Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Szagolt már pálinkaparfümöt?

Pannonhalma - Rézüstök, rádió, lóca – a három dolog, ami már régen is kellett egy pálinkafőzdébe, megvan a most felújított Pannonhalmi Pálinkáriumban is. A látogatók minden fázisát láthatják a folyamatnak, aminek révén gyümölcsből értékes nedű készül.
A városszéli kicsinosított épületbe elsősorban az illat vonzza a látogatót. Egy-egy gyümölcs koncentrált illata, pedig egyelőre csak próbaüzem keretében csobog a rézcsövekben a jófajta. Néhány párlat már elkészült, de még pihen, később kerül palackokba. Viszont a május végén a látványfőzdével együtt megnyíló mintabolt polcain sorakoznak már a pálinkaparfümök, amiket nem magunkra, az ételre kell közvetlenül fogyasztás előtt rápermetezni.

A Pannonhalmi Pálinkárium név új, le is védették, de azon a helyen, ahol áll, már csaknem száz éve, 1917 óta pálinkát „égetnek". A főzde részletes történetét nagy tábla részletezi. Az 1910-es évektől szövetkezeti rendszerben működött, a Pannonhalmi Főapátság többségi tulajdonrészével, de ’48-ban államosították, később privatizálták. Tavaly az akkori tulajdonosától, aki bérfőzést végzett itt, a Győri Likőrgyár Zrt. vette meg az ingatlant és egy év alatt teljesen felújította. A több tízmillió forintos beruházás megtérülését pár év alatt reméli.

Próbaüzem: Frissen főzve is a gyümölcs koncentrált illatát őrzi a pálinka. Képünkön Barabás Attila kóstolja. Fotó: Krizsán Csaba
Próbaüzem: Frissen főzve is a gyümölcs koncentrált illatát őrzi a pálinka. Képünkön Barabás Attila kóstolja. Fotó: Krizsán Csaba


– Pannonhalmán nem ipari jelleggel, inkább mint egy manufaktúrában, úgy akarunk prémiumtermékeket előállítani és a látogatók előtt is megnyitjuk a főzdét. Még a főzőüstbe is belenézhetnek egy ablakon keresztül és élvezhetik mindazt az illatélményt, ami a párlattá váló gyümölcs átalakulását kíséri – mondta el Barabás Attila vezérigazgató, miközben elmagyarázta a klasszikus magyar kétlépcsős pálinkafőzési technológiát. A megmosott, kiválogatott, zúzott, aprított, magozott gyümölcs először az udvaron álló, különböző méretű erjesztőtartályokba kerül, amelyek zománcozottak, szivar alakúak. A régi, földbe rejtett erjesztőkádak helyett – amiknek a helyét jelzik – ezekben rotyog az édescefre az irányított erjesztés során.

A főzési fázisban ebből 15–25 fokos úgynevezett alszeszt nyernek, aztán jön a finomítás. A finomítóüst tányérja modern technológiát rejt, ami aromadúsított pálinka főzésére alkalmas.

A megmaradt szeszmoslékot állati takarmánynak használják, a helyi szürke marhák is szeretik. Örülhet a gulya, mert a pálinkárium kapacitása viszonylag nagy, évente 200 ezer liter ötvenfokos pálinkát tudnak itt előállítani. Ugyan a környékre leginkább jellemző pálinka-alapanyag a törköly, ezenkívül kezdetben bodzából, meggyből, körtéből, almából, szilvából és barackból készül itt párlat. Később többek közt somból, galagonyából, madárberkenyéből is. Főként környéken termő vad és kerti gyümölcsöket vásárolnak fel.

Olvasóink írták

  • 2. Földvári Lajos 2008. április 21. 11:52
    „Gratulálok, sok sikert az elképzelés teljes megvalósitásához

    Földvári L”
  • 1. NAGY GABESZ 2008. április 19. 10:50
    „OTT LESZEK. KIVÁNCSIAN VÁROM,NAGYON ÉRDEKEL.GRATULÁLOK.SOK SIKERT HOZZÁ!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forróvasal, nemfehérit!

Magyarország - Nyelvi nagytakarításra hirdetett kampányt az egyik – győri kirendeltséggel is… Tovább olvasom