Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Szabad-e a szabad iskolaválasztás?

Tápszentmiklós polgármestere szeptemberig a környékről gyerekeket toboroz iskolájukba.
A tápszentmiklósi általános iskolában most százhárom gyereket oktatnak. A szomszédos Lázi a tápszentmiklósi iskola tagiskolája, ott 37 gyerek jár az alsó tagozat négy osztályába, kivételes az együttműködés a két szomszédvár között. Láziból a felsősök (33 gyerek) két éve Tápszentmiklósra utaznak reggelente tanulni. Kovács József tápszentmiklósi polgármester azt mondja, az elmúlt években több ütemben fejlesztették iskolájukat, több milliót költve rá, hogy lépést tudjanak tartani a növekvő oktatási követelményekkel.

Tápszentmiklóson az úgynevezett szakos oktatás 97 százalékos. Az onnan kikerülő gyerekek jó eredményeket érnek el a városi középiskolákban. Gazdaságos és célszerű is az együttműködés. Tápszentmiklós és Lázi között Volán-iskolabusz viszi-hozza a gyerekeket. A lázi szülők elégedettek voltak mindennel. Most két év után mégis válaszút elé kerülhetnek.

– A pannonhalmi kistérség a többcélú társulás létrehozására közoktatási szakértőt bízott meg – mondja Kovács József. – Arra kell választ adnia a javaslatnak, hogyan lehetne a leggazdaságosabban megoldani az oktatást. A javaslat most készül. Az eddig kiszivárgottak alapján nagyon tartok tőle, hogy a tápszentmiklósi iskolában a felső tagozatos oktatást költözésre ítélik. Most szabad az iskolaválasztás vagy sem? Milyen elvek alapján döntik el, hol legyen a „központi" iskola? A többcélú kistérségi társulást az abban részt vevő települések lakosságának hatvanszázalékos részvételével lehet létrehozni. A nagytelepülések iskoláit nem veszélyezteti a döntés, persze hogy aláírják a társulás létrehozását.
Már csak azért is, hiszen a kistérségi társulásnak több tízmillió forintos támogatást hoz a konyhájára, ezért biztosra vehető, hogy meglesz az a bizonyos hatvan százalék. De hogy mi lesz velünk, kistelepülésekkel? Ez csak nekünk fáj. Hiába hadakozunk majd, hiába tiltakozunk, megvalósul, amit a központi akarat kíván, ehhez azonban Tápszentmiklóson sem a polgármester, sem a képviselő-testület nem fog asszisztálni.
A végsőkig kitartunk elveink mellett. Semmilyen döntést nem támogatunk, amely veszélyezteti a jól, eredményesen, megelégedésre működő iskolánk létét, megmaradását. Nem kényszeríthetnek bele minket olyan döntésbe, amelyet a helyi választópolgárok nem akarnak, amely Tápszentmiklós elsorvadásához vezetne. Tehát a községben nyolcosztályos iskola lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs lehet Győrben

A győri önkormányzat a kerékbilincs bevezetését tervezi: ennek feltételeiről a jövő heti közgyűlésen dönt a közgyűlés. Mindez összefügg a belvárosi parkolóhelyek megszüntetésével, így próbálják ugyanis szankcionálni és visszatartani a szabálytalanul várakozókat. Tovább olvasom