Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

˝Szabadidőért nem kapni kenyeret˝

Megkapták a szakszervezeti konföderációk A munka törvénykönyvé- nek módosítására készült dokumentumot, ami már figyelembe veszi például, hogy a dolgozók ragaszkodnak a védett kor intézményéhez, ami az öregségi nyugdíjkorhatár előtti öt évben segíti a munkahelymegtartást.

Molnár Ákos szerint azonban a szabadságokkal kapcsolatos álláspontjuk kevésbé érvényesül az újabb dokumentumban. A Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi ügyvivője volt az egyik szervezője annak a megyei fórumnak, amin a munkavállalók elmondták a várható jogszabály-módosítással kapcsolatos véleményeiket.

– Jó hír, hogy a szabadság mértéke életkortól függően várhatóan ugyanakkora marad, de szabadsága kisebb részével rendelkezhetne a dolgozó. Az szintén kedvező, hogy az évente elrendelhető rendkívüli munkavégzést 250 napban korlátoznák, afölött már kollektív szerződés kellene hozzá.

Azonban nem szeretnénk, ha a túlóra ellentételezéséről a munkaadó dönthetne: vagy a lecsúsztatását engedi, vagy 50 százalékos bérpótlékkal kifizeti. Manapság utóbbi a fontos az embereknek, mert szabadidőért nem kapnak a boltban kenyeret.

Így ez a változtatás jövedelemcsökkenést jelentene és azt is aggályosnak tartjuk, hogy nem kellene havonta elszámolást adni a munkabérről – szögezte le az ügyvivő, aki azt is kifogásolja, hogy elvennék az üzemi tanácsoktól az együtt döntés jogát a jóléti intézmények (üdülő, segélyezés, orvosi ellátás, buszjáratok stb.) esetében.

Olvasóink írták

 • 6. miracle 2011. október 21. 19:28
  „knifemaster
  Ez nem így működik. Ilyen alapon találjuk fel a napi 24 óra munkát és akkor mindenki 3-szoros bért kap.
  Ha rajtam múlna az a bizonyos felső határ nem kötelező órák + 250 óra, hanem kötelező órák + 0 lenne. A munkáltatók nagy része már így is teljesen természetesnek veszi, hogy úgy ugráltatja a munkavállalót, hajnaltól estig, meg 5 perccel munkavég előtt közölt túlórával, meg legnagyobb természetességgel délután 5-re bevágott értekezlettel, mintha ennél nem is lenne természetesebb. Nem kell még külön adni alájuk a lovat.”
 • 5. knifemaster 2011. október 20. 21:48
  „4. miracle 2011.10.20. 18:39
  Nem tudom de ha ennyire kötöd az ebet a karóhoz akkor próbáld ki az én verziómat ,gyerekkel.
  Úgy látszik neked is el kell jutnod oda le!,hogy felfogd a dolgok mindkét oldalát.”
 • 4. miracle 2011. október 20. 18:39
  „knifemaster
  Vajon milyen érzés jóllakottan este hazamenni, 24 mp-et foglalkozni a gyerekkel - ha még nem alszik - majd azonnal lefeküdni, mert mindjárt megint reggel 5 óra?”
 • 3. knifemaster 2011. október 20. 06:25
  „1. miracle 2011.10.19. 16:33
  Vajon milyen érzés ráérősen nyújtózkodni,meg olvasni,korgó gyomorral?
  (Én speciel tudom)”
 • 2. zsukov 2011. október 19. 18:16
  „Nem kell izgulni avédett kort már kevesen élik meg sajna....”
 • 1. miracle 2011. október 19. 16:33
  „"de szabadsága kisebb részével rendelkezhetne a dolgozó."
  Ez a múltkor még nem így volt és szerintem most se. Még az 1/4-énél is kevesebbel??
  "rendkívüli munkavégzést 250 napban korlátoznák"Jó lesz az órának is.
  "szabadidőért nem kapnak a boltban kenyeret." A pénzért meg pihenést nem kap senki. Egyébként itt eleve pluszpénzről beszélünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barna Borbála kiállítása Győrben

Október 17-én, hétfőn 17 órakor nyílott meg Barna Borbála kiállítása a győri Petőfi Sándor… Tovább olvasom