Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 14°C Még több cikk.

Szabálytalan ebtartók

Kevés a kutyafuttató hely, de még kevesebb a szabályt betartó gazda Győrött. A városban tizennyolcezerre becsülhető az ebek száma, és sajnos jó részük ott is hagyja nyomát a közterületen.

Tábla jelzi a tiltást

Erzsébet ligeti park: Jogosan sétáltatták a foxterriert, mert nem találtunk tiltó táblát.
Kutyát sétáltatni bárhol lehet a parkok és játszóterek kivételével, ahol a tiltást a jól ismert tábla jelzi. A „kutyagumira" vonatkozó előírások azonban minden közterületre érvényesek. A gazdák ez ellen rendszerint azzal érvelnek hogy „a kutyának nem lehet parancsolni". Igaz, csakhogy a jogszabály értelemszerűen nem is az ebet, hanem a gazdát kötelezi arra, hogy az ürüléket eltávolítsa kedvence után, s bárki, aki ezt figyelmen kívül hagyja, szabálysértést követ el.

Sőt, még akkor is felelősségre vonható, ha az őt megállító rendőrnek vagy közterület-felügyelőnek nem tudja felmutatni a takarításra szánt eszközt, ami általában lapátot és zacskót jelent, de kisebb állat esetén akár egy zsebkendő is megteszi.

Két fő szabálysértés

Sajnos mindennapos jelenség az is, hogy a kutya a játszótéri homokozót szennyezi, aminek nyilvánvalóan komoly egészségi következménye lehet.
Cseh Ferenc, a győri közterület-felügyelet vezetője elmondta, két fő szabálysértés létezik: ha a gazda nem takarít kutyája után, vagy ha a pórázt nem az erre kijelölt helyen veszi le az állat nyakáról. Csak a kutyafuttató helyeken lehet szabadon engedni az ebet, még akkor is, ha a jószág nem „fut", csupán békésen csahol az ember mellett. Azt ugyanis soha nem lehet tudni, hogy mikor mi vadítja meg a legbékésebb kutyát is, vagy ha baleset nem is történik, kiben kelt felesleges félelmet a szabadon loholó állat.

Cseh Ferenc szerint évente mintegy ötven szabálysértést regisztrál a felügyelet, amely ilyen esetekben tízezer forintos helyszíni bírságot szabhat ki, de a hatóság által megállapítható bírság összege harminc- vagy akár ötvenezer forintra is rúghat. S végül mindennek nem csak az ember issza meg a levét. Ha egy éven belül két jogerős elmarasztaló végzés születik valakivel szemben, úgy a jegyző utasítja az illetőt, hogy kutyáját távolítsa el.

Az eltávolítási kötelezettség személyre – és nem lakhelyre – vonatkozik, így nemigen lehet kijátszani. Két választás marad: az eb elajándékozása vagy elpusztítása. Nemrég történt, hogy egy öreg és beteg kutyát nem fogadott be a menhely és a hatóság által megrótt gazda kénytelen volt elaltatni a háziállatot.

18 ezer kutya lehet

Faltusz Péter, a győri polgármesteri hivatal közigazgatási irodájának vezető főtanácsosa úgy tájékoztatott: hivatalos engedéllyel 11.775 kutyát tartanak Győrött, de az ebek száma valószínűleg eléri a 18 ezret. A legtöbb szabálysértést a Belvárosban követik el, ezt követi Adyváros, majd Marcalváros. Kérdés, hogy erről csak a gazda tehet-e.

Faltusz Péter elmondta: ő is tisztában van azzal, hogy a városban kevés a hely a kutyák számához képest, de nincs megoldás. Parkokat nem engedhet át a város a kutyasétáltatóknak, az utak mellett fekvő területeket pedig több száz méteres kerítéssel kell elválasztani, ami milliós költséggel járna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tündérvár őrzi titkát

Befejeződött a Mosoni-Duna medré- ben, a római romnál végzett ásatás, ami a vártnál jelentősebb,… Tovább olvasom