Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szabadidő otthon, pénztárcát kímélve

Szabadidő-eltöltési szokásainkat a pénzkímélés jellemzi. Többnyire otthon végezhető módját választjuk a pihenésnek, társasági eseményekre, moziba, színházba, múzeumba az európai átlagnál kevesebbet járunk – derült ki a GfK felméréséből.

A magyarok többsége szabadidejét zenehallgatással (92 százalék), újság- (74 százalék), könyv- (65 százalék) és magazinolvasással (64 százalék), valamint főzéssel (61 százalék) tölti. Ezek a pénztárcakímélő elfoglaltságok Európában is hasonlóan népszerűek, az európai átlagtól inkább a társasági események látogatottságát illetően különbözünk – olvasható a GfK Roper Reports Worldwide felmérésének eredményei között.

Az emberek többsége inkább nem hív meg magához senkit, mint hogy ne tudja őket elegánsan, méltóan vendégül látni. Ezenkívül sokan szégyellik életkörülményeiket, s így lakásukat is.

Bár valamennyivel kevesebbet járunk havonta színházba (12 százalék), sporteseményekre (11 százalék) és múzeumba (7 százalék), mint az Európa más országaiban élők, de ezek tekintetében közelítünk a kontinens átlagához. Mozira és ebédre, vacsorára ugyanakkor jóval kevesebbet költünk a GfK kutatása szerint. Az átlagos európaiak közül minden harmadik havonta megy filmvetítésre, a magyarok közül csak minden tizedik (12 százaléka) teszi/teheti ezt meg. Éttermi szolgáltatásokat is jóval ritkábban veszünk igénybe, mint például az olaszok (83 százalék) vagy a spanyolok (74 százalék). Európa legtöbb országában tízből hatan fogyasztanak havonta legalább egyszer étteremben ebédet vagy vacsorát, nálunk feleennyien ülnek be havonta valahová enni. A felmérés talán legmeglepőbb eredménye, hogy – bár állítólag vendégszerető nép vagyunk – az otthonukban a magyarok 44 százaléka fogad vendégeket a 61 százalékos európai átlaggal szemben.

Dr. Sik Endre szociológus szerint a társasági élet háttérbe szorulása annak köszönhető, hogy a magyarok többsége vidéken, kisvárosban él, ahol nincs hagyománya az otthonon kívül töltött szabadidőnek. „A színház, a mozi és az éttermi ebéd, vacsora is főként a nagyvárosiak körében dívik" – jegyezte meg. Hozzátette: a magyaroknak az európai átlagnál jóval kevesebb barátjuk van, mert mi a rokonokat is barátnak tekintjük. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a szabadidőnket otthon, velük töltsük. A vendéglátás népszerűtlenségéről így szólt: ez elsősorban anyagi kérdés. Magyarországon többen élnek nehéz anyagi körülmények között, mint Európában, s az emberek többsége inkább nem hív meg magához senkit, mint hogy ne tudja őket elegánsan, méltóan vendégül látni. Ezenkívül sokan szégyellik életkörülményeiket, s így lakásukat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasói kérdés a bérkompenzációról

Olvasói kérdés: Szeretnénk a bérkompenzációval kapcsolatos kérdésünkre megnyugtató választ kapni. Tovább olvasom