Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Sütisütők remekeit kóstoltuk

Gasztronómiai ünnep volt tegnap lapunk szerkesztőségében. Olvasóink közel ötven, otthon készített süteményt hoztak be hozzánk. Szakértő zsűri bírálta el, ki milyen minősítést kap.

Jókedvű olvasók és kísérőik jöttek el tegnap szerkesztőségünkbe. A népszerű sütisütő verseny résztvevői tortától a kis sajtgolyócskáig, lazacos pitétől a gesztenyés bárány habcsodáig sokféle meglepetéssel készültek a nemes viadalra.

Pető Katalin és Borbély János mestercukrász, valamint a Kisalföld szerkesztői, Werner Krisztina és Szabó Gabriella kóstolták végig zsűriként a sütiket. Egyik finomabb volt, mint a másik. A pontszámok összesítése még a mai napon is tart. A végeredmény alapján mindenki megkapja a Kisalföld sütiminősítő oklevelét. Lesz, aki arany, lesz, aki ezüst és lesz, aki bronz fokozatú sütisütő lesz. A díszes okleveleket személyre szólóan küldjük el majd mindenkinek.

A versenyre közel ötven sütit neveztek. Volt, aki a gyönyörű tálalásról is gondoskodott. Miután az első minősítés megtörtént, megkezdődött a kóstolás.

Gasztronómiai ünnep:    Olvasóink közel ötven, otthon készített süteményt hoztak be hozzánk, majd szakértő zsűri bírálta el, ki milyen minősítést kap. Fotó: Bertleff András
Gasztronómiai ünnep: Olvasóink közel ötven, otthon készített süteményt hoztak be hozzánk, majd szakértő zsűri bírálta el, ki milyen minősítést kap. Fotó: Bertleff András


A receptek általában mindenki számára nyilvánosak voltak, egy-egy titkos összetétellel találkoztunk csak. A résztvevők egymás sütijét is megkóstolták és hazai is vittek kis ízelítőt abból, amit mások sütöttek. Jól látszott, a konyhabarátságok gyorsan megköttetnek! A Kisalföld sütisütő versenyének résztvevői közül megkértünk néhányat, hogy mutassa be édes alkotását.

– Fiatal koromban még lakodalmakra is sütöttem, de most már csak a családomnak – említette Legler Ferencné, aki látványos báránytortájával Szanyból érkezett.

– Régen hagyományosan cukormázzal vonták be, most ezt a tésztában lévő gesztenyemassza miatt tejszínre váltottam fel. Örömömre már a tízéves unokám is bekapcsolódott a sütizésbe, úgyhogy lesz folytatás!
A győri Gruber Lászlóné hájas tésztával és sós-sajtos süteménnyel nevezett.

– A hájas elkészítése nagyon időigényes munka, aminek sikeressége főként a hájtól és a liszttől függ. Általában dióval és lekvárral töltöm. Azt már mondanom sem kell, hogy ez a családom kedvence, így gyakran kell rászánnom az időt.

Horváth Lászlóné Csornáról körtés őszi süteménnyel érkezett tegnap szerkesztőségünkbe.

– Tortaformában készült gyúrt tészta a külseje, belül a könnyű krémpuding és mascarpone sajt keveréke. A körtét finom tokaji aszúban párolom, különféle fűszerekkel. A kész sütit mogyoróval és pisztáciával díszítem. Mivel népes a családunk, elég sűrűn kerül az asztalra.

Borbély János mestercukrász, az alkalmi zsűri egyik tagja szerint a látvány és az íz a lelke minden süteménynek, ezért a kóstoláskor elsősorban ezt vették figyelembe.

Olvasóink írták

  • 1. kicsilány92 2011. november 29. 18:55
    „És az eredményről mikor lesz hír?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25-30 ember tüntetett a Rába-parti parkolók ellen - fotók

A Reflex Környezetvédő Egyesület minden lehetséges fórumon meg akarja fellebbezni a győri Petőfi híd… Tovább olvasom