Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Spanyoloké a legjobb kekszgyárterv

Győr - Az Europlan nemzetközi tervpályázaton először szerepelhetett győri téma, jelesül Sziget és a kekszgyár területe. A nemzetközi zsűri egy spanyol csapatot hozott ki győztesnek – tervük talán legnagyobb előnye, hogy megvalósíthatónak tartják.
Diák- és professzori lakásokat, s egyfajta kulturális központot képzelnek el a spanyol építészek a győri kekszgyár helyére. Ezzel az ötlettel, s persze kidolgozott tervvel nyertek az Europlan nemzetközi pályázaton, amelyen először szerepelt Győr mint „házi feladat".

Gunther Zsolt szerint is világszínvonalúak voltak a tervek, az olaszok ezzel az épülettel lettek a harmadikak. Fotó: H. Baranyai Edina
A tervpályázat európai szintű, a benyújtott munkák – a nemzetközi zsűri mércéjével mérve is – világszínvonalúak voltak. A kekszgyárra (hivatalosan Sziget városrész központjára) huszonegy terv érkezett. Az első körben a magyarok zsűrizték a pályázatokat, közülük hetet juttattak tovább előbb a szicíliai fordulóba, majd pedig a berlini eredményhirdetésre. Mint írtuk, az első helyen egy spanyol építészcsapat végzett, a második egy olasz–spanyol társaság lett, a harmadik (külön)díjat pedig az olaszok kapták.

Gunther Zsolt győri építész, az Europlan Magyarország szervezőbizottságának tagja azt mondta, a spanyol munka érzékenyen reagált a kekszgyár még meglévő épületeire, azok egy részét meg is hagyná, de a legnagyobb előnye mégis az, hogy megvalósítható – ehhez persze befektető, s annak pénze is kell. Révi Zsolt győri főépítész erre úgy reagált, a győztes pályázat egy „étlap", ami étvágyat gerjeszthet egy leendő befektetőnek. Németh Zoltán alpolgármester pedig arra emlékeztetett, Győr, illetve az egyetem előtt számos pályázat – például a pólusprogram – nyílt meg, amelyeket össze lehet s össze is kell hangolni. A tegnapi sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az Integrált Városfejlesztési Stratégiának meghatározó része, egyfajta gyújtópontja lehet a Szigetre, illetve a kekszgyárra vonatkozó mostani pályázat. Gunther Zsolt mindenesetre utalt arra is, hogy az Europlan számára addig lesz igazán érdekes ez a terv, amíg a győztes pályázatot, illetve a pályázókat láthatja viszont a megvalósulásnál is (bármikor is lesz ebből realitás). Azt mindenképp szorgalmazza a győri építész, hogy a győzteseket és a díjazottakat hívják meg a kisalföldi megyeszékhelyre, ahol erről a tervről tovább vitázhatnak.

Maradjunk azonban egyelőre a földön: a kekszgyárban még mindig folyik a termelés, bár az tudható, a francia tulajdonosok hajlanak arra, hogy a mindössze 50 embert, aki még a cukorkagyártó soron dolgozik, más helyre költöztessék. Az alpolgármesternél rákérdeztünk arra, van-e fejlemény ebben az ügyben, hiszen legutóbb még csak azt írhattuk, a franciák nem kapkodják el a helyszínválasztást (A Győri Keksz nem siet még a gyárkereséssel – Kisalföld, 2008. január 7.); a válasz az volt: egyelőre nincs.

A győztes pályázó egyébként 12 ezer eurót (több mint 3 millió forintot) nyert a kekszgyártervért.

Olvasóink írták

 • 6. bnbn 2008. április 15. 06:56
  „Figyú jános! A tejgyár helyét már beépítették ott most társasház épült. Talán utána kellett volna nézned mielőtt kinyilatkoztatsz!”
 • 5. Marcsi 2008. január 24. 12:24
  „Én ott dolgoztam 32 évig nem tudom miért kellett eladni a jó nevü gyárat,nem fejleszteni akart a vevö,hanem tönkretenni,hogy kintröl hozzák be a drága kekszeket.Ezt a nagy okosok nem tudták?Nagyon jól ment ez a gyár,amikor eladták mindig valamit megszüntettek!”
 • 4. mirror 2008. január 24. 11:48
  „én is sajnálom a Kexgyárat, de ha már így alakult, akkor még mindig jobb ha kezdenek vele valamit (egy valószínűleg nem összedobott terv alapján) mintha a Frigyes laktanya sorsára jutna. Ezzel a városrész is sokat nyerhet vele.”
 • 3. Cseter János 2008. január 24. 11:45
  „Hát ezen is lehet csodálkozni! Miértne! Hogy, hogy nem bevásáró központ lesz itt is? Talán majd az Olajgyár vahy a tTej üzem helyére?
  De lehet, hogy a Szesz gyár helyére? Ki tudja! Lényeg, hogy minden gyárat üzemet le kell bontani valakiknek a parancsára! Nem lehet mindehol a Kühne Movári gyár vezetősége, aki képes megújítani a gyártást! Vajon, hogy csinálhatta? Honnan volt ez a bátorsága e hatalommal szemben? Szinte csoda, hogy az ötszázadikdik autóbusz gyártásánál volt jelen a kormnyunk egyik tagja!”
 • 2. Lakó 2008. január 24. 10:51
  „Én sajnálom a kekszgyárat.Az édesanyám is dolgozot ott.Nagyon jó termékek kerültek ki onnan most meg diákszállo.Minek?vannak egyetemek kollégiumok lakjanak ott a diákok.hova fajul ez a város is én nem értem.”
 • 1. mirror 2008. január 24. 09:22
  „bárcsak már most hozzákezdenének...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papokra ne vonatkozzon a zéró tolerancia!

Sopron-Győr - Hétfő óta ittas vezetés esetén a helyszínen elveszi a rendőr a jogosítványt. Sopronban… Tovább olvasom