Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Sz. Kovács Ildikó, grafikus kiállítása a Bezerédj-kastélyban

„Vannak olyan hazák, ahol a szépség úgy nő az emberek lelkéből, mint az élet bősége a földből." (Márai Sándor)
Ezt a hazát meg kell keresni, hogy önmagunkat és a világot minél teljesebbé formálhassuk."

Ezek a gondolatok a kiállító, Sz. Kovács Ildikó hitvallását fejezik ki.

Ildikó alkotásai a szabad grafika közé sorolhatók, saját művészi törekvéseit valósítja meg, saját gondolatait önti formába ugyanúgy, mintha festményt vagy szobrot készítene. Művei egyedi darabok, rajzok, akvarellek.

A rajz az ábrázolás önálló, sajátos művészi törvényekkel rendelkező műfaja. Michelangelo szerint:

"A rajzolás mindenfajta ábrázolás lelke és forrása, s minden tudomány gyökere. Aki olyan eredményeket ért el, hogy rajzolni tud, annak azt mondom, hogy a legértékesebb kincs birtokába jutott."

Egy régi rajzeszközt, a tust használja alkotásaihoz. A tusrajz nagyobb biztonságot követel, komoly erőpróbája a rajzkészségnek, hiszen nem javítható. Ildikó munkáira jellemző a finom és pontos, lendületes, vonalas karakterű felületek.

A kiállítónk akvarelleket is fest. Bravúrosan használja ki a technikában rejlő minden lehetőséget. Megőrzi képein a színek áttetszőségét és tisztaságát. A színei egymásba folynak, összefutnak. Ezeket a jelenségeket nem lehet igazán szabályozni, éppen ebben a kiszámíthatatlanságban rejlik érdekessége, értékessége. Ettől válnak ragyogó, könnyed alkotásokká. Ezt tekinthetjük meg az édesanyja öreg portréján, tájképein.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


Képeket a rajzi és festői elemek gazdagsága jellemzi. A kiállítás egésze elárulja, hogy az alkotó a természetelvűség és az átírás duális határmezsgyéin mozog. Az elmélyült tanulmányokon keresztül, az önálló kompozícióig többféle kifejezési szándékkal találkozhat a szemlélő. A jelhagyás öröme, a látható világ szellemi birtokbavételének igénye éppúgy fellelhető az anyagban, mint az élmények, érzelmek képpé formálásának szándéka, a képzelet szárnyalásáé. Képei frissek, lendületesek.

Gyökerek, törzsek, ágak, lombok, zugok, fészkek, a fa kérgének repedései, gazdag vonalhálózata, színes foltegyüttese, utak, ösvények, dombok, kertek nélkülözhetetlen, nem észrevehetetlen része.
A fa gyökerei utalás arra, hogyan kapaszkodunk a múltunkba, azaz, honnan jöttünk, de a fatörzsön keresztül eljutunk a lombig, a kiteljesedésig, az ágak elágazásaihoz, amely jelzi az utat, azt, hogy hová tartunk.

Az egy tőből kinövő, elágazó fa a kapaszkodást, a ragaszkodást mutatja valamihez, valakihez. De jelzi azt is, hogy a gyökerekhez vissza kell nyúlni, mert a múltunk meghatározó fontosságú.

Gyökerei, kusza, de mégis rendszerbe fogott vonalai elindítják a képzelőerőt. Befelé mélyülő rétegei árnyalt tapintható formákat idéznek.
Gazdag ex-libris alkotásain izgalmas, szépen ívelő betűkkel játszva alakítja ki a különböző keresztneveket. A beleszerkesztett motívumok mind valamilyen jelkép, szimbólum, ami a keresztnév jelentéstartalmára utal. Ezek megkomponálása sok tudást, ismeretet feltételez.
Uralkodó színei a zöld, a barna, a változatos vörösek, a meleg színek sokasága. A visszafogottság, derű és pozitív kisugárzás, lelki béke tapintható ki képein, „Kertje jelein", gyökerein, fáin. Nincs cicoma, nincs harsány, kitörő, hivalkodó színvilág. Meglepően tiszta, ragyogó alkotásaiból árad a természet szeretete.

A megnyitón fellépett a Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola kórusa, Macherné Bedőcs Rita vezetésével, Győri Kata énekelt, Kovács Mihály verset mondott, Kincses Dóra zongorán játszott. A kiállítást Lázárné Verebes Ilona, megyei szaktanácsadó nyitotta meg.
A kiállítás november 30-ig tekinthető meg a Bezrédj-kastély kiállító termében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árnyak és fények kiállítás

Dr. Kiss Ilona igazgató asszony köszöntötte a kiállítókat és a tárlat látogatóit. Tovább olvasom