Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Szabadidőpark a panelok árnyékában

Győr - Jövő nyárra teljesen megújul a győri Barátság park: az adyvárosi panelházak tövében sport- és szabadidőparkot alakít ki a város, többek között műfüves focipályákkal és futóösvénnyel. A terveket ugyan nyáron megtámadták, de most már biztos az építés.
Az évtizedek óta szinte változatlan állapotban lévő park felújításával egyik választási ígérete teljesül Borkai Zsolt polgármesternek: a több mint 30 ezer négyzetméteres területen korszerű sport- és szabadidőpark építését kezdik meg a jövő év elején. Az Ifjúság körút–Szigethy A. út–Földes Gábor u.–Fehérvári út által határolt területen jelenleg három aszfaltos focipálya árválkodik, szinte az egyetlen szabad sportolási lehetőséget nyújtva a városrész lakóinak.

Ezek most műfüves burkolatot kapnak, mellettük játszótér, gumitéglás fitneszpálya, sakkasztalok, lábtenisz- és streetballpályák kapnak helyet.

Köztük térkő borítású sétány húzódik majd, az egész parkot pedig rekortánborítású, modern futóösvény veszi körbe, s jut hely egy 13 autót befogadó parkolónak is. A park természetesen bárki számára nyitott lesz, s a jelenlegi helyi kispályás focibajnokság mellett számos más „civil", amatőr rendezvénynek adhat helyet.

Tervek: A félmilliárdos beruházás több mint 30 ezer négyzetméteren, sok-sok zöldterülettel valósul meg jövőre.
Tervek: A félmilliárdos beruházás több mint 30 ezer négyzetméteren, sok-sok zöldterülettel valósul meg jövőre.

A terveket, pontosabban a helyszínrajzot elnézve nem nehéz észrevenni a fő koncepciót: minél több zöldet csempészni a lakótelepi házak közé. „Háromszintes" parkosítás a terv, azaz bokrok és fák is színesítik a látványt, s még a kiszolgálóépületeket – a központi épületet és az öltözőket – is „zöldbe csomagolják", azaz zöldtetővel látják el.

A Barátság park felújítására még áprilisban 550 millió forintot szavazott meg a győri közgyűlés, ami a becslések szerint épphogy „betakarja" a terveket. Ebben még nincs benne a hasonló nagyberuházásoknál szokásos tízszázalékos ráhagyás, és a pénzügyi válság egyelőre beláthatatlan hatásainak kompenzálása sem; Borkai Zsolt szerint a megkérdezett szakértők tízszázalékos drágulást jósolnak, ami a kivitelezési költségeket illeti. A polgármester ígéri, a tervezett funkciókból nem vesznek vissza a becsült költségek esetleges túllépése esetén sem, ha kell, találnak pénzt a különbözetre a költségvetésben. Egy biztos: a közbeszerzési eljárást kiírták, s várják a jelentkezőket a beruházás megvalósítására.


Kellemetlen momentum is hátráltatta a fenti, hangzatos tervek megvalósulását, a júliusban megkapott építési engedélyt ugyanis megtámadta egy Kodály Zoltán utcai lakó. Arra hivatkozva adta be fellebbezését, hogy túl nagy terhelés – többek között autóforgalom – éri majd a környéket a megújult park miatt. Miután azonban az ügy másodfokra jutott, a tiltakozó férfi visszavonta a fellebbezést, így október közepétől végre jogerős építési engedély van az önkormányzat kezében. Év végére már lehet tudni, melyik cég kapja a munkákat, s az időjárástól függően tél végén, tavasz elején elkezdődhetnek a konkrét munkálatok, nyáron pedig birtokba vehetik a győriek az új sportpályákat és a parkot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárkinél lakhatnak idegenek

Győr - A rendőrök ébresztettek egy hűvös októberi reggelen egy nyugdíjas győri asszonyt, aki… Tovább olvasom