Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Sürgetőnek tartják a színház felújítását

Győr - A Sikeres Győrért Társaság Egyesület támogatja a színház mielőbbi felújítását, amely reálisan számolva 2010-re várható.
A Sikeres Győrért Társaság Egyesület Nagy Viktor színházigazgató jelenlétében jelképesen felhúzta a Győri Nemzeti Színház függönyét, hogy betekinthessen a kulisszák mögé. Az érdeklődést kevésbé a kíváncsiság, inkább az aggodalom indukálta, hiszen köztudott, hogy az októberben éppen 30. születésnapját ünneplő színházépület meglehetősen szomorú állapotban van.

Az 1978-ban átadott színház, amely a kor követelményeinek akkor mindenben megfelelt, sőt, az akkori viszonyok között modernnek számított, napjainkra sok tekintetben elavulttá vált és korszerűsítésre szorul. A társaság tagjai szakmai segítséggel áttekintették a város egyik legimpozánsabb, küllemében, tartalmában és szellemében is szimbólumnak tartott intézményének helyzetét. Nagy Viktor színházigazgatót meglepte ez a nagy segítő szándék és összefogás. Határozottan állította, a társulat nyugodt körülmények között dolgozik és készül az új évadra. A színház számára az egylépcsős megoldás lenne az optimális a felújításban, s ez lenne a legjobb a nézők szempontjából is. A korábbi korszerűsítésre vonatkozó építési engedély lejárt. Új pályázatra van szükség, hiszen azóta is sok minden megváltozott. Ezen az új pályázaton a korábbi kiírás nyertesei is indulhatnak, így munkájuk nem veszik kárba.

Kiss János balettigazgató a hosszú távú és előrelátó gondolkodásban látja a megoldást. A felújítást túl is kell élni, ezért nem célszerű időben széthúzni. Arra kell gondolni, a következő felújítás már az unokáknak is szól, mondta. Molnár Csaba államtitkár hozzászólásában kiemelte, hogy a kultúra finanszírozása ma közfeladat. A felújítás várható költsége Győr éves költségvetésének közel 10 százaléka. Több lehetőség is van a pénz előteremtésére: EU-s vissza nem térítendő támogatás, hazai forrás a kulturális intézményfejlesztési alapból, önkormányzati rész és számolni kell a vállalkozásokkal is. Ottófi Rudolf alpolgármester is fontosnak tartja a modernizálást. A felújítás reális időpontjának a közbeszerzést is figyelembe véve 2010-et látja.

A társaság fontosnak tartja, hogy a magyar színházi világban az első 3–4 között helyet foglaló, az országban az egyik legelfogadottabb színház méltó körülmények között működjön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanús anyag

Gyanús anyagot tartalmazó küldeményt találtak kedden Győrött, a 2-es számú postahivatalnál. Tovább olvasom