Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Szabályozott anyakönyvezés júniustól

Ettől a hónaptól egyszerűsödnek az intézeten kívül született gyermekek anyakönyvezésének szabályai, miután az Országgyűlés elfogadta az anyakönyvi törvény módosítását. Az új szabályozás alapján, ha a tervezett, intézeten kívüli szülés a szülő nő döntése alapján orvos közreműködése nélkül, kizárólag szülésznő jelenlétével zajlik, akkor a közreműködő szülésznő is kiadhatja az anyakönyvezéshez szükséges igazolást a szülés tényéről.


Megyénkben idén körülbelül tíz anya szült otthon és még legalább ennyien tervezik december végéig. Az anyakönyvezés idáig igencsak nehézkes volt, a szülőknek nyomtatványok sorát kellett beszerezniük, de igazából szerencséjük akkor volt, ha találtak egy készséges szülészt vagy gyermekorvost, aki kivezette őket a jogi útvesztőből.

Auxner Bea gyakorló győri bába a Kisalföldnek úgy nyilatkozott: örülnek a törvénymódosításnak, de pillanatnyilag még a bevált módon, bonyolult adminisztráció után lehet hozzájutni a szükséges papírokhoz.

A bábák legnagyobb gondja továbbra is az, hogy nem kaphatnak engedélyt az ÁNTSZ-től, amíg nem találnak egy biztosítótársaságot, amely, miként az orvosokkal, velük is felelősségbiztosítást köt és nem tisztázott a szakmai gyakorlat igazolása.

Amíg viszont nincs engedély, az otthon szüléssel törvényt sértenek mind a bábák, mind az anyák, akik – miután nincsenek engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatók – nem tudnak kivel szerződést kötni az ellátásra.

Amíg viszont nincs engedély, az otthon szüléssel törvényt sértenek mind a bábák, mind az anyák.

Olvasóink írták

  • 1. CsabaKiraly 2011. június 21. 18:55
    „Igy legalabb a szolesz-noek is alkalma lesz egy illegalis gyereknek allampolgarsagot biztositani jo-penz elleneben barna=boru baratainknal akik Erdelyen keresztul erkeznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M85–86-os autóút ásatása: döntőbizottsági bírság a múzeumnak

A következő években épül meg az M85–86-os autóút Győr és Szombathely között (egy megyei… Tovább olvasom