Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Sorra eltűnnek a firkák a belvárosi falakról

Győr - Győr történelmi belvárosában csaknem kétezer négyzetméternyi felületen, 10 millió forintos költséggel irtották (irtják) a falfirkákat. A nyári leállás után, szeptemberben az önkormányzati intézmények megtisztítása következik.
Jó ütemben végzi a két pályázatnyertes cég Győr történelmi belvárosában a falfirkák eltávolítását. Az eredmény látványos, tetszik a város lakóinak és az ide látogató turistáknak is, tudtuk meg Németh Zoltán alpolgármestertől, belvárosi önkormányzati képviselőtől. A munka a nyári leállás után, ősszel folytatódik, de addig is folyamatosan figyelemmel kísérik a megtisztított felületek sorsát.

A graffitieltávolítás részleteiről a munkát koordináló Győri Kommunális Szolgáltató Kft. szóvivőjétől, Nagy Csabától kaptunk információkat. A munka, amelynek célja a történelmi belváros épített környezetének falfirkáktól történő megtisztítása, alvállalkozó bevonásával két részben valósul meg. Annak érdekében, hogy az itt lakók és a színes nyári programokra a városba látogató vendégek Győr szebb arcát láthassák, a graffitieltávolítás az Aradi vértanúk útja–Teleki utca–Révai utca és a Káptalandomb által körülhatárolt városmagban kezdődött.

Az alaposan előkészített akcióprogramnak és a kivitelezővel történt folyamatos egyeztetésnek köszönhetően az első ütembe besorolt helyszíneken július utolsó hetére befejeződött a sokak által irigyelt szépségű városrészben a megtisztítás. Folyamatosan ellenőrzik azt is, hogy mi történik a „megfürdetett" falakkal. Pozitívan értékelhető, hogy míg a fővárosban a tisztítás utáni visszafestések aránya eléri a negyven százalékot, addig Győrben ez húsz százalék körüli. (Becslés szerinti az adat, mert a hivatalos kontrollfelmérés augusztus 28-án és 29-én lesz.)

Ilyen volt egy összefirkált fal a győri történelmi belvárosban...
Ilyen volt egy összefirkált fal a győri történelmi belvárosban...

és ilyen lett, miután megtisztították, a lakók és a turisták örömére.
és ilyen lett, miután megtisztították, a lakók és a turisták örömére.

A takarított felületek a helyszínek legnagyobb részén a beavatkozás után tehát tiszták maradtak. Erre jó példa a Bajcsy-Zsilinszky út Jókai utca és Aradi vértanúk útja közötti szakasza, amely erősen szennyezett volt rajzokkal, most pedig feliratmentes. Sajnos ellenpéldáért sem kell messzire menni, az Aradi vértanúk útjának a Szent István út és Árpád út közötti szakaszát a férfifodrászat és a borozó környezetében „újradekorálták".

Szeptember első felében a következő ütem szerint a kivitelező visszatér minden olyan helyszínre, ahol újrafestés történt, majd a belvárostól körkörösen kifelé haladva sorra kerülnek az önkormányzati intézmények (pl. óvodák, iskolák és orvosi rendelők) falai. A várható befejezés szeptember vége. Amennyiben a város költségvetése megengedi, a jövőben más városrészekben is hadat üzennek a falfirkászoknak.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. /joco1 2008. augusztus 27. 05:41
  „csak a regisztrált neveknél nem tudsz "belépni" helyette.Bocsi "Korrekt", igérem többet nem élek vissza neveddel.”
 • 26. Korrekt 2008. augusztus 27. 05:38
  „Tévedtél- irta:/joco1”
 • 25. Korrekt 2008. augusztus 26. 21:39
  „23. igazi igazi igazi miracle 2008.08.26 19:38
  ****************************************************************

  .....1-egy névvel két külömbözö személy nem léphet be, a szerver nem engedi, csak ha azt megváltoztassa vagy tesz elébe-utánna valamit!!!!!!!!!!!”
 • 24. SKA 2008. augusztus 26. 21:38
  „Jajj, szegeny Szuk Odon, nem lesz mit fenykepezzen.”
 • 23. igazi igazi igazi miracle 2008. augusztus 26. 19:38
  „21.

  Javaslom neked az igazi miracle nevet.”
 • 22. ideals 2008. augusztus 26. 18:20
  „Kedves Joco1
  Köszönöm, hogy "megvédtél" - a "hitvallásomat" már egy bekezdéssel lejjebb megírtam. Egyébként láttam pár helyen Európában, sőt a világ másik felén is láttam falfirkákat.. - de hogy le lehet takaritani, és hogyan, azt először Londonban láttam pár évvel ezelőtt.
  Nem tudom, hogy nálunk hogy takarítják le a falakat - már ha van erre ember és gép és pénz.. - ÚGYHOGY TARTOM AZ ELŐZŐ ÁLLÁSPONTOMAT.. LENYALATNI A SRÁCOKKAL - JÓ, NEM BÁNOM, LEHET CSISZOLÓPAPÍR IS.. - A LEGFINOMABB FAJTA, AMITŐL JÓ SOK PORT LEHET LENYELNI.. - LOL”
 • 21. miracle 2008. augusztus 26. 18:17
  „Úgy nézem kénytelen vagyok nicket váltana, mert ez az ostoba ál-miracle nem ért a szép szóból. Jó nyomozást neked, te IQ-nullás, hogy ki leszek.
  Az igazi miracle”
 • 20. ideals 2008. augusztus 26. 18:11
  „Kedves Accentos!
  ... - nem irigyellek.. -a világ minden kincséért sem lennék ma fiatal!
  "Bezzeg az én időmben".. --- mondom most, mint az "öreg mamák" --- én nem emlékszem, hogy lettek volna falfirkák..

  Persze sok minden nem volt.. - de volt sok minden, amit felülmúlta az anyagiakat..”
 • 19. ideals 2008. augusztus 26. 18:03
  „miracle-nak:
  ---eszembe se jutott a politika. Mellesleg én személy szerint "Zseb-gyerek- és kenyérpárti" vagyok - bőrszíntől, hajszíntől , nemzetiségtől függetlenül.
  Az én elvem: "ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI"! - ha rajtam múlna, már holnap KITÖRNE A VILÁGBÉKE!!! NEM LENNÉNEK ÉHEZŐK, MINDEN ANYA TUDNA ENNI ADNI A GYEREKÉNEK, SŐT, MÉG A JEGESMEDVÉK ÉS A TIGRISEK IS AGG-KORUKIG ÉLNÉNEK, ÉS A KÖVETKEZŐ SZÁZ ÉV NEMZEDÉKE IS LÁTHATNÁ ŐKET AZ ÉLŐHELYÜKÖN.

  Egyébként a "nagyvezírek" (kis hazánkban legalábbis) nagyívben fütyülnek - milyen szépen tudok néha fogalmazni, vállveregetés jobbról és balról - a falfirkálókra is és ránk is, és akárki jut be bármikor a Parlamentbe, a legkisebb gondja is nagyobb lesz ennél..”
 • 18. /joco1 2008. augusztus 26. 14:15
  „Bocsi jav: "kerddal" helyett karddal”
 • 17. /joco1 2008. augusztus 26. 14:13
  „miracle. bocsi sz.jobboskánk.igazad van a vezéred(vona?) most még csak a meinkampf-ját irta meg eddig, de már "kerddal akar a parlamentbe "bejutni"De azért még olvasd el a 15-ös "Accentos"-t is, háth rátalálsz e témakör TÉMÁJÁRA.oKÉ? ÉS TÉNYLEG A FALFIRKÁLOK A JELENLEGI KORMÁNY "PROGRAMJÁNAK" MEGFELELÖEN firkálnak?Tudod haver kb 10 honapja járom -német,osztrák, szlovák, lengyel-utakat városokat, mindenhol vannak "falfirfák", de más- más "szinezetü" kormányok vannak HATALMON, de lehet, hogy szerinted ott is Gy.F. kormánya miatt firkálnak?”
 • 16. miracle 2008. augusztus 26. 11:07
  „Jocókám a f....dat te legfeljebb naciba vizelésre használod, ne büszkélkedj vele! Tévúton jársz barátom, az én "vezérem" még nem volt hatalmon, de remélem, hogy oda kerül és akkor seggbe rúgja a falfirkálókat és az egyéb kártékony elemeket is.”
 • 15. Accentos 2008. augusztus 26. 09:07
  „nem értem,miért kell még a falfirkákba is politikát vinni?Mióta az eszemet tudom (kb 32 éve) azóta vannak falfirkák...”
 • 14. /joco1 2008. augusztus 26. 05:54
  „miracle: Tudod vezéred kormányzosága alatt is voltak "falfirkák", és ´ideals"-nak javaslata pártoktól független, mert ö a "falfirkák" elkövetöiröl irt, nem pedig "politizát" mint Te.Vagy szerinted minden "falfirkáló" a jelenlegi kormány "programja" alapján ténykedik"? Na azért ne keverd össze a szezont a f...-nal.”
 • 13. miracle 2008. augusztus 25. 21:46
  „ideals!

  A sok nagyeszűvel meg, aki a jelenlegi kormányra szavazott, megfizettednéd a hazudós böszme által okozott kárt? Mert ha igen, akkor igazad van.”
 • 12. Korrekt 2008. augusztus 25. 21:41
  „....szerintem az emberek nemtörödömsége is sokat közrejátszik ebben a siralmas históriában...SÖT:(”
 • 11. ideals 2008. augusztus 25. 20:54
  „Tricsenek:
  Egyetértek Veled, bár szerintem a szülőknek halvány lila dunsztjuk nincs arról, mit csinálnak a kölykök.
  Hapci Benőkkel meg szépen lenyalatnám a festéket. A szó legszorosabb értelmében! Addig nyalatnám velük a falat - akármilyen retorzióval, még akkor is, ha most megköveztek érte -, amig egészen tiszta nem lesz!
  Ha pedig mondjuk a buszüléseket rongálják meg hasonlókat, akkor szépen takarosan leültetném őket és kézzel!!! megvarratnám velük az új huzatot. Szavuk sem lehetne, mert anyagot adnék nekik hozzá..
  Szerintem totál hatásos módszer lenne!”
 • 10. négyesmetró 2008. augusztus 25. 20:48
  „falfirkáltalanítani ----- elvégre magyarországon vagyunk”
 • 9. Ihász Károly 2008. augusztus 25. 19:18
  „Szóval 10Mft.-ba van Győr városának a liberális magas kúltúra?”
 • 8. tricse 2008. augusztus 25. 18:38
  „hú de nehéz szót találtál

  graffititeleníteni ---ez az én ötletem

  valakinek más?:))))))”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi-főzőnap

Győr - Több ezer embert mozgatott meg a győri Audi Hungaria Motor Kft. negyedik alkalommal… Tovább olvasom