Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Szabadtéri paneltűz Marcalvárosban

Győr - Négy év múlva az ország panellakásainak fele már felújított lesz, a program a lakosság nagy érdeklődése mellett folytatódik, idén kibővült tartalommal – egyebek között erről beszélt az önkormányzati és területfejlesztési miniszter Győrött.
Interaktív bemutatót rendeztek pénteken Győrött Marcalvárosban az Új Magyarország lakásfelújítási programról. A tájékoztatón jelen voltak a lakóközösségi képviselők is, a részletekről kérdezhették a minisztérium szakemberét, aki arra is felhívta a figyelmüket, hogy a napokban már az idei tapasztalatok alapján átdolgozott részletes gyakorlati tudnivalókat olvashatnak a pályázatokról a www.otm.gov.hu internetes portálon.
Gyenesei István önkormányzati és területfejlesztési miniszter emlékeztetett rá: az úgynevezett panelprogram Győrött indult, lényegében ez lett a minta. 2002–2006 között hazánkban 190 ezer panellakás újult meg, összesen 34 milliárd forint állami támogatással.

A program kibővülve folytatódik a következő négy évben
Idén ennek támogatására 11,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Évente 50–60 ezer lakás újulhat meg, így négy év múlva elmondható, hogy az ország panellakásainak fele már korszerűsített.

Borkai Zsolt győri polgármester a helyi tapasztalatokról beszélt. Elmondta egyebek között, hogy a városban 2001 óta 8 ezer lakásban volt energiatakarékossági felújítás. Győr továbbra is támogatja a lakossági igényeket (bár, mint a miniszter mondta, ez már nem feltétel a program pályázati kiírásában). Győrött idén 69 lakóközösség adta be pályázatát, ez 2,2 milliárd forintos beruházást jelent, amelyből 750 millió forintot fizet az önkormányzat. Folytatódik az a fűtéskorszerűsítési program is, amelyet tavaly kísérletképpen indítottak a városban és 172 lakás fűtési rendszerét alakították át.

A tűzoltók bemutatták, miért nem szabad a tűzhelyen kigyulladt olajat megpróbálni vízzel eloltani. Fotó: Krizsán Csaba

A pénteki programon a fővárosi tűzoltók bemutatót tartottak arról, mire kell kiemelten figyelni a lakásokban, épületekben. Látványosan demonstrálták, mit jelent, ha valaki a gáztűzhelyen felejtett edényben meggyújtott olajat vízzel próbálja eloltani letakarás helyett. A tűz a rossz, vagy rosszul karbantartott szellőzőrendszeren hihetetlenül gyorsan terjed, óriási pusztítást végezve. Van módszer, amellyel elkerülhető a baj. (A lakásfelújítási program egy részében a régi, veszélyes, úgynevezett termofor kémények cseréjére is lehet pályázni).

A tűzoltók bemutatták, miért nem szabad a tűzhelyen kigyulladt olajat megpróbálni vízzel eloltani. Fotó: Krizsán Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt az autóbaleset sérültje

A kórházban meghalt az a 69 éves Győri férfi, aki Skodájával frontálisan ütközött a 85-ös főúton egy… Tovább olvasom