Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Sorsszerű karrier, életútvitel Örkény művével

Örkény István ma is aktuális művét keltette újra életre színpadon a győri társulat Funtek Frigyes rendezővel. A – Tóték - című tragikomédia zártkörű bemutatójára március 3-án 19 órakor került sor a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében.

A színházkedvelők március 1-jére egy premier előtti beszélgetésre regisztrálhattak, ahol a rendező és az előadás szereplői beszélgettek a darabról.

Funtek Frigyes rendezői- és színészi karriere is összefügg Örkény István: Tóték című művével. 1978-ban Örkény egyik balladájával, a –Pisti a vérzivatarban- felvételizett a Színház-és Filmművészeti Főiskolára, ez volt színészi karrierének kezdete. Emlékét őrzi az 1970-ben történt első színpadi fellépésének Győrben, amikor katonatiszt szerepében debütált városunkban.

Először a Nemzeti Színházban rendezte meg, melynek 1992. február 14-én volt a bemutatója olyan színészlegendákkal, mint: Sinkovits Imre, Béres Ilona, Cserhalmi György, Raksányi Gellért, Agárdi Gábor. 2000-ben a Szegedi Nemzeti Színház Kamaraszínházába vitte színre. 20 év során harmadszorra most, 2012-ben rendezi meg a Győri Nemzeti Színház 120 főt befogadó Kisfaludy Termében.

Örkény műve a mai emberek számára örökös aktualitással bír. Olyan kérdéseket feszeget a mű, mint hogy az ember az életében meddig tudja visszafojtani az érzelmeit, gondolatait; meddig mond nemet egy ember, aki soha semmire nem mondott igent, soha nem mondott nemet; ez az ember a végén megöl valakit. Hogy van ez? Vajon miért fordul fel a világ azért, mert az első nap, amikor rálépnek a lábunkra nem mondjuk azt, hogy nem kérne elnézést?

Aktuális elgondolkodni azon, hogy az embernek van-e joga megöli valakit? Idővel minden ország megtalálja a maga Tótékját, jellemzően, jellegzetesen európai történetről van szó. A szövegpéldány maga az örkényi, nem húztak ki belőle egyetlenegy mondatot sem. - mondja a Cannes-ban élő rendező.

Ágika szerepét az 1992-ben bemutatott előadásban Varga Mária személyesítette meg, aki most Tótnét játsza. Ágika szerepében a két fiatal lányt, Menczel Andreát és Huzella Júliát láthatja a nagyérdemű közönség. Nagyon szeretnek városunkban, élvezték a próbaidőszakot is. Andreának ez a második szerepe Győrben.

Maszlay István protestált a szerző azon gondolatával szemben, hogy „Tót nélkül nem létezik őrnagy".

Azt mondja: „ A próbafolyamat alatt rájöttem, hogy fantasztikus, hogy a négy elemre feszül fel a darab teksztusa. A víz a Mariska, a tűz az őrnagy, a föld a Tót és a levegő az Ágika. A klasszikus díszlet Csík György munkája, mely külső-és belső világunk tükre. Azt mondja, hogy „vagy az életünket éljük, vagy magunkat nézzük kívülről. A kettő együtt viszont nem megy."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri szerző: `beszélgető´ könyv jelent a médiáról

Tegnap mutatták be a "Média, közösség, szolgálat – Ösvénykeresés az infódzsungelben" című… Tovább olvasom