Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Sörösüvegekből rogyaszt szobrot

Győr - Muszájból szobrai elkészítéséhez olyan alapanyagot használt, amit sokan a szemétbe dobnak. A fiatal győri iparművész, Németh Hajnal Auróra sörös- és borosüvegekből rogyasztott alkotásaiért egy osztrák gyűjtő mégis rögtön százezreket fizetett.
– Drága az alapanyag és Magyarországon nem is nagyon kapható. A cseh kristályból, amivel korábban dolgoztam, egy két és fél kilós tömb kerül mintegy négyezer forintba, de több is kell egy alkotáshoz. Ráadásul egy több szoborból álló tervemet többféle színű üvegbe álmodtam. Ezért kezdtem kísérletezni a kidobott sörös- és borosüvegekkel. Azt hallottam, nem hoz igazán szép eredményt, meg is lepődtem, hogy nálam bevált – mondta el Hajnal, aki tavaly végzett az iparművészeti egyetemen a szilikátipari tervező tanszéken, üveg szakon. De mennyire bevált!

Az említett alkotás három vigyázzban álló alakjáért nyolcszázezret fizetett egy osztrák gyűjtő és Angliában is be szeretné mutatni a győri üvegszobrász munkáit.Így ő már nem is érzi kényszernek a feleslegessé vált palackok használatát, amire először az anyagiak vitték rá.

Azóta a házibulizó ismerősöket is arra kéri, gyűjtsék össze neki a kiürült üvegeket. Azokat újságpapír közé teszi és kalapáccsal összetöri. A szobor formáját pedig először agyagból készíti el, amiről samottos gipsszel „veszi le" a negatívot, amibe aztán a kemencében belerogyasztja, beleolvasztja az üveget és kiégeti. Ilyenkor a táncos alkatú hölgy olyan védőöltözetben dolgozik, akár egy öntödei munkás. S legtöbbször témaválasztása is ellentétesnek tűnik lányos külsejével. Általában irodalmi alkotásokhoz társítja szobrait és azokkal mintegy üvegfricskát ad korunknak, a fogyasztói társadalom visszásságait figurázza ki. Így hívja fel azokra a figyelmet, miközben alkotási módszerével is azt demonstrálja, hogy a tömegtermékekből érdemes egyedit létrehozni, fontos azon elgondolkodni, miért dobunk ki sok mindent olyan hamar. Diplomamunkája is a kiüresedést mintázta meg, egy fémváz közepébe lógatott, életnagyságú embertorzóval, ami áttetsző és üreges. A közönség töltötte meg most már szinte teljesen gondolatokkal, amiket cetlikre írva dobhatott a szoborba.

Tavaly végzett iparművészként Németh Hajnal Auróra, de üvegalkotásai máris keresettek. Szobrokat, ékszereket, üvegfotókat, ólomüveg ablakokat készít. Fotó: Bertleff András
Tavaly végzett iparművészként Németh Hajnal Auróra, de üvegalkotásai máris keresettek. Szobrokat, ékszereket, üvegfotókat, ólomüveg ablakokat készít. Fotó: Bertleff András

Hajnal emellett performance-okat tervez, amikkel a nézők többféle érzékére hat egyszerre és üveg ékszereket is készít.
Az egyik tanárával közös műhelyben pedig ólomüvegek restaurálásával, pótlásával foglalkozik. Dolgozott a néprajzi múzeum és a Gellért Szálló ablakain is. Édesanyja rajztanár, édesapja régiségkereskedő, így a szülői légkör már kiskorában sokféle kézműveshobbira ösztönözte. Az üveg a győri Hefter László művész műhelyében csábította el, úgy érzi, ez a kissé misztikus, csillogó, hol kevésbé, hol jobban áttetsző anyag számos lehetőséget ad neki.

Olvasóink írták

 • 2. NémethHajnalAuróra 2009. április 01. 22:47
  „Kedves Kovács Géza!

  Sajnos, ma este láttam hozzászólását, és eddig nem értesítettek az újságtól.
  Ha még aktuális érdeklődése, szeretettel várom a Váczy Péter Gyűjteménybe, április 26-ig láthat az önálló kiállításomra.Illetve a szoborról is szívesen beszélgetnék, ha még szeretné elkészíttetni.
  Üdvözlettel:Németh Hajnal Auróra
  Email címem: nemethha@gmail.com”
 • 1. Kovács Géza 2008. július 10. 00:10
  „A cikk stílusa is nagyon tetszik, de persze a témájáért választottam megismerésre. Olyan félmondatokat olvashattam, amelyeket - ha nem értettem félre - csak megálmodtam, de mivel nem vagyok szobrász, szeretném megírni a művésznőnek. Nagyobb méret, többféle érzékre hatás érdekelne inkább, mint az ékszerek, ólomüvegek - a misztikus, az áttetsző anyag lehetőségei, s a színek is fontosak lehetnek. A címet jónak, figyelemfelhívónak tartom, de engem az üvegszobrász érdekelt, s róla azzal az igényességgel írt a szerző, hogy nagy kedvem támadt vele levelezni egy nagyobb méretű alkotás elvi, s tán kivitelezési lehetőségéről is. Kérem, adják meg a művésznőnek címemet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan forgatnák tovább a szélkerekek ügyét

Tét - Kiderült: a téti városvezetés jogi lépéseket fontolgat a tiltakozó aláírásgyűjtés okán. Tovább olvasom