Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Szabadfogásban nyert a kilakoltató robottal

Győr - Míg más „rendes" tizenévesek buliznak és videóznak szabadidejükben, a győri Glázer Ádám animációs kisfilmeket készít. Legújabb alkotásával, melyben egy hosszú láncreakciót „filmesített" meg, megnyerte a <19 Szabadfogású Számítógép versenyt.

Egyetemista bátyja hatására kezdett 3D-animációval foglalkozni a tizenhat éves győri diák, aztán egyszer csak azt vette észre, hogy „nyakig benne van" új hobbijában. Eleinte csak tárgyakat – autót, telefont – modellezett három dimenzióban, aztán szép lassan megtanulta, hogyan hozhatja mozgásba, hogyan teheti fényeffektekkel és textúrákkal „élővé" őket a képernyőn. Nem volt egyszerű, hiszen a környéken nem nagyon lehet kitől ellesni a trükköket, bátyján kívül jobb híján az internetes oldalakra, fórumokra támaszkodott. Segítettek az animációs mozifilmek is, az Egy bogár élete, vagy a L'ecsó nemcsak technikailag, de humorban és ötletességben is a műfaj csúcsa. A nyertes pályaművet, mellyel 367 induló közül egy debreceni diákkal megosztva vitte el az első díjat, Rube Goldberg, az 1900-as évek elején-közepén alkotó rajzfilmguru ihlette.

– Goldberg többek között láncrakciókra épülő gépezeteivel tett szert hírnévre. Egy ilyen folyamatot modelleztem én is, egy apró kerettörténetbe ágyazva: a főhős, egy guruló robot a vele egy házban élő maci kilakoltatására furfangos tervet eszel ki – meséli Ádám. Eláruljuk: terve sikerül, ám ehhez események sora vezet, melyeket egy guruló golyó indít el. S ami ezután történik: a golyó beleesik egy kanálba, amely átbillenve felnyom egy kapcsolót, az elindít egy ventillátort, amely mozgásba hoz egy szélkereket. Az megdönt egy dobozt, amiből így kiesik egy súly, egyenesen egy asztali mérlegre, melynek kilengő mutatója meglök egy másik golyót... és így tovább, egészen a végkifejletig.

 

„Tizenhat éves alkotótól szokatlan az a virtuozitás, amely a film technikai kivitelezését jellemzi, a látványos effektek minősége és azok kreatív alkalmazása jelentik a film legfőbb erényét. Kivételes tehetségről tesz tanúságot a dramaturgia sodrását érzékenyen követő kamerakezelés, mely komoly, átgondolt tervezést feltételez a filmkészítő részéről" – áll többek között a díjazás indoklásában. Ádám nyári szünetének nagy részét a kisfilm készítése töltötte ki, ami az apró részletekben is megmutatkozik: a robot fején hűen tükröződik a körülötte lévő szoba, a golyók mozgása tökéletesen élethű, a cérnán végigkúszó láng mintha valódi lenne, a zene pedig erősíti a hatást.

Glázer Ádámot bátyja vezette be a különböző animációs technikákba, mégis őt fogta meg jobban a dolog. Fotó: Krizsán Csaba

Hogy min dolgozik Ádám, azt pontosan édesanyja sem tudta, csak utólag állt össze számára, miért bukkan fel időnként fia azzal, hogy egy „nagy, kocka alakú tágyra", vagy egy „kisebb téglatestre" van szüksége – így lett a konyhában fellelt margarinkocka és a gémkapcsos doboz is a kisfilm díszlete. A munka elnyerte jutalmát: Ádám egy évre szóló, havi 50 ezer forintos ösztöndíjat nyert, s persze az erősödő bizonyosságot, hogy van helye a továbbtanulásra kinézett formatervező szakon.

Olvasóink írták

  • 2. Min Joe 2007. december 23. 01:16
    „Adam,mond meg a Magdi neninek,hogy a Marika neni es a Feri bacsi Amerikaba lattak a 7 perces 10 mp filmedet.Gratulalunk Adam Nagy jovo all elotted.Jovore szeretnenk szemelyessen gratulalni.Kellemes unnepeket es boldog uj evet kivanunk.”
  • 1. Josh 2007. december 22. 23:42
    „Ez nagyon jó, Ádám! Gratulálok! Abszolút élvezetes az egész, nem beszélve a slusszpoénról... (Mellesleg: az elsős fiam belehabarodott az animációdba, délután háromszor megnézte, aztán órákig építgette a különböző láncreakció-pályákat... Asszem, találtál egy rajongót. :) )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képeslapküldés a reneszánszát éli

Győr-Moson-Sopron - Miközben több tízmillió SMS-t küldenek az ünnepek között Magyarországon, a… Tovább olvasom