megkérdezni: a parlament után nem kispálya a megyeháza?

– Nem. Adott esetben ugyanis a megyei elnöknek nagyobb a respektje a megyei emberek szemében, mint az országgyűlési képviselőnek.

Szakács Imre: Adott esetben a megyei elnöknek nagyobb a respektje a megyei emberek szemében, mint az országgyűlési képviselőnek. Fotó: H.Baranyai Edina
Szakács Imre: Adott esetben a megyei elnöknek nagyobb a respektje a megyei emberek szemében, mint az országgyűlési képviselőnek. Fotó: H.Baranyai Edina

– Mire a legbüszkébb az elmúlt tíz évből?

– Ha kézzelfogható eredményt vár, akkor nyilván a Széchenyi- egyetemmel kell kezdenem, illetve a sportban a Győri Dózsa megmentésével. Ha magasztosabban fogalmazhatok, akkor azt mondom: 1998 és 2002 között az embereknek nemzeti öntudatot adtunk.

– S mi az, amit legszívesebben elfelejtene?

– A kampányokat.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Ista Pista 2008. június 30. 09:56
  „Valóban nehezen érthető, hogy a megye két kíváló, nagy hagyományokkal rendelkező egyetemének az összeolvadásával nem is foglalkoztak a megye pollitikusai, ugyanakkor helyette egy újat azért létrehoztak. Ez valóban nagy harci tett volt.
  Győr egyetemi város? A részeg hallgatók hajnalban a kollégiumba menet néhány zsenge fát kitörnek, ehhez kell az egyetem?
  Száz év múlva lehet hogy egyetem lenne a Széchenyi is, de mivel az integráció folytatódni fog, Sopron gyomrában majd egyetemmé érik ez is!”
 • 22. Kiss Miska 2008. június 29. 22:55
  „a Tibi!
  A Szent Lászlónak hermája van! Az, hogy Te hülye vagy nem jelenti azt, hogy ly - vel kellene írni a herma szó birtoklását jelző j -t. Mire nyolcadikas leszel remélem megtanulod Tibike!”
 • 21. Börönd Ödön 2008. június 29. 22:42
  „Miért akkora csoda a Széchenyi Egyetem? Azért, mert a mosonmagyaróvárit összedarálták a sopronival és kihagyták a húsdarálóból a Műszaki Főiskolát? Micsoda luxus darutoll a megye vezetőinek és a szocialista képviselőknek a kalapján. Közös hőstett, egyetemi sportcsarnok is, ahol tán labda sem pattant, egy sereg pénzbe azért belekerült.
  Az Egyetem minek és kinek jó? A Soproni Egyetembe nyugodtan bele fértek volna a Szekeres elvtársék!
  Miért akkora dicsőség az Egyetem, amikor már jóformán mindenkit fölvesznek, aki ki bírja tölteni a jelentkezési lapot.”
 • 20. a Tibi 2008. június 28. 22:40
  „(joco1)

  A fenébe és én még válaszra mélltattalak? Szégyenlem magam.

  TE ennyire hülye vagy jocó? azt kérdezed milyen nemzetségű volt Krisztus?? ..... nézd meg azért sem írom le!!

  De azt azért jobb ha tudod a zsidó nem nemzetség ... te tudatlan ....vallás.

  Leg alább ennyit tanultál. a tiéid között tanulni nem csak butulni tudsz!!”
 • 19. (joco1) 2008. június 28. 20:10
  „Bocsi?, de olyan "reagálásra" mint sz."átibike"-é,az ujságnak illene reagálnia.Mert szegény átibike még azt gondolhatja, hogy tényleg "m...-os komcsi és zsido" lapot vett eddig a kezébe. Érdekes, de én a szélsöjobbos(fasiszta) heti és egyéb folyoiratokat az onnan kiáramló fekete genny miatt nem olvasom, hát van ki a "kisvadföldünket" pedig a "vöröslé" miatt nem veszi (majd) a kezébe . Ha tényleg nemzet "meggyaláza" a fenti ujság(hát pedig nem az), akkor sz.(fasisztáink)jobboskáink miért olvas-(t)ák eddig?”
 • 18. (joco1) 2008. június 28. 19:58
  „á"tibiki" :. Ja és ki volt(milyen nemzetiségü) Krisztus?”
 • 17. a Tibi 2008. június 28. 10:51
  „Ahogy elkezdte a politikát normális egyénnek tünt.
  De mivé lett hozzá símult /mint a többi fideszes/ a komcsi -zsidó kiszólgálló hatalomhoz!
  Aki nem szól az a beleegyezését ..írja alá!!
  Hogy lehet az egy egyéni választó kerületben képviselőnek nincs gondolata?? egyetlen felszólalásra sem méltatja választóit?
  Eleinte kíváncsi volt szavazói /polgári segítői/ véleményére!
  ma már NEM!!!

  Az újságról maradt ami volt /ez előtt 40 -éve/ komcsi-zsidó !
  Mindig vigyázok ne hogy a vörös lé kifollyon belőle!
  Aki nem ért egyet csak nézze meg a mai címlapot: Szent László hermálya mellett muszály megjelenni a zsidó árkád hírdetésének!!!

  A Magyar Nemzet meggyalázása!!

  A beszámolót egy egész csapat készítette!!
  Ilyen egy "tárgyilagos" újság? .. Hát nem!!
  Ez egy szenny!! Majd ha az összes "alkalmazottat "elzavarják lehet belőle újság!!”
 • 16. Cseter János 2008. június 28. 07:51
  „Szerintem dr. Áderrel együtt Ő is csak az igérgetők közé tartozik, mint bár melyik MSZP-s akinek hatalmat adtak! Sőt a jogász végzettségüket sem nagyon használják ki a választóik érdekésérelmei miatt!”
 • 15. polgármester 2008. június 28. 07:13
  „Előrebocsájtom nem vagyok a Fidesz tagja. Tizánhárom éve vagyok egy 1000 fős település polgármestere. és van már némi tapasztalatom a helyi politikai vonalon. Engem nem érdekel a nagy országos politika, ( dehogynem, csak tehetetlen vagyok) de amí g nem vették el lassan már az összes hatáskört a megyétől, nekünk kistelepüléseknek is jutott egy kis levegő. A kis párszáz ezer forintos vagy egy két milliós szükségszerű karbantartásokat, felújításokat a megye segítségével ezek a kis faluk meg tudták oldani. Ez most megszünt. Vagy van a kisfaluknak pénzük pl egy iskolai kazán cseréjéhez, egy épület kisebb felújításához, és megcsinállja önerőből, vagy had romoljon tovább az állapota. Szakács Imre ezeket a kis falvakat támogatta, segtette és együtt örült velünk, amikor egy-egy ilyen sikert elértünk. Kiállt a vidék, a faluk mellett. Nem tudom, egyes hozzászólók hogy merik belekverni mondanivalójukba a családi életét? Hogy merik elítélni amikor nem is ismerik ezt az embert?”
 • 14. jo 1(joco1) 2008. június 28. 06:15
  „5-ös maga is marad a fidesz stilusnál?Elöször ocsmányság utána olyant ir le ami részben "fikcio" .Különben is ha ugy is történt volna, minden párt-még a szélkakas- fidesz is "élt" volna a lehetöséggel.Különben is Kövérnyicát szoszerint idézték a "köteles" ügyében.Ja és az SMS. kampányt a volt liberális, majd neokonzervativ vált kissé sz.jobbos és balos "beütésü", tudja az "egy a zászlos"párt "találta" meg elöször."balogjoska" tudod ha valamit állitsz azt érvekkel illik "megtámasztani", de te és elv-társaid csak a minösitgetésekhez értenek.Hello:(ez csak kérdés) több anyától is van gyereke?”
 • 13. balogjoska 2008. június 27. 23:29
  „joco1 te egy szocibértollnok és egyben provokátor vagy,
  ami folyamatosan kiderül hozzászólásaidból.
  Minden hozzászólásod a normális emberek lejáratása.
  Sunnyogó nullaember.”
 • 12. helló 2008. június 27. 21:45
  „Ki is az a Szakács Imre? Nekem ismeretlen , csak azttudom róla, hogy a legjobb apa , vajon melyik gyermekénél? és jól fizetett politikus ,egy seggel két lovat nyergel”
 • 11. apim 2008. június 27. 11:21
  „Méghogy a K.A. baloldali lap? butaság! Bár nem a jobboldal szócsöve, szerintem tárgyilagos. Arról tudósít ami van, az pedig nem minden esetben lélekemelő. Kéretik az előitéleteket elhagyni. A munkatársak világnézete meg magánügy, ahogy a hozzászólóké is. Tiszteletben tartandó........”
 • 10. Sudár Éva 2008. június 27. 11:05
  „T. Seregély!
  Csak egy apró pontosítás: a cikket Sudár Ágnes írta.
  Én szerkesztőként dolgozom a Kisalföldnél. De semmi gond, családban marad. :-)
  A többi véleményével természetesen nem vitatkozom.
  Tisztelettel: Sudár Éva”
 • 9. Sajóka 2008. június 27. 09:07
  „pipa, megnéztem a képeket, és nem értem mi kivetnivalót láttál bennük, főleg olyat, ami ellentétbe hozható a korrektséggel. Ilyen képeket nem fogsz találni baloldalon, ebben biztos lehetsz. Mindenki azzal azonosul, amilyennek ő szeretne lenni, illetve amivel egyetért, és amilyennek magát látja; értékrendekről szól, hogy milyen értékrendet választunk.”
 • 8. pipa 2008. június 27. 08:58
  „Seregély! Az újságírót Sudár Ágnesnek hívják! És csak azért balos, mert rákérdez esetleg méyebben a dolgokra? Szerintem egy teljesen korrekt cikk, ahol Szakács Imre is korrektül nyilatkozik megye beli szoci képviselőkről is. Szerintem példát kéne vennie sok hozzászólónak!

  Amúgy a Szakács Úr korrektségéről és szent eszméiről anniyt, hogy aki kíváncsi igazi, belsőséges gondolataira, az nézzem meg az elnök úr adatlapját egy magyar ismerőskereső hónlapon (i-vel kezdődő). /Kedves szerkesztőség. Ezt nem reklámnak szántam/. Mert ott van két fotó ami igazán kifejezi szerintem világnézetét, ellenfeleihez való hozzáállását.

  Akkor most kérdem én, melyik az igazi arca Elnök Úr! A kompromisszumkereső, szoci képviselőket is korrektül említő politikus, vagy a büntető, meglakoltató magánember?”
 • 7. asdasd 2008. június 27. 08:49
  „sunshine! Ha nem megy az érvelés akkor kopizgatsz? Hát van akinek ennyire fussa!”
 • 6. Sajóka 2008. június 27. 08:09
  „Tarcus, te hol élsz? Adott szóról GYF szavazó ne is beszéljen, mert azt régen eljátszottátok.
  Hol vannak a ti konkrétumaitok a hozzászólásokban? A kampány, ami tett? Elvtársaid csak a (lejárató-)kampányokhoz értenek, de a tetteik? Mit tettek? Milyen volt ez a 6 év az ország életében? Merre felé haladunk? Leszakadás, lemaradás, teljes dezillúzió. Bár ti megint beveszitek, hogy ugrál a pannon puma, csakhogy már kínjában és túl sokszor ezt nem lehet eljátszani.
  Szakács utalt az Orbán időszak 4 évére, hogy az ország állapota és vezetése mennyire számít. Egyetértek.”
 • 5. sunshine 2008. június 27. 08:07
  „3-as!
  1.Először is fidesznyik az apád f@xa.(nem tartozom egyik oldalhoz sem)

  2.Idézet:
  Debreczeni József: Az Új Miniszterelnök,
  210. oldal.

  Mi csináltuk meg a "köteles akciót is". Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az - egy kis rossz szándékkal - ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Megfelelő képi és szövegkörnyezetben tálalva, és kellőképpen leegyszerűsítve ismételgetni az elmondottakat. S bizony, a választási harcban az ellenfelet ritkán vezeti a jó szándék. Ismerjük el: ezt komolyan nem is lehet elvárni tőle.
  ...
  Úgy tűnik, elveszítjük a választásokat. Összehívok magamhoz öt embert. Pontosabban hármat, merthogy összesen vagyunk öten. Mi ketten: Klára meg én, és jön Gál Zoli meg még két ember, akinek a nevét nem fogom megmondani, mert a magyar reklámszakmában ma jó nevű emberek. A piacon működnek, ártana nekik a dolog.
  ...
  És azon a pénteken, ott nálunk, úgy döntünk, hogy a kötélügyet kell megcsinálni. Mert ebben a kötélben ott van mindaz a félelem, ami a Fidesszel szemben valami módon létezik. És akkor elindul mindenkinek az agya, még ott éjszaka megszületnek a sztoriboardok, hogy hogyan kell ehhez reklámfilmet készíteni, milyen rádióklip lehet ebből, hogyan nyikorog a kötél, szóval hogyan kell ezt megcsinálni.
  ...
  És összerakjuk. Fölhozatjuk még aznap reggel az egy szem kazettát, ami van, lejátsszuk a sajtónak. Szili Kati félig oldalra hajtott fejjel, sírós hangon mondja el, hogy ez milyen borzasztó (Farkasházy hasonlót nyújtott). Nagyszombaton Lendvai Ildikó még a Fidesznek kézbesít mindenfajta leveleket, és elindítjuk azt az SMS-kampányt, amelynek a vége a köteles tüntetés. Egy dolgot nem mi szervezünk: Csaba Ivánt. A Fidesz tizenötödik születésnapján Iván megjelenik kötéllel a nyakán, ha emlékszel rá, teljesen váratlanul. Azok nem mi vagyunk. Az SMS-kampányt saját telefonjainkról indítjuk el ötvenen, innen startol a köteles tüntetés a Fidesz-székház előtt, a választás előtti utolsó pénteken, ahol több ezren vagyunk. Így történt.
  3.Nincs kedvem folytatni.Pedig folytathatnám...”
 • 4. seregély 2008. június 27. 07:56
  „Nekem a cikkből 2 dolog derül ki:
  1. Szakács Imre úr nagyformátumú politikus
  2.Sudár Éva baloldali újságíró”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászversennyel zárták a tábort

Győr - Horgásztábort szervezett gyerekeknek a Nádorvárosi Horgász Egyesület az utánpótlás nevelésére… Tovább olvasom