Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Strandstart

Győr - Eddig mindenki saját felelősségére használhatta a szabad strandokat és a bátrabbak használták is, dacára annak, hogy a folyóvíz hőmérséklete még nem nevezhető simogatónak. Győrött hivatalosan ma nyitják meg a két „Aranypartot", de mindenütt máshol tilos a fürdés.
A kánikula már eddig is sokakat kicsalt a szabad strandokra, a többnyire egyetemista fiatalság főként a vízparti napozást élvezte. De mindig akadnak bátor fürdőzők – mert azért az alig 15 fokos víz élvezete némi virtust igényel. Ilyenkor azonban még mindenki saját felelősségére használja a két Aranypartot, ugyanis a város csak mától kezdte azokat felügyelni. A kettőt egyébként más-más cég üzemelteti: a Mosoni-Duna strandját az Aranypart 23, míg a holtágét közvetlenül a Győri Kommunális Szolgáltató Kft.


Melis Dóra, Samu Anikó és Kriston Lisa azon bátrak közé tartoznak, akik már tegnap megmártóztak az alig 15 fokos vízben a győri aranyparton. Fotó: Krizsán Csaba
Melis Dóra, Samu Anikó és Kriston Lisa azon bátrak közé tartoznak, akik már tegnap megmártóztak az alig 15 fokos vízben a győri aranyparton. Fotó: Krizsán Csaba

Marczali Imre, a Komszol közterület-fenntartási üzemvezetője elmondta: a felügyeleti háttér készen áll a mai nyitásra, az elmúlt két napban kihelyezték a folyóvíz partjára az öltözőfülkéket, a mobil hulladéklerakókat, kiállították a mentőőrök bázisaként szolgáló konténert, ezenkívül startra készek a mentőcsónakok és bóják jelzik a fürdés határait. Az Aranypart 2.-n, vagyis a holtágon rendbe hozták és átfestették az illemhelyként is szolgáló fürdőházat és az elsősegélynyújtó helyiséget. S ami még a felkészüléshez tartozik, hogy a füvet lekaszálták a napozók kedvéért. Nyilvánvalóan az időjárástól függ, hogy ezt a munkát milyen gyakran végzik el a nyár folyamán, de Marczali Imre szerint átlagosan két-három hetente kell rendbe tenni a partot.

Így hát mától tehát szabad a fürdés, az úszókra naponta három, egymást váltó, szakképzett mentőőr vigyáz mind a két parton reggel nyolctól este nyolcig. Az elsősegélynyújtásban jártas őröknek egyébként az elmúlt időszakban nem kellett szerencsére életet menteniük, a fő dolguk tehát a rend fenntartása volt, s a bóján átmerészkedők miatt nem is szoktak unatkozni. Minden szabad strandra igaz egyébként, hogy egyszerre 800 látogatónál többet nem fogadhat be, ellenkező esetben már a rendőrség közreműködésére is szükség volna. Ennyien persze valószínűleg nem is lesznek, de azért érdemes – főleg a hétvégeken – tömegre számítani, már csak azért is, mert Győrött már csak ebben a két vízben szabad úszkálni. Az más kérdés, hogy az illegális fürdőhelyek látogatottságára is nyugodtan köthetünk fogadást.

A legbátrabbak már bemerészkedtek, de nem időztek sokat a vízben. Fotó: Krizsán Csaba
A legbátrabbak már bemerészkedtek, de nem időztek sokat a vízben. Fotó: Krizsán Csaba

Ennek az is az oka, hogy a sokat emlegetett bányatavaknak vitathatatlanul szebb a vize és ezért minden évben százak választják őket a Mosoni-Duna helyett, jóllehet, balesetek sora történt már ezeken a helyeken. Ezért megkérdeztük az ÁNTSZ-t is a legális szabad strandok vízminőségéről és a győri tiszti főorvos megnyugtathatta a látogatókat. Dr. Pék József szerint a szakszolgálat május 19-én vett mintát a két vízből és minőségét alkalmasnak találta a fürdésre.

Mától szabad a fürdés, az úszókra naponta három, egymást váltó, szakképzett mentőőr vigyáz mind a két parton, reggel nyolctól este nyolcig.

Olvasóink írták

 • 10. Korrekt 2008. június 03. 23:10
  „....SZÜK ÖDÖN......!

  Ez nulla, nem elég csak beszélni róla.
  A sok uszitó politikai gyülés helyett oda kellene tódúlni a jónépnek és tiltakozni, többször is.

  Több ezer polgár megtenné a hatást, ha többször követelnék nyiltan a város közbelépését.”
 • 9. szűk ödön fotos vazze 2008. június 03. 01:45
  „korrekt! na azéja mert azis a KOVACSICSÉ! azért ment tönkre! mert az uszoda meg a termál is az ő tulajdona. erről beszélünk

  de megujaznam a kameraammmal azokat a bigeket!vaazeee!”
 • 8. Korrekt 2008. június 02. 23:00
  „Miért nem a tönkretett (volt gyönyörü szép) uszodáról irogatnak, esetleg tiltakoznak.
  Mert az a Györ szégyene.”
 • 7. adam2 2008. május 31. 13:21
  „Nane!!!!
  TELJESEN IGAZAD VAN!
  MIZUJS A STRANDDAL, A VASKAKAS ÉTTEREMMEL ,KEDVES MAFFIÓZÓ ÚR....”
 • 6. nane 2008. május 30. 19:02
  „Na és mizujs a stranddal Kovacsics Karaván Úr?”
 • 5. igazmondó 2008. május 30. 14:50
  „moderálva (a szerk.)”
 • 4. Jazz8 2008. május 30. 11:58
  „bolya->boja akart lenni:D”
 • 3. Jazz8 2008. május 30. 11:56
  „Valóban így van!
  Kedden kintvoltam az Aranyparton, akkor még semmi nem volt, csak napozók! Persze, a víz "kellemes" volt, belelehett már menni!
  Tegnap pedig már öltözők, a vízbe bolyák, elsősegély nyújtok voltak kint.
  Egy a gond! 180cm magas vagyok, de a 120cm-es bolyánál nem ért le a lábam...”
 • 2. Lacikó 2008. május 30. 09:29
  „Semmi gond a stranddal,csak pihen!”
 • 1. Putyilov 2008. május 30. 07:10
  „Csak a csornai stranddal vannak gondok.
  De ez már megszokott dolog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon átnyúló rendőri együttműködés

Régió - A határon átnyúló bűnüldöző rendőri együttműködés kibővítéséről tárgyaltak csütörtökön a… Tovább olvasom