Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Spanyol lovasiskola a diploma mellé

A Nyugat-magyarországi Egyetem (győri) Apáczai Csere János Karán különleges képzést kaphatnak a lovas-rekreációszervezés és egészségfejlesztés, illetve turizmus–vendéglátás szakon tanuló hallgatók.

A ˝spanyol iskolát˝ a világon négy helyen tanítják, s olyan professzionális lovastudást jelent, amivel bárhol el lehet helyezkedni.

Bábolna, majd pedig Szár fogadja azokat a győri hallgatókat, akik az elméleti turizmus, illetve rekreációszervezés-képzés mellé gyakorlati vizsgát is szeretnének tenni a legmagasabb szintű idomító lovaglásból, valamint magasiskolából. Bábolnán az alapképzést nyújtják az egyetemistáknak, Száron pedig Borsó Béla lovasiskolájában a csúcsot jelentő, úgynevezett spanyol iskolát. Ez utóbbiról annyit mindenképp érdemes tudni, hogy Európában mindössze öt helyen tanítják: Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, a szomszédos Ausztrián belül Bécsben, valamint Száron.


Az apáczais hallgatók közül jelenleg négyen járnak ki a szári ménesbe, s nem kis feladatot vállaltak, hiszen naponta 8–12 óráig edzenek Borsó Béla lányainál – akik mestertrénerek. A kapcsolat az Epona Kft. és a Nyugat-magyarországi Egyetem között idén szeptemberben kezdődött, Bábolnára, az alapképzésre értelemszerűen többen járnak, Szárra azonban már csak azok jelentkezhettek, akik biztos lovastudással rendelkeznek. Ez utóbbi négy hallgató három év múlva olyan papírt kap a kezébe, amellyel túlzás nélkül állítható: a világ bármely lovardájában el tud helyezkedni – kiemelt fizetéssel és mesteri szintű tudással.

A szári ménes és az egyetem kapcsolata nem csak a lovasiskolában merül ki, ugyanis az Epona tavasztól őszig rendszeresen lovasbemutatókat is tart a budai várban. Itt pedig szükség van további olyan (zömében turizmus–vendéglátás szakos) hallgatókra, akik útbaigazítják a turistákat, vendégeket. Ez szintén jó lehetőség a tapasztalatszerzésre, mint ahogy a 2010-es Hungexpón való gyakorlat is – itt szintén lesz lovasbemutató.

Borsó Béla elmondta: a Nyugat-magyarországi Egyetem az első, amellyel elkezdődött az együttműködés, s ő nagy lehetőséget lát a közös munkában. Lovasszakemberként azt szeretné, ha három év múlva a spanyol iskolát kitanult lovasok Magyarországon helyezkednének el.

Olvasóink írták

  • 1. Dr.Horváth 2009. december 13. 23:01
    „Végre, valami, amire itthon is büszkék lehetünk. Jó ilyet olvasni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap a Móra- iskola alsó tagozatán

December 15-én, kedden bemutatkozik a Móra Ferenc Általános és Középiskola alsó tagozata az… Tovább olvasom