Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Spórol a lázi önkormányzat

Spórolással kezdte meg működését tavaly ősszel az új lázi önkormányzat. A polgármester szerint fejlesztéssel – elegendő önerő híján – egyelőre nem tudnak számolni.
A lázi óvodások tojásfestéssel készültek az ünnepre.
Hárommillió forintos hitelfelvételi tervet kellett beállítani a lázi önkormányzatnak ahhoz, hogy egyensúlyban legyen a bakonyalji község idei költségvetése – derült ki Válintné Fekete Teréz szavaiból, akit a Kisalföld a település helyzetéről kérdezett. A tavaly október 20-án első ízben megválasztott polgármester elmondta: annak ellenére nehéz a helyzet, hogy az elmúlt hónapokban számos döntést hozott a takarékosság jegyében a zömében új tagokból álló képviselő-testület.
Az egyik legfontosabb, hogy a falu január 1-jétől körjegyzőségre lépett Tápszentmiklóssal.

A felállás az, hogy a hivatal maradt, a jegyző utazik – mindenesetre a nagyobb állami támogatások miatt így is megtakarítják a korábbi főállású jegyző bérét – ami csak ebben az évben hárommillió forintot jelent –, valamint további 1,3 millió forintot. A polgármester szerint bár Románd és Veszprémvarsány is szívesen társult volna Lázival, ők azért választották mégis Tápszentmiklóst, mert a szomszédos falu impozáns fejlődésen ment keresztül, s tőle nagyon sokat lehet tanulni.

A spórolást szolgálja az is, hogy Lázi ettől az évtől nem fizet hozzájárulást a veszprémvarsányi általános iskola fenntartásához, ahová a helyi felső tagozatosok járnak. Válintné Fekete Teréz hangsúlyozta: a társulási szerződést nem mondják fel a közeli település önkormányzatával.
A falu vezetője bírálta a község korábbi irányítóit, mert – mint kifejtette – nem figyeltek eléggé gondosan a pénzügyekre.

A polgármester a hibák közé sorolta, hogy a szennyvízcsatornázás során elmaradt befizetéseket két-három évig meg sem kísérelték behajtani, valamint, hogy nem utalták vissza a kincstárnak a fel nem használt állami pénzeket, s emiatt most a kamatokkal együtt két és fél millió forintot kell átutalni.

Megemlítette azt is, hogy egy független belső ellenőrzés nyolc oldalon keresztül sorolja a kisebb-nagyobb mulasztásokat.
„ Abban bíztam, hogy ha eleget spórolunk, lesz elegendő önerőnk a pályázatok benyújtásához. Most már látszik, hogy idén fejlesztésre nem gondolhatunk" – mondta Válintné Fekete Teréz.

Tervek azért vannak erre a négyéves ciklusra: több utcát és az iskola épületét fel kellene újítani, a ma harminc gyerekkel működő óvodát kuckóvá varázsolni, s képzések szervezésével kiépíteni egy olyan rendszert, amelyben a helyi fiatalok gondozzák az időseket. A polgármester szerint azt is érdemes lenne elérni, hogy a Pannonhalma környéki települések önálló kistérséget alkossanak, mert – mint hozzáfűzte – ennek a vidéknek nincs kapcsolata Téttel és környékével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Startvonalon az egészség roma őrei

Országosan is példaértékű az a képzési program, aminek eredményeként húsz győri és Győr környéki… Tovább olvasom