Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szabadidős tolvajkergetők Győrben

Egyetemistákból áll nagyrészt az a civil csoport, amelynek tagjai időt és energiát nem kímélve harcolnak a biciklitolvajok ellen: jeladóval felszerelt csalival várják a „jelentkezőket", akiket aztán a rendőrségnek adnak át.
Az utóbbi években az országos média rendszeresen felkapta a Tolvajkergetők nevét, melyet Budapesten alapított Polgár Tamás, aki Tomcat néven vált ismertté. Csalibringákat helyeztek ki a városban, várva, ki lopja el. Ha ez megtörtént, műholdas és rádiós jeladókkal felszerelkezve követték a tettest, akit általában az eladáskor füleltek le, rendőri segítséggel. A fővárosban és vidéken is újabb csoportok alakultak, Debrecenben alig egy év alatt szinte teljesen megszűntek a biciklilopások a Tolvajkergetők megjelenése után.

Szűrik a felvételizőket

9 sikeres elfogásunk volt eddig, egy akció sajnos sikertelenül zárult.
A győri csoport vezető tagjai tevékenységükről internetes álnevükön számoltak be lapunknak. Az alapító, „Főnix" azután döntött úgy, hogy felveszi a kapcsolatot a pestiekkel, miután ellopták értékes kerékpárját.
– Viszonylag hamar megvolt az első akciónk, 2013 márciusában jött létre a csapat, májusban pedig először raktuk ki a csalit a Szabadsajtó utcába. Fél óra alatt mozgásba lendült. Másnapig eltartott a kutatás, de a rendőrség segítségével megoldottuk az ügyet. A rendőrök egyébként készségesek, minden bejelentésünkkor segítőkészek voltak és intézkedtek. A gond inkább a törvényi oldalon van, a büntetés nincs arányban a bűntett mértékével.

– A városban az egyik „legmozgalmasabb" tároló a városháza melletti, a Baross híd lábánál lévő. Volt olyan akciónk, amikor a lopás után a tolvaj csak áttekert a vidéki buszmegállóba és megállt hamburgerezni – osztja meg velünk „Szergely", a csapat kommunikációért felelős tagja, a Győri Tolvajkergetők Facebook-oldalát is ő kezeli. – Azért is volt emlékezetes ez az eset, mert a biciklit leeresztett gumikkal, átszerelt váltóval és fékekkel hagytuk ott, hogy nehezebb legyen tekerni vele. A tettes gond nélkül hazavitte így is – osztja meg a történteket az egyetemista.
A rendőrök készségesek, minden bejelentésünkkor segítőkészek voltak és intézkedtek.

Főnix, a csoport alapítója

– A pesti csapat videoblogján többször is voltak olyan akciók, ahol komoly balhé is kialakult az orgazdákkal és a tolvajokkal, nálunk a legdurvább eddig a fél téglával való fenyegetőzés volt. Nem követjük a pesti csapatok példáját az agresszió tekintetében, és tőlük függetlenül működünk, csak a név közös. A politikától is távol tartjuk magunkat – szögezi le „Főnix". – Eddig kilenc sikeres elfogásunk volt, egy akció sajnos sikertelenül zárult. Sokan szeretnének Tolvajkergetők lenni, de nagyon alaposan megszűrjük a felvételizőket, ugyanis rengeteg szabadidőt és energiát kell rááldozni a tolvajokra.

Mivel védjük a kerékpárokat?

A sima, sodronyos zárakhoz egyenkulcs van, de akár kézi erővel is nyithatók. Pár ezer forintért már erős acélláncokat lehet venni, ami ugyan nehéz, de megvédi a kétkerekűt. A legbiztosabb pont a biciklin a hátsó háromszög, ezt érdemes a kerékkel együtt leláncolni a tárolóhoz. A könnyen szerelhető bicikliknél az első kereket kiszedve érdemes azt is idezárni – tanácsolják a Tolvajkergetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

PANNONHALMA - Ilyenek vagyunk: Az apátsági órához igazítják az időt

Az elmúlt években számos lépést tettek annak érdekében, hogy Pannonhalma ne az apátság árnyékában,… Tovább olvasom