Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szabálykövető győri autósok? Kevesebb kerékbilincset helyeztek fel tavaly

2012-ben kevesebbszer került elő a kerékbilincs Győr utcáin és kevesebb tilosban parkoló autót is kellett elszállítatni, mint a korábbi években. Riport a győri Közterület-Felügyelet vezetőjével, Truka Istvánnal. Szavazás.

Mint arról portálunk hírt adott, pénteken a kisalföldi megyeszékhely közgyűlése elfogadta Truka István intézményvezető beszámolóját a Győri Közterület-Felügyelet és Mezei Őrszolgálat 2012-es tevékenységéről.

Tavaly novemberben az önkormányzatok rendeletalkotási jogával kapcsolatban az alkotmánybíróság úgy határozott, hogy a szabálysértési törvény rendkívül széles jogkört biztosít a tiltott magatartások meghatározására - ami azzal együtt, hogy a bírságolás miatt gazdasági érdekeltségük is van az önkormányzatoknak - jelentősen növeli a visszaélés esélyét.

"Az esetek 10 százalékában nem szabhatunk ki pénzbírságot"

"Az Ab-határozata mennyiben változtatta meg a közterület-felügyelők napi munkáját?" - kérdeztük Truka Istvántól.

"Az Alkotmánybíróság határozata a gyakorlatban azt jelenti, hogy a korábbi munkavégzésünkhöz viszonyítva az esetek 10 százalékában nem szabhatunk ki pénzbírságot.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy ezen ügyekben - közterület engedély nélküli használata, bérleti szerződés nélküli árusítás, illegális hirdetések, plakátok elhelyezése - is megmaradt az ellenőrzési jogkörünk.

A közlekedési szabálysértések (parkolási szabálytalanságok), a köztisztaság rendjének betartása (szemetelés) vagy a veszélyes kutyatartás esetében továbbra is élhetünk szankcionálással" - közölte a győri Közterület-Felügyelet és Mezei Őrszolgálat intézményvezetője.


Truka István
Truka István


39 helyszíni bírság és 69 feljelentés szemetelés miatt

Most pedig nézzük a győri közterület-felügyelők tavalyi munkájának részletes elemzését - témakörökre bontva.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ingatlan tulajdonosok "önkéntes" takarítási hajlandósága nem romlott az elmúlt évekhez képest. A postai úton kézbesített figyelmeztetések és felszólítások eredményeként mindösszesen 12 esetben volt szükség szankció kezdeményezésére.

Tavaly összesen 51 esetben tudták a közterület felügyelők elérni, hogy az utcán szemetelők önként eltakarítsák a "saját piszkukat".

"Természetesen - a fentiektől eltérő módon - amennyiben bizonyítható módon ismertté vált a szabálysértő kiléte, akkor a felelősségre vonás sem maradhatott el.

108 esetben kezdeményeztünk szabálysértési vagy közigazgatási eljárást, ebből 39 alkalommal szabtunk ki helyszíni bírságot és 69 esetben tettünk feljelentést az elkövetőkkel szemben" - tette hozzá Truka István.

Kutyák póráz nélkül

A fedélnélküli személyek közterületi magatartása a legnagyobb gondot Ady-és Nádorvárosban okozta: ezekből a városrészekből érkezett a legtöbb bejelentés a közterület-felügyeletre.

A kutyatartási ügyekben számos figyelmeztetés mellett, összesen 55 esetben történt felelősségre vonás.

"A legtöbb intézkedésre okot adó területek a lakótelepek, közülük is elsősorban Ady- és Marcalváros területe. Nyilvánvaló módon a családi házas övezetekben is találkozhatunk problémákkal.

Míg az elsőként említett városrészekben a póráz nélküli sétáltatás és az állat által okozott szennyeződés el nem takarítása a fő probléma, addig a másikban inkább az ebek kóborlása, a fizikailag nem teljesen zárt helyen történő tartása" - tette hozzá Truka István.


Póráz nélkül szabadon csak kijelölt futtató helyen szaladhatnak a kutyák. Fotó: Segesvári Csaba
Póráz nélkül szabadon csak kijelölt futtató helyen szaladhatnak a kutyák. Fotó: Segesvári Csaba


Kevesebbszer került elő a kerékbilincs Győr utcáin 2012-ben, mint a korábbi években

"Tavaly több mint 4500 gépjárművezetővel szemben alkalmaztunk szankciót közlekedési és parkolási szabálysértések miatt. Ezen belül kerékbilincs felhelyezésére 587, míg szabálytalanul várakozó gépjárművek elszállítására 584 esetben került sor.

Összességében megállapítható, hogy a bírság fizetési hajlandóság 2011-hez képest (72 százalék) minimális javulást mutat (74 százalék).


Két autó azonos időben a tilosban. Fotó: H. Baranyai Edina
Két autó azonos időben a tilosban. Fotó: H. Baranyai Edina


Továbbra is kiemelt figyelmet fordítottunk a rakodási területek, buszmegállók, forgalom elől elzárt területek, valamint a mozgásában korlátozott személyek részére fenntartott várakozóhelyek ellenőrzésére" - magyarázta Truka István.

Csak viszonyításképp: 2011-ben kerékbilincsek alkalmazására 863, autók elszállítatására 966 példa volt Győrben, vagyis a csökkenő tendenciáról beszélhetünk.

Mezőőrök értek tetten illegális favágókat

Győrben hat mezőőr a város közigazgatási határán belül lévő külterületi részen, három körzetben, járőrpárban végzi.

A mezőőrök működési területükön elsősorban a termőföldek őrzését, az azokon lévő, illetve az azokhoz tartozó termények és termékek, felszerelések és eszközök, haszonállatok, mezőgazdasági építmények, földmérési jelek vagyonvédelmét kötelesek ellátni.

Bár a termőföldeken illetéktelen egyéneket több esetben a terület elhagyására felszólították, intézkedéseik során járműben lopott terményt nem találtak.

Illegális fakivágókat 7 esetben értek tetten, 3 esetben pedig plusz adatokkal szolgáltak az eredményes felderítéshez.

Két alkalommal kábelégetőket értek tetten, hat esetben segédkeztek kóbor kutyák befogatásánál. Számos esetben jelentettek be elhullott állatokat.
  


Olvasóink írták

 • 15. Contar 2013. február 27. 14:09
  „12. orbison!
  A kerékbilinccsel kapcsolatban teljesen igazad van, használják inkább a lopós-autót! Használják a lopós-autót arra, amire való, márka- és rendszámfüggetlenül!”
 • 14. orbison 2013. február 27. 06:25
  „Ott ugyan ilyen nem jöhet, viszont helyi és távolsági busz egyaránt, puppra rakva utasokkal. Vagy egy teljesen védtelen kismotoros. Vagy még sorolhatnám....
  :(”
 • 13. Pancserr 2013. február 26. 23:09
  „#12orbison:Mondjuk jöhetett volna egy negyventonnás éppen.....:)”
 • 12. orbison 2013. február 26. 20:54
  „Én magának a kerékbilincsnek nem értem a lényegét.
  Ki kapja: aki tilosban parkol, vagy bemegy valahova, ahová nem szabadna (pl. jellemzően Győr, Király utca)
  Miért tilos valahol parkolni, valahová bemenni: mert valamilyen szempontból ott zavaró, veszélyhelyzetet teremt, stb.
  Akkor miért jó bárkinek, hogy az ilyent odaszögezik? Attól kezdve már nem is tilos ott parkolni?
  Ja, hogy ez a XXI-ik század kalodája, pellengére?
  Inkább szállítsák el......

  7-hez:
  A győri rendőrségnek sürgősen el kellene gondolkodnia a szlovák rendszámú autók problémáján, mert a pofátlanságuk már vérlázító, előbb-utóbb nagy balhé lesz ebből... Ma például a Buda utca végén egy hasonló rendszámú X6-os nem bírta megvárni a zöldet (ott tényleg sokáig tart) és full pirosban kihajtott a Tihanyira. Na, ha ott jött volna valami az aluljáró felől....”
 • 11. Valaki 2013. február 26. 12:48
  „Nem mert gőrkorival járok a tiszta kátyús városban. :)
  Keréktörés, szilentblokk csere, gumirepedés, teleszkópcsere... Ezt ki fizeti meg nekünk?”
 • 10. Valaki 2013. február 26. 12:45
  „Demokratikusan el kell törölni a parkolási díjat, mert nagy pofátlanság ilyen üzemanyagárak mellett. Vagy legyen 50 ft óránként. :)
  Ráadásül ha 4-ig nem tudod kideríteni hol az autód, akkor felárazzák a pofátlanságukat.”
 • 9. oxana 2013. február 26. 12:33
  „5. Valaki Csak nem tapasztalatból beszélsz?”
 • 8. Contar 2013. február 26. 12:17
  „5. Valaki !
  A 2. hozzászólásomban említett cikknél szerinted mi lett volna a demokratikus megoldás?

  Demokrácia : szabad országban a szabad polgárok azt csinálhatnak, amit SZABAD !
  Tárolási díj: Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen!”
 • 7. nagyetos 2013. február 26. 12:16
  „czczor g -árpád között forgalomtól lezárt területen áll egy szlovák rendszámú, fehér szinű porsche. Le se sz...ja senki hivatalos ember. Ezért kevesebb a kerékbilincs....”
 • 6. Mankapunka 2013. február 26. 10:54
  „tricse már leírta, nem szabálykövetőbbek lettek az autósok GYőrben, hanem elnézőbbek a közteresek, rendőrök.

  Én sem várok mást, hisz a rendőrök is forgalommal szemben parkolnak néha a belvárosban, és nem mentek egy bolti rabláshoz, verekedő gárdához, se kutyáshoz.

  Én ezért szeretek itt élni, itt szabad mindent csinálni büntetlenül.”
 • 5. Valaki 2013. február 26. 09:38
  „Nem demokratikus a kerébilincs és az autók elszállítása sem. Ráadásul pofátlanul még tárolási díjat is felszámolnak.”
 • 4. W118 2013. február 26. 09:03
  „Akár 10-szer ennyi bilincset is felpattinthatnánk,mert lenne mire,csak mintha nem erre helyeznék a súlyt.
  A kutyások azon részét (mert ilyet is látok számosat),aki felszedi kutyája után a végterméket itt és most külön köszönteném,illetve azon részüket mély megvetéssel súlytom,akik még mindig nem jutottak el erre a szintre.
  Nyilván őket rajta kell kapni és ez azért véletlenszerű lehet csak.
  Összesítve: van még feladat bőven a közterület felügyelőknek,mert sokan adnak nekik,ehhez már csak a 0 tolerancia
  kellene a látható szabálysértések esetére a részükről,mert azt azért nem mindig tapasztalni.”
 • 3. szabov 2013. február 26. 08:47
  „Semmivel sem szabálykövetőbbek a győri autósok! A belvárosban is nagyon sokszor látok tiltott területen állókat vészvillogóval, mintha az szabályossá tenné a parkolásukat. De nekik éppen ott van dolguk. Legyen az pékség, lottózó vagy éppen fodrász...
  A vásárcsarnoknál pedig nap mint nap felállnak az autóval a fűre, állnak a megállni tilos táblánál és a parkoló sorok között, de a kutya nem foglalkozik velük. Apropó kutya! Azok meg a lakók ablakai elé piszkítanak, mert a gazdáik lusták 50 métert sétálni a futtatóig. De közterületesek sehol!”
 • 2. Contar 2013. február 26. 07:42
  „Én megkérdeztem volna Truka Istvántól, hogy erről mi a véleménye :
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/megbenult_a_forgalom_gyor_belvarosaban_hala_a_viragpiacon_parkolo_autosnak/2311787/”
 • 1. tricse 2013. február 26. 07:37
  „Bartók ovi udvara Truka Pisti jól ismeri hiszen itt nőtt fel! Naponta 6-7 járdán parkoló aut?! Senki nem ellenőriz,senki nem büntet,a közterületfelügyelők a szemem láttára mentek el mellettük szinte oda se nézve! Hogy is van ez? S mikor és milyen számon lehet bejelentést tenni ahol fel is veszik a telefont? Ehh! Hangemberek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciusban rendezik meg az első Pápai Filmfesztivált

Március 2-án kezdetét veszi az első Pápai Filmfesztivál, melynek keretében 12 napon át, 23 filmet,… Tovább olvasom