Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Spórolnak a fénnyel a téren

Tesztelik a Széchenyi téren és a környező kis utcákban a közvilágításban a feszültségszabályozást. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek: 20–25 százalékos az energiamegtakarítás.

A Széchenyi tér felújítása kapcsán végzett munkálatokkor a jelenlegi legkorszerűbb technológiát jelentő feszültségszabályozókat épített a közvilágítási rendszerbe a Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft., amely az égőcseréket végzi városszerte. Az új műszerek 20–25 százalékos energiamegtakarítást hoznak az eddigi tapasztalatok szerint. A feszültségszabályozó révén ugyanis a lámpa a bekapcsolását követően egy idő után takarékosabb üzemmódba kapcsol, kisebb teljesítményen működik. Ez alig jelent fényerőcsökkenést, viszont a közvilágítás kevesebbet fogyaszt.

Széchenyi tér: Az új műszerek 20–25 százalékos energiamegtakarítást hoznak a tapasztalatok szerint. Fotó: H. B. E.
Széchenyi tér: Az új műszerek 20–25 százalékos energiamegtakarítást hoznak a tapasztalatok szerint. Fotó: H. B. E.

Gasztonyi László ügyvezető szerint így a lakosok komfortérzete javítható, mivel a fényszennyezés úgy csökkenthető, hogy a fény erőssége emberi szem számára nem érzékelhető módon kisebb fokozatra vált. Úgy véli, célszerű lenne nemcsak szabályozókat beépíteni a rendszerbe, hanem fogyasztásmérőket is trafókörzetenként, akkor nem átalányt kellene fizetnie az önkormányzatnak, hanem csak a ténylegesen elhasznált áram árát.

Olvasóink írták

 • 6. bisset 2010. február 16. 13:21
  „én jobban szeretem a ledes izzókat,igaz az áruk még horror de fényük fantasztikus viszont tényleg alig fogyasztanak és tegyük hozzá nem környezetszennyező az előállításuk és nem számítanak veszélyes hulladéknak mint a most oly divatossá tett gáz-halogén -higanygőz izzók....”
 • 5. Révfalusi-szúnyog 2009. december 13. 09:09
  „Amikor a karácsonyi díszkivilágítást ünnepélyesen felkapcsolták, ott borozgattam a téren. A lámpák lassan kaptak erőre, azt gondoltam, energiatakarékos vackorok (villanykörte) vannak bennük. Mindenesetre tetszik a sárgás fény, itthon is csak azután kezdtem el az ún. energiatakarékos, egyébként méregdrága vackorokat használni, amikor már lehetett a régi Wolfram szálas fényéhez hasonló, melegfényűeket kapni. A neonfényt ki nem állhatom, a csavart minineoncsöves izzóktól meg kifejezetten hányingerem van. Ugyanakkor kiszámoltam, hogy pl. nyaranta a kerti világítást nem érdemes energiatakarékosra cserélni, mert a vackorok árát kb. öt év alatt fizetem ki villanyszámlában, ennyi idő alatt pedig az új csodavackorok is elveszítik fényerejüket. Szóval nagyon a határon van még ez az egész ún. energiatakarékos kérdés. A házban van egy-két olyan lámpa, ami telente délután háromtól addig ég, míg éjjel az utolsó családtag nyugovóra nem tér. Itt számít, hogy óránként ötödannyi watt fogy, mint hagyományos vackor esetében. De az rettentő idegesítő, amikor az ember beszalad valamiért egy helységbe, fölkapcsolja a villanyt, és....sötét marad. Ott áll a manusz egy hárommásodperces elintéznivaló miatt és vár percekig, míg a vackor magához tér. Mire felizzik, már nyomom is le. Fejlődnie kell még ennek. Arról nem beszélve, hogy a legjobb szaküzletekben -nem bevásárló szutykokra, az ún. pungáriumokra gondolok!- is jobbára kínai vackorokat árulnak. A múltkor ilyenek közül kettő ki sem gyulladt itthon, mikor betekertem. Ilyenkor mehetek vissza az üzletbe, szarakodhatok, autózhatok, stb. Mert egy ilyen vackor néhány ezerbe kerül. Szóval a tér lámpái valószínűleg nem csak szabályozókkal, hanem energiatakarékos, más néven spórolós vackorokkal is fel lehetnek szerelve.”
 • 4. urbaniastapista 2009. november 28. 18:56
  „Nyári napsütéssel is spórolhatnának, nem sütné ki a szemét az embereknek a csilli-villi kőről visszatükröződő napfény. :)”
 • 3. him007 2009. november 24. 19:01
  „Na már vártam a kis okostojások hozzáoszlásait.

  Képzeld kicsit jobban értek hozzá, mint gondolnád, sőt a hátteret is ismerem. Na ezért írtam ide ezt.

  És azért írtam, hogy "meg a púder" mert az olyan embereket vezetik félre mint Ön.”
 • 2. adamasz1977 2009. november 24. 15:20
  „him007!

  Már torkig vagyok a magadfajtákkal! Miért ki végzi el ingyen ezeket a munkákat? Te mit teszel a környezetért? Csak jártatod a szádat! Ez a te szinted! A másik, mit értesz önfényezésnek? Ha egy csöpp eszed lenne, akkor tudhatnád, hogy elöbb-utóbb behozza az árát!”
 • 1. him007 2009. november 24. 12:16
  „Na megint az önfényezés...

  Csak maga a berendezés amivel lehetőség szerint csökkenthető a fogyasztás több milkoba kerül a városnak, na meg annak a telepítési díja, meg a sok sok púder :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mindenkinek tetsző haltelepítés

A győri, Nádorvárosi Horgász Egyesület 92 mázsa pontyot, 280 kiló csukát helyezett ki vizeibe a… Tovább olvasom