Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Svenja Armbrust szíve már kicsit magyarul is dobog

A német lány Győrben új "szülőkre", "testvérekre" és sok-sok barátra lelt, lehet, hogy érettségi után Budapesten tanul tovább.

Cserediákként töltött egy tanévet tavaly a megyeszékhelyen Svenja Armbrust. A német lány családtagként élt az őt fogadó kedves famíliánál és annyira beleszeretett a magyar kultúrába, történelembe, hogy azóta néhányszor már visszatért. A közelmúltbeli nyári időszakot is Győrben és a Balatonon töltötte.

A nagy hírű freiburgi St. Ursula Gimnáziumba jár Svenja Armbrust. A lány, aki egyébként – többek között – tartományi matematikaversenyek ezüstérmese, kiváló röplabdázó, egyike volt azoknak a szerencséseknek, akik az AFS, a világ egyik legnagyobb és legrégebbi diákcsere-szervezetének jóvoltából a 2011–12-es tanévet valamelyik külföldi iskolában tölthették. Svenját – mint utólag kiderült – jó szerencséje Győrbe "irányította", ahol a Jankovich és a Göltl család szerető pártfogásába került és a Péterfy evangélikus gimnázium diákjaként tanulhatott.

– Előtte még nem jártam Magyarországon, így utánanéztem a történelmének, kultúrájának, begyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat, érdeklődtem másoktól, akik már megfordultak itt. Amikor megérkeztem, olyan szeretetteljes családi környezet fogadott, hogy nyugodtan mondhatom: otthon éreztem magam.

Ez nagyon sokat segített abban, hogy könnyebben viseljem szüleim és az otthoni szeretteim hiányát – mesélte mosolyogva Svenja, aki megjegyezte: a magyar nyelvvel nem volt könnyű megbirkóznia, de sikerült, ahogy korábban az angollal és a franciával is. Ehhez egyik vendéglátója hozzátette: a nyelvtanulás olyannyira sikerült a lánynak, hogy például teljes biztonsággal használja a j-t és ly-t, ami bizony olykor még a született magyaroknak is gondot jelent.

fd
Svenja (középen) Győrben nemcsak tanulmányi tapasztalatokat szerzett, hanem Jankovichné Hegedüs Márta (b) és Göltlné Hegedüs Klementina (j) személyében két pótanyukával és „családdal" is gazdagodott. Fotó: Mészáros Mátyás


Svenja hivatalos itt-tartózkodása alatt élte a péterfys diákok életét, részt vett az őt családtagként befogadók mindennapjaiban, ünnepein, kirándulásain. Ez a kapcsolat annyira erőssé vált, hogy minapi találkozásunkkor például "testvéreiként" emlegette vendéglátói gyermekeit.

Igen, találkozásunkkor, mert a német lány a tavalyi búcsúzás óta már többször visszalátogatott Magyarországra, Győrbe és a Balatonra is. A közelmúlt kánikulás napjait is győri „családjánál" töltötte.

– A szívemben egy kicsit magyarrá váltam. Nagyon megszerettem a magyar kultúrát, a történelmet. (Erről anyagimnáziumában többször tartott előadást. – A szerk.)

Megszerettem a magyar ételeket is, barátokat szereztem, úgyhogy valami visszahúz. Bár még nem tudom, hogy az érettségi után hol folytatom a tanulmányaimat, de az sem kizárt, hogy egy ideig Budapesten.

"Imádni való kislány." Lelkesen és nagy szeretettel emlékezett Svenjára Hallgatóné Hajnal Judit, a Péterfy igazgatója. "Imádni való, nyitott, ragyogó tekintetű kislány, aki rajongásig szereti a szüleit, de az őt befogadó családot is. Minden érdekelte, az összes foglalkozáson részt vett. Jobb vendégtanulót nem is kívánhat egy iskola."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri csirkeüzem: utoljára zárt be?

Ismét bezárt az üzem, csaknem száz ember került csendben az utcára. Tovább olvasom