Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Szabadvári Antal fafaragó népi iparművész kiállítása

Aki a fához nyúl, tudja, hogy az mindent megtestesít, amelyet az embernek, a nagybetűs embernek önmagával szemben tanúsítani kell, azaz a FA a becsület, a tisztesség, az egyenesség jelképe.

Részlet a 2011. február 15-én Szabadvári Antal fafaragó népi iparművész kiállításán elhangzott megnyitó beszédből

Aki a fához nyúl, tudja, hogy az mindent megtestesít, amelyet az embernek, a nagybetűs embernek önmagával szemben tanúsítani kell, azaz a FA a becsület, a tisztesség, az egyenesség jelképe.

Aki ezt az anyagot választja, nagy eséllyel gondolhatunk arra, hogy közel van a néphez, a nép művészetéhez, a népi iparművészethez. A nép fiai, lányai életszándékukat fejezték ki azzal, hogy a megélhetéshez művészien létrehozott eszközöket készítettek. Így váltak az idők folyamán a legkiválóbbak a fafaragók, a fazekasok, a hímzők, a szövők és a népi kismesterségek mesterei művésszé.

Ma itt, Téten egy kiváló népművésszel, Szabadvári Antal fafaragó népi iparművésszel és alkotásaival találkozhatunk. Ezen alkotások a szó szoros értelemben gondolataink világát orientálják kérdéseket vetnek fel. Az alkotást látván, a művész gondolatvilágával azonosulva a kiállított tárgyak választ is adnak a felmerülő kérdéseinkre.

Szabadvári Antal élő népi iparművész, aki mereven ragaszkodik a tradíciókhoz, az évszázadokon át kialakult forma-, szín- és díszítményvilágához, azaz ezen kincseknek egy-egy elemét felhasználva, olyan alkotásokat hoz (hozott) létre, amelyek illeszkednek a XXI. század emberének gondolatvilágához.

A fafaragás a férfiak tevékenysége, így ebből következik, hogy apáról fiúra száll. Ez történt a Szabadvári családban, ahol az apai mesterség kezdetben burkoltan a fiúban rejtőzött, majd közel harmincéves korában a felszínre tört. A Téthez közeli Pápáról Győrbe vezető, majd családot alapító művész útját kitartó tenni akarása, önszorgalma jellemzi, a tehetségét olyan szintre vitte, hogy alkotásai többek, mint egy alkotás, azok művészi alkotások.

Fotók: Szük Ödön


A remekművei közül jelentősek a kapuk, amelyek sugallják a kapuk mögötti lét értékrendszerét, amelyek keze nyomán magasodtak, és lettek figyelmeztetőleg ízlésformálóak, gondolat ébresztőek a betérő számára.

A remekművei alkotásai közül jelentősek az oszlopok is, amelyek szintén figyelmeztetik az élet tengerében járó embert, a tűnődésre, a múlt értékeire, azok megőrzésére.

Egy művész az újat akarva, a tudományt hívja társnak, alkotó társának. Szabadvári Antal ezt tette, megtalálta a népi művészet egyik legelismertebb szakértőjét, Timaffy Lászlót, a néprajz tudományok tudósát.

Tanult és érdeklődött így eljutott a fafaragás minden típusához, rönk és parasztbútorok, tér és kisplasztikák, szarv, csont, a domború fafaragáshoz, az épületek díszítéséhez.

A művész alkotómunkája során kerülhetett faragott dísz a paraszti gazdaságok, a háztartások sokféle szerszámára, edényére, használati eszközére, például, mint a borkészítő eszközökre, a présekre. A múlt örökségét az általa megkomponált kopjafák, a harangtornyok, a haranglábak hirdetik.

A falakon látható képek pedig a művész hazaszeretetének, magyarságának bizonyítékai, hisz a fatáblákon megelevenednek a magyar mondavilág, a magyar szentek, gondolkodók, országépítő hírességek alakjai.

A művész üzenete, hogy vegyük észre a szépet, a racionálist, a természet adta lehetőségekkel éljünk és alkossunk. Tegyük szebbé a megélt életünket, amelyre a művész jelmondata az útjelző, amely így szól: „Minden szónál szebb a tett". Szabadvári Antalnak gratulálva kívánjuk, hogy faragja teljessé az életét! Gyönyörködhessünk mind többen a faragott tárgyaiban, bútoraiban, szobraiban, kapuiban, székelykapuiban, kopjafáiban, fejfáiban, képeiben, amelyek hiszem, hogy erőt adnak a mindennapjaink sodrában.

dr. Cseh Sándor, dékán, NYME

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bornak cégér, borásznak marketingtudás - konferencia Pannonhalmán

A Leader program keretében nyert pályázati támogatást, több mint tízmillió forintot a Medius Bt. a… Tovább olvasom