Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Startvonalon az egészség roma őrei

Országosan is példaértékű az a képzési program, aminek eredményeként húsz győri és Győr környéki roma egészségőr és gyermekfelügyelő vehette át a speciális képzésről szóló oklevelét.
Hazai felmérések bizonyítják, hogy a romák jó tíz évvel korábban halnak, mint az átlagnépesség. Ennek hátterében a kifejezetten rossz anyagi háttér, az egészségtelen életmód és táplálkozás húzódik, s nem elhanyagolható a felvilágosítás hiánya sem. A másfél éves roma egészségőrképzés résztvevői a jövőben ezen is jobbíthatnak.

Pályáztak és nyertek

Az „Egészséges életmódért" meghirdetett programot a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetsége a munkaügyi központtal és a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálattal karöltve koordinálta, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanítóképző főiskolai kara később gyermekfelügyelői tanfolyammal bővítette a képzést.
Pádár László, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke, a projekt ötletadója a kezdetektől fogva megszállottan bábáskodott a képzés megvalósítása mellett. Ma már szinte biztos abban, hogy a halmozottan hátrányos helyzetben élőknek az elhelyezkedési lehetősége is nő, a végzett segédegészségőrök az élet számos területén kamatoztathatják tudásukat. A képzés tantárgyai között a háztartási ismeretek és az életvezetési tanácsadás éppúgy helyet kapott, mint a romológia, a művelődés és kultúra, vagy a jogi, a szociális ellátórendszerek, és az egyes szolgáltatások ismerete.

Sokszínű terepen

A résztvevők számára bizonyára jól hasznosítható a megyei gyermekvédelmi központban, a gyermekvédelmi szakszolgálatoknál, a Vöröskeresztnél és a Máltai Szeretetszolgálatnál töltött gyakorlati idő, de úgynevezett „forgó rendszerben" bepillantást nyerhettek a Romákért Jóléti Alapítvány, valamint az ÁNTSZ megyei intézetének munkájába is. Dr. Bazsika Erzsébet, a szakmai program egyik vezetője kiemelte az intézmények és szervezetek közötti példás együttműködést, mint a siker zálogát. A tanulás azt jelentette, hogy a több gyermeket nevelő anyukák, valamint az erősebbik nemet képviselő Algács Lajos is újra iskolapadba ült. Dr. Fehér Irén tanszékvezető tanár szerint a hallgatókkal együtt az oktatók is gazdagodtak. Mindenesetre óriási eredmény, hogy tizenhárman a gyermekfelügyelői tanfolyam elvégzését is vállalták. Egy további Phare-pályázat támogatásával a főiskolai kar hallgatói a jövőben romológiai ismeretekkel is gazdagodhatnak.
A sikeres vizsgázók a következő hónapokban lakóhelyükön: Győrben, Bőnyön, Győrszemerén és Győrságon segítik a védőnők, szociális munkások tevékenységét, de akad, aki a gyakorlati terepnek számító Vöröskeresztnél, vagy a Máltai Szeretetszolgálatnál marad. A győrihez hasonlóan Tatabányán két hete hasonló tanfolyamot indítottak, s ugyanerről a modellről tárgyalnak Veszprém és Fejér megyékben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ezredik lakás ablakai

Változások a győri városháza hivatali működési rendjében, jelentős események a héten a város… Tovább olvasom