Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Sorstársait segíti harminc éve

A nyolcvanas évek derekától segíti sorstársait Vörös Andrásné. A töltéstavai asszony valakinek kerekes székkel, speciális ággyal, másnak ügyintézéssel vagy éppen az állapotához alakított fürdőszobával könnyíti az életét.
Az indíttatást részben családjától, részben pedig attól a kínzó következményekkel járó ínzsugorodástól kapta, amivel nagykamasz korában kellett szembesülnie. Teljességgel megváltozott körülötte a világ: ápolónő szeretett volna lenni, ehelyett egészségi állapota miatt jó ideig maga szorult ápolásra.

Vörös Andrásné sorstársai megsegítésére használja fel kapcsolatait és – ahogy fogalmazott – elszántságát. Fotó: Bertleff András
Vörös Andrásné sorstársai megsegítésére használja fel kapcsolatait és – ahogy fogalmazott – elszántságát. Fotó: Bertleff András

A most 68 éves Vörös Andrásné Irénke abban az időben sokféle „életmentő" megoldással próbálkozott. Így például gyors- és gépírást, könyvelést tanult, de belekóstolt az egészségügybe és a jogba is. Mindezeknek később hasznát vette, mikor egy sajátos vargabetűvel szülővárosából, Pápáról Töltéstavára került.

– Kezdetben munkatársaim nyűgén-gondján segítettem, többek között eligazodni a hivatali ügyintézés útvesztőiben. A cél érdekében azt vallottam, ha kidobnak az ajtón, megpróbálom az ablakon. Legtöbbször eredményesen – említette Vörös Andrásné. – Aztán mikor Győrben megalakult a mozgáskorlátozottak egyesülete, mintegy hivatalos, meghatalmazott segítője lettem a sorstársaimnak, Mezőörstől Ravazdig, Töltéstavától Tápon át Bodonhelyig.

Híre hamarosan szájról szájra járt. Ha valakinek nem sikerült elintézni valamit, már hangzott is a mondat: „Próbáld a Bucit!" – mivel így becézték.

– Mások megsegítésére használom ki a kapcsolataimat és – mondjuk így! – az elszántságomat. Így sikerült egyik rászoruló tagtársunknak az életkörülményeit könnyítő, speciális fürdőszobához szakorvosi véleményt intézni. Nemrégiben így kerülhetett egyik ismerősöm közbenjárásával Belgiumból a győri térségbe tucatnyi kerekes szék, rollátor és járókeret, és számos olyan, a mindennapi életben használatos eszköz, amire a magunkfajta „nyomorék" embereknek szüksége van. Most éppen a Máltai Szeretetszolgálat segítségével próbálok meg egy speciális ágyat szerezni – sorolta az asszony, majd végül megjegyezte:

– Amit teszek, azért az igazi köszönet számomra a mosoly vagy az a szál virág, amit hálából felém nyújtanak. A másikon való segítés már része életemnek, és amíg az erőm engedi, így is marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízelvezetőket ellenőrzik megyénk 183 településén

A katasztrófavédelmi kirendeltségek polgári védelmi felügyelőinek irányításával országszerte zajlik a belterületi vízelvezető rendszerek helyszíni szemléje. Tovább olvasom