Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Start: járdák, árkok készülnek közmunkával

Többek között egy kilométer térkövezett járda, nyolcszáz méter betonlapokkal kirakott belvízelvezető árok az eredménye a Start-mintaprogram elmúlt hónapjainak. A felhasznált elemeket az önkormányzat által létesített kis betonüzemben közmunkások készítették.

Sajátos módon használta ki a Start-mintaprogram adta lehetőséget a felpéci önkormányzat. A belvízelvezető rendszer sürgető korszerűsítését, az új lakótelep utcáinak járdázását úgy oldják meg „takarékosan", hogy állami és saját forrásaikból kis betonüzemet létesítettek.

Ahogy Kuglics Tamás polgármester szavaiból kiderült: kavicsot, cementet, betonkeverőt, öntőformákat vásároltak és a közmunkások az elmúlt hónapokban szorgalmasan gyártották az egy kilométernyi járdához szükséges térköveket, szegélyeket, valamint betonlapokat az árkok kirakásához.

A felpéci új lakótelepen az egy kilométernyi járdaszakasz azokból a betonelemekből áll, amelyeket a település kis betonüzemében gyártottak. Fotó: Bertleff András
A felpéci új lakótelepen az egy kilométernyi járdaszakasz azokból a betonelemekből áll, amelyeket a település kis betonüzemében gyártottak. Fotó: Bertleff András

– Jövőre húsz fővel tervezzük a Startot és elsősorban a másik „lábra", a mezőgazdasági termelésre koncentrálunk. Természetesen esős időben továbbra is öntünk betonelemeket. Ezekkel elsősorban a falu köztereit szeretnénk szépíteni, illetve a megrongálódott járdákat javítani. Aztán ha később a lehetőség engedi, eladásra is gyártanánk – említette a polgármester.

Kuglics Tamás beszámolt arról is, hogy a tankertjükben termett zöldségfélék már a hűtőben várják, hogy értékesítsék azokat Felpécen, valamint a környék iskolai konyháinak. A burgonyát most szedik, ezt szintén eladják, október derekán pedig telepítik a Fertődön vásárolt málnatöveket.

– Jövőre egy újabb területtel gazdagítjuk a palettát. A mintaprogram keretében – négymillió forintos rekonstrukció – felújítunk és bővítünk egy régi, elhanyagolt önkormányzati épületet, ahol aszalóüzemet, zöldség- és gyümölcsfeldolgozót, hűtőkamrát, terményeink tárolására alkalmas pincét és a helyi termékeket értékesítő bolthelyiséget alakítunk ki.

A polgármester végül megjegyezte: azért fontos lehetőség ez a fajta foglalkoztatás és fejlesztés, mert munkával segíti, tevékenységre ösztönzi a helyi munkanélkülieket, valamint jó példával szolgál a felpécieknek arra, hogy érdemes például újra „visszahódítani" a hajdani konyhakerteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz biciklin vitatkoztak

Hol tárolják és hogyan szállítsák egyik faluból a másikba a pályázati forrásból vásárolandó 200… Tovább olvasom