Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Szabad fürödni szabad strandokon

A hatóságok „áldásukat" adták a két győri szabad strand megnyitására a szerdai bejáráson.
Így nincs akadálya annak, hogy a pihenni vágyók megmártózzanak a Mosoni-Dunában és a holtág vizében, természetesen csak a kijelölt fürdőhelyeken.

A rendőrség, az ÁNTSZ, a közterület-felügyelet és a győri szabad strandokat kezelő Győri Kommunális Szolgáltató Kft. munkatársai hatósági bejárást tartottak tegnap délelőtt az Aranypart I., illetve Aranypart II. strandokon. „A strandnyitásnak nincs akadálya, a törvényes feltételeket teljes mértékben kielégítette az üzemeltető" – mondta a bejárás után Pillér Attila őrnagy, a Dunai Vízirendészet parancsnoka. Hozzátette: a fürdőterületet bójákkal megfelelően jelölték ki, a mederfeneket átvizsgálták, ott nincs balesetet okozó tárgy. A vízmélységet jelző táblákat is kitűzték, s a strandolók biztonságára ügyelő mentőőrök megfelelően kiképzettek, felszerelésük megfelelő.

A Komszol strandüzemeltetésért felelős művezetője, Földes László elmondta, a reggel 8-tól este 6 óráig nyitva tartó strandokon három csoportban váltják egymást a mentőőrök, akiket a Meló-Diák munkaközvetítő alkalmaz a társasággal kötött szerződés alapján. Az őrök napi három csoportban váltják egymást. „A strandok területére nem szabad kutyát bevinni, se motorral behajtani, ott közlekedni, s ezzel a pihenni vágyók nyugalmát zavarni.

A szezonban a strandnak kijelölt partszakaszokon horgászni sem szabad, s ez vonatkozik a nyitva tartáson kívül eső időre is. Az elejtett horog súlyos sérüléseket okozhat. Minderre a mentőőrök odafigyelnek" – magyarázta Földes László, aki még hozzátette: „A társaság igényesen kialakította a környezetet, remélhetően vigyáznak rá a strandolók, hogy az augusztus végi zárásig kulturált pihenést biztosítson mindenkinek.

„Közegészségügyi szempontból nincs akadálya annak, hogy a strandok üzemeljenek. A szolgálat laboratóriuma megvizsgálta a fürdő- és ivóvizet, mindegyik megfelel az előírásoknak. Ezt kéthetente ellenőrizni fogjuk" – magyarázta Szalai Imréné közegészségügyi felügyelő. Még elmondta: a parton megfelelőek az elsősegélyhelyek, zuhanyzók, vécék. Nyomatékosan felhívtuk az üzemeltető figyelmét a folyamatos fűnyírásra és hulladékgyűjtésre.

A Komszol napozóstrandként működteti a Rába-parton az úgynevezett Kóvalter-strandot. Ott azonban tilos a fürdés. Ennek oka egyrészt a vízszint ingadozása, az eliszaposodás és az ebből eredő bakteriális szennyeződés.

Ahol tilos a fürdés!

Különösen veszélyes helyeken tiltó táblákat tesznek ki. Ilyenek: adyvárosi tározótó, József Attila-lakótelep két tározótava, Iparcsatorna teljes hossza, Rába bal parti, volt újvárosi strand, bácsai zsilip és környéke, pinnyédi híd mellett az ártéren, Mosoni-Duna, a püspökerdei átvágás teljes hosszában, Győr-Újváros, a mákos-dűlői kavicsbányák, Holt-Marcal (Rabkerti-tó), Gyirmót, Holt-Marcal malomága, Mosoni-Duna-holtág, sashegyi agyaggödör.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városok védett részei

A győr-kisbácsai fenyves védelmében kibontakozott lakossági mozgalom szószólói tették szóvá, hogy csak négy védettséget élvező természeti terület van a megyeszékhelyen, miközben Sopronban huszonhárom. Szekeres György, a győri önkormányzat környezetvédelmi irodájának vezetője szerint azonban ez az összehasonlítás túlzottan leegyszerűsíti a kérdést. Tovább olvasom