Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Start a diplomáért: a miniszter Győrben

Minisztertől, hivatali elnöktől és vezérigazgatótól kaptak felvételi tájékoztatást a középiskolások.
Győr a "Start a diplomáért" országos konzultációs felvételi tájékoztató első állomása, a felvételi előtt álló diákok a Széchenyi István Egyetemen tudhattak meg mindent a felsőoktatást érintő változásokról. Az előadások előtt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke és Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót.

- Az oktatásnak meg van a maga éves ritmusa. Lényeges váltás, amikor a középiskolát befejezi a diák és körülnéz a világban. Ennek a váltásnak a részeként vagyunk itt" - mondta Réthelyi Miklós. A nemzeti erőforrás miniszter a keretszámok változásáról így nyilatkozott: "A műszaki és természettudományos keretszámok növelése politikai szempont.

Finnországban 20 egyetem és 30 műszaki főiskola működik, ez a világ hatodik legversenyképesebb országa. Magyarország az 58., van mit behozni". Hozzátette: "A változások elszenvedője a jogász és a gazdasági képzés". Ezt a következővel indokolta: "ennek kialakításakor figyelembe vettük a költségesek és az államilag finanszírozottak arányát, s itt kiemelkedően magasnak találtuk az önköltségesek számát". Annak érdekében azonban, hogy mindenki tanulhasson, elindították a Diákhitel 2. programot, amely kedvező kamattal nyújt segítséget az önköltség kifizetéséhez. Azon végzett jogászok számára pedig, akik a diploma megszerzését követően az államigazgatásban helyezkednek el, az állam visszatéríti a képzés költségét. Ennek részletei kidolgozás alatt állnak - tájékoztatott a nemzeti erőforrás miniszter.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke közölte: felkészültek a felvételi eljárásra és az azzal járó dokumentációra. "Megtörténtek a megfelelő előkészületek annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen az eljárás".

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója a diákhitelről így szólt: "ez egy olyan lehetőség, amivel élni érdemes. Nem kell tőle félni. Ha az ember jól tanul, majd azt követően jól választ, nem lesz megterhelő a teher". Mint mondta: az elmúlt években 320 ezren igényeltek diákhitelt, s a törlesztési mutatók alátámasztják ezt.

Előzmények

Az öt vidéki és egy fővárosi helyszínt érintő konzultációs körúton a felsőoktatás legfontosabb változásairól tájékoztatják a diákokat.
Az országos információs napokon az oktatási államtitkárság, az Oktatási Hivatal, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. és a Diákhitel Központ munkatársai a felsőoktatási intézményekbe jelentkező fiataloknak kívánnak segítséget nyújtani abban, hogy továbbtanulásukról megalapozott döntéseket tudjanak hozni – közölte a minisztérium az MTI-vel.

A győri Széchenyi István Egyetem csarnokában Réthelyi Miklós a felsőoktatás rendszerszintű átalakításának elvi alapjairól szól, illetve az érdeklődők előadásokat hallhatnak a felvételizőket leginkább foglalkoztató témákról, köztük a keretszámokról, a felvételi eljárásról, az állami ösztöndíjakról, a Diákhitel II-ről.

Az Oktatási Hivatal, az Educatio és a Diákhitel Központ információs pultjainál az érdeklődőknek személyre szabott tájékoztatást adnak a szakemberek, illetve válaszolnak a továbbtanulással kapcsolatos kérdésekre.

Az országjáró körút csütörtökön Pécsett, pénteken Miskolcon, majd a jövő héten Debrecenben és Szegeden folytatódik, míg a záró rendezvényt Budapesten tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőzmozdony Győrben! Tekintse meg a nosztalgiavonatot fotón, videón!

Több százan várták szombat délelőtt a Győrbe érkező gőzmozdonyos nosztalgiaszerelvényt. A vonat Veszprémbe indult. Fotók a gőzös veszprémvarsányi és vinyei érkezéséről is. Tovább olvasom