Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Süllyesztett Szent István út, új sétálóutcák

Győr - Szakértők szerint a gyalogoszóna kiterjesztésével, parkosítással, parkolóházakkal és mélygarázsokkal kellene fejleszteni a győri Belvárost. Érdemes lenne megfontolni a Szent István út lesüllyesztését a városházánál.
A győri önkormányzat asztalán fekszik a Győri Építész Műhely és a Győri Mérnök Műhely tanulmánya arról, miként kellene fejleszteni a Belvárost. Az anyagot ezen a héten tárgyalta a közgyűlés bizottsága, a jövő csütörtökön pedig a képviselő-testület vitatja meg. Ez az alapja a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz a Széchenyi tér felújítására benyújtandó pályázatnak is.

A dokumentum kiindulási pontja: a város külső területein megépített nagyáruházak vásárlóerő-elvonó hatása miatt új vonzerőket és új minőséget kell felmutatni ahhoz, hogy a történelmi városrész ismét Győr elismert, vonzó központja legyen.

Terek rekonstrukciója

A szakemberek szerint ehhez szükség van a terek ütemezett rekonstrukciójára. Nemcsak a Széchenyi térről van szó, hanem például a Dunakapu, a Bécsi kapu, a színház előtti és a megyeháza előtti térről is. Utóbbit – olvasható – emberi léptékű egységekre szükséges bontani változatos burkolatokkal, utcabútorokkal, és később megfontolandó a Szent István út helyi lesüllyesztése is. A Baross út melletti négy nagyobb tömbbelsőt újra kellene parkosítani, és bevonni a gyalogosforgalomba.

A két műhely azt indítványozza, hogy a város készítsen ingatlanfejlesztési koncepciót, amelyben tisztázza, melyek az eladható és melyek a megtartandó, de felújítandó épületek. „Lehetőséget kell adni arra, hogy a stílustalan, elavult, építészeti értéket nem hordozó épületek helyére kortárs építészeti alkotások és funkciók kerüljenek" – olvasható. Igény esetén érdemes lenne engedni több épület és telek összevonását, hogy a nagyáruházakkal versenyképes méretű ingatlanok jöjjenek létre.

Parkolóházak, mélygarázsok

A szakértői anyag azt javasolja, hogy a parkolási feszültségek enyhítésére nagyobb lendületet célszerű adni a többszintes parkolóházak és mélygarázsok építésének. Összesen 18 ilyen létesítmény építését tartják indokoltnak, többek között a Klastrom előtti parkolási sáv helyére, a Dunakapu térre, a Móricz Zsigmond rakpartra, az Árpád-tömbbe, a Honvéd ligetbe, a Bisinger sétányra, a Révai utcába. Emellett el kellene érni, hogy csak a célforgalom érinthesse a Belvárost, aminek alapfeltétele a Sziget és Révfalu közötti híd megépítése. Fontos lenne a tömeg- és a kerékpáros-közlekedés fejlesztése is. Az építészek legalább ilyen lényegesnek tartják, hogy zöldebb legyen a városrész és hogy rendezzék a folyópartokat – utóbbiak közül most csak a Radó-szigeti nincs méltatlan állapotban.

A szakemberek szerint hosszú távon mintegy 34 milliárd forintot kellene költeni a szükséges feladatokra, amiből 2009-ig az előkészítés és a kivitelezés – benne a Széchenyi tér rekonstrukciójával, a Révai utca meghosszabbításával, a Bajcsy-Zsilinszky út átalakításával – 2,5 milliárd forintba kerülne.

Közlekedési javaslatok

A dokumentumban számos közlekedési javaslat szerepel. Ezek közül említjük a legérdekesebbeket.
• A városháza előtt új főteret lehetne létrehozni úgy, ha lesüllyesztik a Szent István utat.
• A Révai utcát meg kell hosszabbítani a Fehérvári útig. A Révai és a Kálvária utcát a vasút alatt össze kell kötni.
A Teleki utca egyirányúsított szakaszát csak a tömegközlekedésnek kell fenntartani. Az átmenő és a célforgalom számára az Újvilág–Újkapu utca tartható fenn, amelynek ellenirányú párja a Kiss J. utca lehet.
• A Bajcsy-Zsilinszky út Czu-
czor utca és Aradi vértanúk útja közötti szakaszát, valamint a Czuczor utcát sétálóutcává kell tenni.
• A Pálffy és a Schwarzenberg utca forgalomcsillapításával el kell érni, hogy nagyobb legyen a Baross út és az Árkád bevásárlóközpont közötti gyalogosforgalom.
• Forgalomcsillapítás kellene az Aradi vértanúk útján is.

Hancz Gábor
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mazsorettfesztivál Pannonhalmán

Idén harmadszor rendezték meg a mazsorett- és fúvószenekari fesztivált Pannonhalmán. Tovább olvasom