Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely a Bezerédj-kastélyban

Sulyok Vince költő, műfordító és művelődéstörténész irodalmi hagyatékát a Bezerédj-kastélyban mutatják be.
2011. június 03-án ünnepélyes keretek között Norvégiában élő családja jelenlétében adták át Sulyok Vince költő, műfordító és művelődéstörténész irodalmi hagyatékát a Bezerédj-kastélyban. A program kiállítási megnyitóval kezdődött. Norvégia egy magyar szemével címmel Végh Károly fotóművész északi utiélményeit örökítette meg képein. A barátságos, ragyogóan tiszta és romantikusan gazdag norvég tájat, a kőcsipkés partokat, ezüstösen csillogó fjordokat, mély tengeröblöket kapta lencsevégre a Szentendrén élő fotóművész. Sulyok Vince egyszerre érezte magát idegennek és otthonosnak kényszerűségből választott hazájában, Norvégiában ahová 1957 júliusában érkezett menekültként. Vonzódása szülőföldje iránt, gyermek- és ifjúkorának emlékei azonban örök témája lett költészetének. Ezt a szőlődombos, pannon búzamezős mai kultúrtájat örökítette meg a Sokorótáj négy fotósa – Bálint Tünde, Busa Péter, Tálos Péter, Tóth Zoltán. A tárlatot- mely július 1-ig tart nyitva - Gülch Csaba költő, újságíró ajánlotta a jelenlevők figyelmébe.

Fotók: Szük Ödön


Ezután került sor Sulyok Vince könyv- és folyóirat gyűjteményéből, levelezéséből, kézirataiból és irodalmi hagyatékát képező teljes dokumentumtárából létrejött irodalmi emlékhely- emlékszoba átadására. A zsúfolásig megtelt teremben Rózsavölgyi László Győr Város OKSTB elnöke és Dr.Szakálné Doktor Éva ÁMK igazgató köszöntötte a vendégeket, majd Pomogáts Béla irodalomtörténész emlékező gondolatait mondta el. A megnyitóról, betegsége miatt távol maradó Kányádi Sándor üdvözlő szavait is Ő tolmácsolta a jelenlevőknek. /Kányádit és Sulyok Vincét több évtizedes barátság kötötte össze/. A költő családja fontosnak tartotta a hagyaték sorsát amely a magyar és norvég nyelven kiadott művek mellett az emigráns magyar irodalom sok fontos alkotását is magában foglalja. A közel ötezer darabból álló gyűjtemény elhelyezéséhez az évek során jelentős anyagi támogatást nyújtottak. Sulyok Éva, a költő özvegye személyesen adta át a ménfőcsanakiaknak a Bezerédj-kastély újabb irodalmi emlékhelyét, ezekkel a szavakkal: „bízom benne, hogy férjem dolgai a legjobb helyre kerültek, látva a terem berendezését biztos vagyok abban hogy megbecsülik és a jövőben is gondozni fogják azokat" Örömét fejezte ki, hogy az irodalmi emlékhely nem egy lezárt „holt raktár" lesz, hanem egy élő aktív dolgozószoba, kulturális rendezvénytér. Befejezésül elmondta, hogy unokája, Heléne, egy iskolai előadáson 8-10 tanulóval (akik szülei, nagyszülei külföldről származtak Norvégiába) feltartva országuk zászlaját egymás után mondták el, amit a norvég kislány itt is elmondott: „A legnagyobb boldogság másoknak örömöt szerezni!"

Az átadó ünnepség végén Németh Péterné nyugdíjas ménfőcsanaki magyartanár rendkívül alapos és felkészült előadását hallgatta meg a közönség, melyben Sulyok Vince életútját és költészetét mutatta be a Csanaki Szent Kereszt Férfikórus közreműködésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kovács Margit ÁMK tanulóinak és tanárainak kiállítása

A Napóleon-házban látható a Kovács Margit Általános Művelődési Központ, Alapfokú Művészetoktatási… Tovább olvasom