Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Spiróra sokan (be)ugrottak

Győr-Moson-Sopron - A győri Révai Miklós Gimnázium érettségizői szinte mind Spiró György a fiatal irodalomolvasók számának csökkenéséről szóló szövegét választották a tegnap kezdődött magyarérettségin. A harmincnegyven éve maturálók bár nem emiatt, de nem irigylik a most vizsgázókat. A tanárok szerint idén a négyesért is alaposan meg kellett dolgozni. Az első vizsganapon középszinten összesen 93 ezer 738, emelt szinten 1451 diák mérette meg magát. A feladatokat vegyesen ítélték meg a diákok és a tanárok is: volt, aki szerint évek óta ez volt a legjobb feladat, és akadt, akinek komoly nehézséget okozott a szövegértési rész egy-két pontja.

Lássuk előbb magukat a kérdéseket: a szövegértésteszt Mikszáth Kálmán Jókai Mór és kora című írásának epilógusát vette alapul: a diákoknak a szöveggel kapcsolatban feltett kérdésekre kellett válaszolniuk, vagy az előre megadott válaszok közül a megfelelőt bejelölniük. A győri Révai-gimnázium diákjai azt nem értették csupán, hogy a tíz-tizenegy kérdésből miért kellett öt-hat esetben is visszakerestetni velük a szövegben az adott részt, hogy aztán azt szó szerint bemásolják a kérdés mögé.

A vizsga másik részében három – különböző műfajú – téma közül választottak egyet az érettségizők. Idén Spiró Györgynek az irodalomolvasás és az írás mai helyzetéről kifejtett véleménye mellett vagy ellen lehetett érvelniük a diákoknak; de választhatták Lázár Ervin Csapda című novellájának értelmezését is, vagy Petőfi és Vörösmarty bordalának (Vörösmarty Keserű pohár és Petőfi Ivás közben című költeményének) összehasonlítását.

A győri Jedlik-középiskolában ugyanaz a dilemma várt a diákokra: melyik kérdést válasszák? Fotó: H. Baranyai Edina
A győri Jedlik-középiskolában ugyanaz a dilemma várt a diákokra: melyik kérdést válasszák? Fotó: H. Baranyai Edina

Ismerik a költőket, de...

A Felvételi Információs Szolgálat az Origo internetes portált idézi, amely középiskolai tanárokat kért fel arra: mondjanak véleményt és tanácsokat a kérdésekhez. A válaszadó tanárok nagyon valószínűnek tartották, hogy a diákok többsége a Petőfi-, illetve Vörösmarty-vers összehasonlítását választotta. (Érdekes, mert Győrből más gimnázium diákjai is Spiróra esküdtek.) Idézzük a szakembereket: „Nem mintha ez könnyű feladat lenne, de a tanulók alighanem arra gondoltak, mindkét költőt viszonylag jól ismerik. Azonban a bordalokról az iskolai órákon kevés szó esik: könnyebb olyan művekről írni, amelyeknek politikai-filozófiai mondanivalójuk van, de még a szerelmes verseket is egyszerűbb elemezni, mert ott el lehet mélyülni az életrajzi részletekben. Egyszóval valószínűleg sokan belevágtak a feladatba, de könnyen lehet, hogy menet közben rájöttek, nem tudnak eleget írni a témáról."

Knetti József
Knetti József

Ha nem tanulnak a szerzőről...

Ami Lázár Ervin novelláját illeti: „Önmagában talán nem túl nehéz, de sok diákot alighanem visszarettentett az, hogy nem tanultak a kiváló íróról irodalomórán. Ami önmagában nem lenne baj, de a tanulók ebben a stresszhelyzetben, amit az érettségi jelent számukra, nem szívesen kezdenek el olvasni egy ismeretlen szöveget egy ismeretlen írótól. Természetesen van olyan középiskola, ahol Lázár Ervin munkássága tananyag, de sehol sem része a törzsanyagnak, sok helyen a diákok el sem jutnak a kortárs magyar irodalom tanulásáig, és ha mégis, nem biztos, hogy Lázár Ervintől olvasnak valamit. Pedig meglehet, jól jártak azok a gyerekek, akiknek volt bátorságuk a novella elemzését választani, még úgy is, hogy nem ismerik magát a szerzőt és korábban nem olvastak tőle semmit."

Windhoffer Adrienn
Windhoffer Adrienn

Közhelyekre sem adnak ötöst

„A Spiró-érvelés feladat egy nagyon izgalmas és érdekes témát vet fel. Nem kevesen lehettek, akik megpróbálták érveiket felsorakoztatni, de nagyon sokan akadnak majd olyanok is, akik menet közben belátták: tájékozottságuk, irodalmi-filozófiai ismereteik nem elég széles körűek ahhoz, hogy ebben a nagyon aktuális témában elmélyedjenek. Számosan egy oldal megírása után talán meg is bánták, hogy ezt a feladatot választották. Ilyen esetben nem marad más hátra, mint ismételni önmagukat vagy közhelyeket hangoztatni. De egyik esetben sem fog jó dolgozat születni."

Összességében a szaktanárok úgy látták: „Az érettségi feladatok idén viszonylag nehezek voltak. Nem volt egyszerű a szövegértés sem. Láthatóan az a cél, hogy minél többen vegyék az akadályt, ne legyen sok bukás, ugyanakkor jeles eredményt elérni ezúttal nem volt könnyű. A négyesért is alaposan meg kellett dolgozni. Mindez rendjén is van: emeljük az érettségi színvonalát, őrizzük meg ennek a valaha oly jelentős vizsgának a tekintélyét."

Kemény Zsolt
Kemény Zsolt

30–40 éve könnyebb volt?

A mostani kérdésekhez mit szólnak azok, akik több éve vagy évtizede már túl vannak ezen a vizsgán? Knetti József 34 éve érettségizett, s még ma is emlékszik arra, hogy Tóth Árpád volt a kérdés náluk, a pontozás pedig 10-ig terjedt. Szerinte az ő idejében kicsivel talán könnyebb volt a matúra, de az érettségit letenni ma sem tartja lehetetlen feladatnak.

Windhoffer Adrienn is ezt gondolja, bár ő kereken 40 éve érettségizett. Akkor József Attila, Petőfi, Ady volt a „sláger", s ő most is minden bizonnyal a Petőfi–Vörösmarty összehasonlítást választaná. Nyilván, hiszen Spiróról akkor még nem is tanulhatott.

A három éve érettségiző Kemény Zsolt azonban már nem lepődött meg, amikor elmondtuk: a diákok Győrben a Spiró-feladatot favorizálták. Mint mondta, náluk is lehetett kortárs szerző művéből választani, ráadásul nem is volt nehéz az érettségi.

A most vizsgázó diákok véleményét mai számunk 12. oldalán olvashatják. Az érettségi kedden a matematikai írásbelivel folytatódik.

A győri Jedlik-középiskolában ugyanaz a dilemma várt a diákokra: melyik kérdést válasszák? Fotó: H. Baranyai Edina
A győri Jedlik-középiskolában ugyanaz a dilemma várt a diákokra: melyik kérdést válasszák? Fotó: H. Baranyai Edina

Olvasóink írták

  • 1. kisis 2009. május 06. 08:21
    „Lehet, hogy jövőre Havas Henrik Anyikó...könyvéről kell írni!!!))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koponyák a dombon

Győr - Emberi csontokat, közöttük két koponyát talált a biztonsági őr a hétvégén a győri… Tovább olvasom