Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Súlyos szívműtét után dédunokája várta otthon az öttevényi férfit

Súlyos szívműtét után dédunokája várta otthon az öttevényi férfitHorváth József a szívműtét mellett döntött, az elmúlt hónapokban felesége, Ági mindenben támogatta.
Az öttevényi Horváth József 10 éve küzd szívbetegséggel. Idén döntenie kellett, hogy kés alá fekszik, vállalja a szívbillentyűcserét, vagy fokozatosan leépül. Mindvégig hitt abban, hogy jóra fordulnak a dolgok. Most otthon játszik pár hónapos dédunokájával, Jázminnal.
"Pár éve katéterezték a szívem, idén tavasszal a mentő vitt el. A kórházban egyértelműen fogalmazott az orvos. Vagy cserélik a rossz szívbillentyűmet, vagy fokozatosan romlani fog az állapotom. Azt mondta, ha nem vállalom a műtétet, rövid időn belül úgy legyengülök, hogy csak vegetálni fogok. Utóbbi esetben az operáció már szóba sem jöhetett volna. Korrekt volt az orvos, nem rejtette véka alá, hogy ott maradhatok a műtőasztalon" - kezdte történetét Horváth József.

Baráti látogatók

"Szerencsére nem az orvos előtt kellett igent vagy nemet mondani. Volt pár napom gondolkodni. Mindig energikus ember voltam, nem akartam, hogy elsorvadjon az életem. A feleségem, Ági és a családom támogatott. Az operáció mellett döntöttem" - folytatta az öttevényi férfi. Nyár elejétől október végéig négy hónap idegőrlő várakozás következett.

"A telefonomat van, amikor fél napig nem nézem, ebben az időszakban azonban mindenhová magammal vittem. Vártam a behívót. Az október 23-i ünnepet Öttevényen töltöttem, 24-én indultam a kórházba, egy nappal később pedig megműtöttek. Három órán át tartott az operáció. Arra emlékszem, hogy az altatóorvos bemutatkozott, kezet fogtunk, aztán filmszakadás. Az intenzívosztályon ébredtem, ez volt a legkeményebb rész. Egy héten át csövek lógtak ki belőlem, nem mozdulhattam meg. A szubintenzíven már jobban éreztem magam, sokan látogattak a baráti körből is. Ez jól esett. Mindig fontosnak tartottam a közösségi életet, Ágival rendszeresen járunk a helyi Őszidők Nyugdíjas Egyesületbe. Több klubtárs utazott hozzám a kórházba" - hallottuk. Horváth József az operáció után a balatonfüredi szívszanatóriumban pihent három hétig.

Az élet ajándéka

A műtét előtt félt? - kérdeztük az öttevényi férfit. "Nem. A döntést volt nehéz meghozni. Utána elhatároztam, hogy végig megyek az úton. 70 éves leszek, nyilván nagy terveim már nincsenek, de szerettem volna még egy esélyt kapni az emberhez méltó életre" - mondta fiatalos mosollyal Horváth József. Az erős hit lassan meghozza gyümölcsét. Fizikai munkát a seb miatt egyelőre nem végezhet, de a kontroll eredményei jók az öttevényi férfinak. Kisebb sétákat tesz a ház körül, készül a tavaszi kerti munkákra. A héten először ment el az operáció óta a nyugdíjas klubba, élvezi az adventi készülődést, várja karácsonyt.

"A műtét előtt született meg az unokám kislánya, Jázmin. Sohasem gondoltam, hogy egyszer dédpapa leszek. Az élet gyönyörű ajándéka ez a pici lány. Örülök, hogy ismerhetem" - búcsúzott Horváth József.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mostantól már Ati irányít

A Jóakarat támogató forintjai mellett a Gyirmót labdarúgói is segítik Bogdán Attilát és édesanyját.… Tovább olvasom